Łosoś z puree z kalafiora - przepis
- 200 g łososia
- 300 g różyczek kalafiora
- korzeń pietruszki
- łyżka masła
- 1,5 szklanki mleka
- szklanka wody
- pół łyżeczki soli
Sos winno maślany:
- pół szalotki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki zimnego masła
Łosoś z puree z kalafiora - sposób przygotowania
- Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na jakieś 20 min. Następnie smażymy na odrobinie tłuszczu z obydwu stron zaczynając od strony skóry, aby się przyrumieniła.
- Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Różyczki kalafiora kroimy na małe części i przekładamy wszystko do garnka.
- Zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je z nadmiaru płynu i umieszczamy wszystko w blenderze.
- Dodajemy sól, masło i blendujemy wszystko na gładką masę. Przecieramy przez sito.
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i podlewamy winem. Gdy 3/4 płynu odparuje, dodajemy zimne masło, patelnię ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła.
- Przecedzamy przez sitko.
- Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą. Rumienimy ją na małym ogniu.
- Gdy bułka nabierze złotego koloru, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.
- Przekładamy posypkę na talerz i dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz miętę.
- Dodajemy szczyptę soli, wszystko mieszamy.
- Orzechy makadamia rozgniatamy nożem i prażymy na suchej patelni na małym ogniu.
- Puree wykładamy na talerz. Na puree wykładamy łososia, a wierzch posypujemy przygotowaną posypką. Wokół ryby wylewamy sos i całość posypujemy prażonymi orzechami
Zobacz także:
- Tymi daniami zachwycisz swoich gości! Oto najlepsze przepisy z 9. edycji MasterChefa
- Sałatka, zupa i deser, czyli jesienne dania uczestniczek programu MasterChef Junior
- Zimowe dania finalistów MasterChefa. Plov, wegańskie leczo i zupa cebulowa
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: