Materiał promocyjny

Niezwykły łosoś w świątecznej oprawie z przepisów Darii Ładochy

Świąteczny obiad z łososiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne dania z łososia, które idealnie sprawdzą się również na świątecznym stole. Sprawdź jej przepisy na łososia po toskańsku ze szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie, świąteczną tartą z kiszona kapustą, grzybami i łososiem, a także świąteczną zupę rybną.

Daria Ładocha w swoich przepisach wykorzystała łososia MOWI, wyjątkową odmianą, która dorasta w krystalicznie czystych wodach dzikich rzek w zachodniej Norwegii. Dzięki temu powstały wyjątkowe dania w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Łosoś po toskańsku ze szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • sól w płatkach
    • 6 filetów z łososia bez skóry
      • 1 kwaśna śmietana
        • ½ szklanki tartego pamezanu
          • 500 g pomidrków koktajlowych
            • 2 łyżki oliwy z oliwek
              • cebula
                • 4 ząbki czosnku
                  • łyżeczka masła
                    • 3 szklanki liści szpinaku
                      • 2 łyżki soku z cytryny
                        • sól, pieprz
                          • pęczek bazylii
                            • ½ pęczka zielonej pietruszki
                              • kilka kaparów
                                • 2 ciabatty

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Łososia oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż łososia z obu stron i przełóż na talerz.
                                    1. Następnie dodaj łyżkę masła, posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dalej dodaj pomidorki cherry (nie mieszaj - poczekaj aż się rozpadną delikatnie), śmietanę i liście szpinaku.
                                      1. Na koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę, skórkę z cytryny i przełóż łososia do sosu. Skrop cytryną i posyp tartym serem. Na sam koniec dodaj liście bazylii i kapary.
                                        1. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciabattą. 
                                          Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem
                                          Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem
                                          Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem
                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                          Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • ciasto francuskie
                                            • 500 g kiszonej kapusty
                                              • ziele angielskie
                                                • 2 liście laurowe
                                                  • cebula pokrojona w kostkę
                                                    • łyżka masła
                                                      • suszone grzyby namoczone w gorącej wodzie
                                                        • 200 g wędzonego łososia
                                                          • 2 gałązki rozmarynu
                                                            • koperek
                                                              • sól, pieprz
                                                                • gałązki rozmarynu
                                                                  • garść zielonej pietruszki
                                                                    • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
                                                                      • szklanka wina białego

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Kapustę opłucz na sitku i dokładnie odciśnij. Pokrój na mniejsze kawałki.
                                                                          1. W garnku rozgrzej masło i dodaj rozmaryn. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, grzyby, zalej winem i duś pod przykryciem około 35 minut.
                                                                            1. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszone pomidory i wymieszaj. W tym czasie formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i nakłuj widelcem.
                                                                              1. Następnie dodaj farsz z kapusty (pamiętaj by dobrze kapustę odsączyć jeśli pozostanie resztka płynu). Dodaj również wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki.
                                                                                1. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj tartę posypaną koperkiem i zieloną pietruszką. 
                                                                                  Świąteczna zupa rybna
                                                                                  Świąteczna zupa rybna
                                                                                  Świąteczna zupa rybna
                                                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                  Świąteczna zupa rybna - przepis krok po kroku

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 800 g łososia bez skóry
                                                                                    • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                                                      • cebula pokrojona w piórka
                                                                                        • mała marchewka pokrojona w talarki
                                                                                          • por pokrojony w talarki (tylko biała część)
                                                                                            • kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
                                                                                              • 400 g pomidorów z puszki
                                                                                                • 2 liście laurowe
                                                                                                  • 4 ziela angielskie
                                                                                                    • kilka suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie
                                                                                                      • papryczka chili drobno posiekana
                                                                                                        • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
                                                                                                          • 1/2 łyżeczki soli
                                                                                                            • świeżo mielony pieprz do smaku
                                                                                                              • łyżka przecieru pomidorowego
                                                                                                                • 400 ml passaty pomidorowej
                                                                                                                  • łyżka oleju rzepakowego
                                                                                                                    • garść posiekanej, zielonej pietruszki

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli. Następnie dodaj pora, marchewkę oraz seler naciowy oraz paprykę słodką.
                                                                                                                        1. Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Dodaj również grzyby.
                                                                                                                          1. Gotuj przez 5 minut a następnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj soli oraz pieprz, passatę pomidorową i przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia.
                                                                                                                            1. Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki.
                                                                                                                              1. Gotuj rybę w zupie aż całkowicie się zetnie – około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną, zielona pietruszkę.

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana