Materiał promocyjny

Szybkie, smaczne i wartościowe jedzenie, czyli przepisy Jaśka Kuronia z pastami warzywnymi dla zabieganych

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszności dla zabieganych
Pyszności dla zabieganych
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszności dla zabieganych. Smaczne, wartościowe i przede wszystkim szybkie posiłki z pastami Smakowita. Sprawdź, jak przyrządzić fasolowe kofty z indyka i cukinii, placki z fasoli, kukurydzy i szpinaku, ziemniaki zapiekane z fasolą, boczkiem i chili oraz paszteciki do barszczu. 

Fasolowe kofty z indyka i cukinii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
    • 1 opakowanie (180g) Smakowitej Pasty z ziaren fasoli z papryką
      • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
        • łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
          • łyżeczka mielonego kuminu
            • skórka i sok z jednej cytryny
              • pół szklanki startej cukinii
                • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                  • 2 łyżki posiekanej mięty
                    • 3 łyżki bułki tartej
                      • sól, pieprz
                        • 2 łyżki oleju

                          Sposób przygotowania:

                          1. W misce połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut na gładką masę.
                            1. Formuj następnie kofty o kształcie cienkich kiełbasek i nabijaj na patyczki do szaszłyków (nie musisz).
                              1. Smaż na patelni grillowej około 12 minut, do momentu, kiedy kofty nie staną się złote.
                                1. Serwuj z sałatką grecką lub dressingiem tzatziki. 

                                  Placki z fasoli, kukurydzy i szpinaku - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 250 g mąki pszennej
                                    • opakowanie (180g) Smakowitej Pasty z ziaren fasoli z papryką
                                      • ok. 200 ml zimnej wody (może być ciut więcej - do otrzymania konsystencji gęstej śmietany)
                                        • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
                                          • łyżeczka soli
                                            • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
                                              • 2/3 łyżeczki kuminu
                                                • łyżeczka wędzonej papryki
                                                  • jajko (rozkłócone)
                                                    • łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
                                                      • 250 g kukurydzy z puszki lub ziaren z kolby
                                                        • 70 g szpinaku w liściach

                                                          Składniki na salsę pomidorową:

                                                          • 3 dojrzałe, posiekane pomidory
                                                            • czerwona cebula, posiekana
                                                              • 50 g rozkruszonego sera feta
                                                                • łyżka soku z cytryny
                                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub dobrej jakości oleju rzepakowego)
                                                                    • szczypta soli, szczypta pieprzu

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      1. Przygotuj salsę w miseczce i odstaw na bok, aby smaki się przegryzały.
                                                                        1. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodaj jajko i olej. Zamieszaj. Dodaj zimną wodę i mieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.
                                                                          1. Dodaj kukurydzę i szpinak. Ciasto powinno być mocno gęste.
                                                                            1. Rozgrzej niedużą ilość oleju na patelni i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony – aż się zezłocą.
                                                                              1. Serwuj placki ciepłe z salsą pomidorową (lub jogurtem naturalnym z solą, pieprzem i czosnkiem).

                                                                                Ziemniaki zapiekane z fasolą, boczkiem i chili - przepis krok po kroku

                                                                                Składniki:

                                                                                • opakowanie (180g) Smakowitej Pasty z ziaren fasoli z ziołami
                                                                                  • 1 kg dużych ziemniaków
                                                                                    • 100 g boczku pokrojonego kostkę
                                                                                      • 70 g masła
                                                                                        • 100 ml śmietany 30%
                                                                                          • posiekany pęczek szczypiorku
                                                                                            • 2 jajka
                                                                                              • 1/3 łyżeczki soli
                                                                                                • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół i zapiekaj przez 40 minut w temp. 200 C. Ziemniaki ostudź i wydrąż środek, aby nie przebić skórki.
                                                                                                    1. Miąższ – pastę z ziaren fasoli, śmietanę dobrze rozetrzyj za pomocą widelca. Dodaj śmietanę, boczek, szczypiorek, żółtka oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
                                                                                                      1. Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie w powstały farsz.
                                                                                                        1. Nakładaj farsz w wydrążone ziemniaki i zapiekaj je przez 20 minut w temp. 180 C.
                                                                                                          1. Na ostatnie 5 minut możesz posypać ziemniaki startym żółtym serem i włączyć górny ruszt.

                                                                                                            Paszteciki do barszczu - przepis krok po kroku

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 2 opakowania ciasta francuskiego
                                                                                                              • 1 opakowanie Smakowitej Pasty z ziaren fasoli z jabłkiem i cebulką
                                                                                                                • 100 g sera twardego długo dojrzewającego
                                                                                                                  • tymianek świeży - 3 łyżki
                                                                                                                    • 3 łyżki oleju
                                                                                                                      • 200 g posiekanych w plastry pieczarek
                                                                                                                        • łyżka posiekanej natki pietruszki
                                                                                                                          • sól, pieprz i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
                                                                                                                            • jajko rozkłócone do posmarowania krokietów
                                                                                                                              • ewentualnie ziarna czarnuszki

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                1. Piekarnik rozgrzej do 200 C.
                                                                                                                                  1. Na rozgrzanym oleju obsmaż na rumiany kolor pieczarki, dodaj natkę i odstaw do ostygnięcia. Pieczarki połącz ze Smakowitą pastą, startym serem, posiekanym drobno tymiankiem i przyprawami.
                                                                                                                                    1. Z ciasta francuskiego wytnij podłużne trójkąty i na podstawie wyłóż powstały farsz. Następnie zwijaj, od podstawy do czubka, a boki zwiń do środka.
                                                                                                                                      1. Tak powstałe paszteciki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp ziarnami czarnuszki.
                                                                                                                                        1. Zapiekaj przez około 15 minut.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Źródło: Jan Kuroń

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana