Przepisy kulinarne

Wegańska kuchnia w Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dziś Aneta i Janek Kuroniowie zaserwowali nam dania wegańskie i wegetariańskie. Poznajcie ich przepisy na wieniec z nadzieniem szpinakowym, zupę z czerwonego curry i wegańskie naleśniki.

Wieniec z nadzieniem szpinakowym (wegetariański)

Składniki:

500 g mąki pszennej

180 g masła

3 jajka (M)

1.5 łyżki śmietany

pół łyżeczki soli

Nadzienie:

1 opakowanie liści szpinaku baby (150-200 g)

2 ząbki czosnku

1 średnia papryka czerwona

10 suszonych pomidorów z zalewy

Kulka sera mozzarella 120 g

20 zielonych oliwek

100 g orzeszków piniowych

3 łyżki majonezu

1 jajko

3 łyżki utartego parmezanu

Przygotowanie: Zmieszaj składniki na ciasto. Zagnieć. Odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przesmaż szpinak z czosnkiem, dodaj drobno posiekaną paprykę, oliwki, posiekane suszone pomidory. Podduś wszystko przez 5 minut. Przełóż do miski i dodaj utartą mozzarellę, majonez, jajko i posiekane orzeszki piniowe. Jeżeli lubisz, dodaj 2 szczypty pieprzu. Wyjmij ciasto. Rozwałkuj je i potnij na identyczne trójkąty. Ułóż je tak aby podstawy składały się w okrąg, a kąty u podstaw na siebie zachodziły. Wyłóż farsz i zawiń trójkąty na farszy tak, aby stworzyły wieniec. Posmaruj ciasto na wierzchu rozkłóconym jajkiem i posyp parmezanem. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.

Zupa z czerwonego curry (wegan)

Składniki:

2-3 łyżki oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

1 łyżka utartego świeżego imbiru

2-3 łyżki pasty czerwonego curry

1 główka bok choy

1 duża marchew

1 litr wywaru warzywnego

1 puszka mleka kokosowego

½ łyżki sosu rybnego

½ łyżki brązowego cukru

Makaron ryżowy

Dodatki:

½ czerwonej cebuli

1 limonka

Świeża kolendra

Sriracha

Przygotowanie: Do rondla wlej olej, dodaj przeciśnięty czosnek, imbir i pastę curry. Przesmaż wszystko przez około minutę. Dodaj posiekane liście bok choy (zielone końce zostaw na później) i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Dolej wywar warzywny. Zagotuj. Dolej mleko kokosowe oraz sos rybny z brązowym cukrem. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze sosem rybnym i cukrem. Na koniec dodaj zielone końcówki bok choy. Ugotuj makaron ryżowy. Serwuj obficie posypane kolendrą, posiekaną cebulą i dla uzyskania ostrego smaku – srirachą.

Wegańskie pancakes z owocami

Składniki:

180 g mąki pszennej

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 łyżek syropu klonowego

2 łyżki octu jabłkowego

200-220 ml mleka migdałowego

4 łyżki oleju rzepakowego

(ewentualnie można dodać łyżeczkę cynamonu, ¼ łyżeczki kardamonu i skórkę z pomarańczy).

Do serwowania syrop klonowy i owoce (figi, maliny, morele, kiwi, winogrona, borówka amerykańska i liście melisy)

Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i polej delikatnie olejem. W misce zmieszaj wszystkie składniki na placki (powinna być konsystencja gęstej śmietany). Wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię na małym/średnim ogniu. Smaż z każdej strony po ok. 30 sekund. Serwuj z owocami, syropem klonowym i uśmiechem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości