Przepis na pierogi kudłacze. Wypróbuj nietypowe ciasto i farsz

pierogi kudłacze
Przepis na pierogi kudłacze
Źródło: Anna Bogush/Getty Images
W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pierogi, ale nigdy za wiele kolejnych wersji. Tym razem dzielimy się prostą recepturą na małopolskie pierogi kudłacze z ziemniaczanego ciasta, wypełnione m.in. kaszą jaglaną i twarogiem. Jak je zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku.

Pierogi kudłacze to regionalna wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Pochodzi z Małopolski, a najprawdopodobniej z miejscowości Łoniowa i okolic. Wyróżnia je nie tylko ziemniaczane ciasto, ale również jaglano-twarogowy farsz.

Pierogi kudłacze - przepis

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
    • jajko
      • 300 g mąki ziemniaczanej
        • 2-3 łyżki mąki pszennej
          • sól i pieprz
            Tradycyjne pierogi od „Zdziechowianek”
            Jak smakuje radomska wieś?
            Źródło: Dzień Dobry TVN

            Składniki na farsz:

            • 0,5 kg kaszy jaglanej
              • 300 g białego twarogu
                • 1 l mleka
                  • mała cebula
                    • łyżka smalcu lub masła
                      • sól, pieprz

                        Pierogi kudłacze - sposób przygotowania

                        1. Zacznijmy od farszu.
                          1. Kaszę jaglaną wypłukać, a mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać kaszę.
                            1. Kiedy całość zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć garnek pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Będzie pęczniała od godziny do nawet dwóch.
                              1. W tym czasie bierzemy się za ciasto. Ziemniaki obrać, połowę ugotować, a surową połowę zetrzeć na tarce i odcisnąć.
                                1. Ugotowane ziemniaki ostudzić i połączyć z surowymi. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto gotowe czeka obok na resztę wydarzeń.
                                  1. Drobno posiekać i podsmażyć cebulę do farszu.
                                    1. Gdy kasza napęcznieje, przełożyć ją do miski. Dodać ser, podsmażoną cebulę, przyprawy i dobrze wymieszać.
                                      1. Na stolnicy posypanej mąką ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać do nich farsz i lepić pierogi.
                                        1. Pierogi wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gdy wypłyną, pozwolić im jeszcze pokąpać się we wrzątku minutę lub dwie - w zależności od grubości naszego ciasta.
                                          1. Podawać polane masłem, ze śmietaną lub dowolnymi, innymi dodatkami.

                                            Zobacz inne nasze przepisy na pierogi:

                                            Autor: Diana Ryściuk

                                            Źródło zdjęcia głównego: Anna Bogush/Getty Images

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana