Pajda chleba ze śmietaną, czyli smak dzieciństwa Andrzeja Polana

Do kuchni babci i mamy zawsze chętnie wracamy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN cofamy się do czasów dzieciństwa. Z tej okazji Andrzej Polan przygotowuje dania, które robiły nasze mamy i babcie. Sprawdź jego przepis na pajdę chleba ze śmietaną. 

Pajda chleba ze śmietaną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Bochenek dobrego chleba
    • 500 ml śmietany 18%
      • Cukier do smaku
        • 6 szt. jabłek polskich
          • Cynamon
            • Masło klarowane do smażenia

              Przepisy Andrzeja Polana

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Kulinarna podróż z Polanem
              Kulinarna podróż z Polanem
              Szparagowy zawrót głowy
              Szparagowy zawrót głowy
              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
              Wigilijne potrawy Polana
              Wigilijne potrawy Polana
              Pizza a la Polan
              Pizza a la Polan
              Kuchnia winogronowa
              Kuchnia winogronowa

              Sposób przygotowania

              1. Jabłka wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.
                1. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, miksujemy na puree. Kromki chleba smażymy na maśle klarowanym koniecznie z dodatkiem soli na złoty kolor.
                  1. Na kromkę chleba chrupiącego wykładamy porcję puree jabłkowego, nakładamy śmietanę gęstą, wszystko posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. 

                    TIP: Przygotowując grzanki smażone na tłuszczu pamiętajmy o dodaniu soli do tłuszczu, wtedy grzanka będzie smakować znacznie lepiej.

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło: Andrzej Polan

                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana