Fasolowe kofty z indyka i cukinii - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 opakowanie (180g) Smakowitej Pasty z ziaren fasoli z papryką
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
- łyżeczka mielonego kuminu
- skórka i sok z jednej cytryny
- pół szklanki startej cukinii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- W misce połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut na gładką masę.
- Formuj następnie kofty o kształcie cienkich kiełbasek i nabijaj na patyczki do szaszłyków (nie musisz).
- Smaż na patelni grillowej około 12 minut, do momentu, kiedy kofty nie staną się złote.
- Serwuj z sałatką grecką lub dressingiem tzatziki.
Placki z fasoli, kukurydzy i szpinaku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- opakowanie (180g) Smakowitej Pasty z ziaren fasoli z papryką
- ok. 200 ml zimnej wody (może być ciut więcej - do otrzymania konsystencji gęstej śmietany)
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 2/3 łyżeczki kuminu
- łyżeczka wędzonej papryki
- jajko (rozkłócone)
- łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
- 250 g kukurydzy z puszki lub ziaren z kolby
- 70 g szpinaku w liściach
Składniki na salsę pomidorową:
- 3 dojrzałe, posiekane pomidory
- czerwona cebula, posiekana
- 50 g rozkruszonego sera feta
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub dobrej jakości oleju rzepakowego)
- szczypta soli, szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj salsę w miseczce i odstaw na bok, aby smaki się przegryzały.
- Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodaj jajko i olej. Zamieszaj. Dodaj zimną wodę i mieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.
- Dodaj kukurydzę i szpinak. Ciasto powinno być mocno gęste.
- Rozgrzej niedużą ilość oleju na patelni i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony – aż się zezłocą.
- Serwuj placki ciepłe z salsą pomidorową (lub jogurtem naturalnym z solą, pieprzem i czosnkiem).
Ziemniaki zapiekane z fasolą, boczkiem i chili - przepis krok po kroku
Składniki:
- opakowanie (180g) Smakowitej Pasty z ziaren fasoli z ziołami
- 1 kg dużych ziemniaków
- 100 g boczku pokrojonego kostkę
- 70 g masła
- 100 ml śmietany 30%
- posiekany pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół i zapiekaj przez 40 minut w temp. 200 C. Ziemniaki ostudź i wydrąż środek, aby nie przebić skórki.
- Miąższ – pastę z ziaren fasoli, śmietanę dobrze rozetrzyj za pomocą widelca. Dodaj śmietanę, boczek, szczypiorek, żółtka oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie w powstały farsz.
- Nakładaj farsz w wydrążone ziemniaki i zapiekaj je przez 20 minut w temp. 180 C.
- Na ostatnie 5 minut możesz posypać ziemniaki startym żółtym serem i włączyć górny ruszt.
Paszteciki do barszczu - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 opakowanie Smakowitej Pasty z ziaren fasoli z jabłkiem i cebulką
- 100 g sera twardego długo dojrzewającego
- tymianek świeży - 3 łyżki
- 3 łyżki oleju
- 200 g posiekanych w plastry pieczarek
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- jajko rozkłócone do posmarowania krokietów
- ewentualnie ziarna czarnuszki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 C.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż na rumiany kolor pieczarki, dodaj natkę i odstaw do ostygnięcia. Pieczarki połącz ze Smakowitą pastą, startym serem, posiekanym drobno tymiankiem i przyprawami.
- Z ciasta francuskiego wytnij podłużne trójkąty i na podstawie wyłóż powstały farsz. Następnie zwijaj, od podstawy do czubka, a boki zwiń do środka.
- Tak powstałe paszteciki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp ziarnami czarnuszki.
- Zapiekaj przez około 15 minut.
Zobacz także:
- Pasta z bobu do spaghetti i tostów z przepisu Natalii Maszkowskiej
- Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin. Poznaj przepisy uczestniczki MasterChefa
- Pasty na kanapki: z łososiem, jajeczna i pate
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: