Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN takich pod dostatkiem. Tym razem swoimi przepisami podzielili się finaliści 11. edycji programu MasterChef. Jak zrobić łosia z puree z kalafiora?
Łosoś z puree z kalafiora - przepis
- 200 g łososia
- 300 g różyczek kalafiora
- korzeń pietruszki
- łyżka masła
- 1,5 szklanki mleka
- szklanka wody
- pół łyżeczki soli
Sos winno maślany:
- pół szalotki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki zimnego masła
Łosoś z puree z kalafiora - sposób przygotowania
- 1Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na jakieś 20 min. Następnie smażymy na odrobinie tłuszczu z obydwu stron zaczynając od strony skóry, aby się przyrumieniła.
- 2Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Różyczki kalafiora kroimy na małe części i przekładamy wszystko do garnka.
- 3Zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je z nadmiaru płynu i umieszczamy wszystko w blenderze.
- 4Dodajemy sól, masło i blendujemy wszystko na gładką masę. Przecieramy przez sito.
- 5Szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i podlewamy winem. Gdy 3/4 płynu odparuje, dodajemy zimne masło, patelnię ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła.
- 6Przecedzamy przez sitko.
- 7Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą. Rumienimy ją na małym ogniu.
- 8Gdy bułka nabierze złotego koloru, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.
- 9Przekładamy posypkę na talerz i dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz miętę.
- 10Dodajemy szczyptę soli, wszystko mieszamy.
- 11Orzechy makadamia rozgniatamy nożem i prażymy na suchej patelni na małym ogniu.
- 12Puree wykładamy na talerz. Na puree wykładamy łososia, a wierzch posypujemy przygotowaną posypką. Wokół ryby wylewamy sos i całość posypujemy prażonymi orzechami
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News