Przepisy kulinarne

Łosoś z puree z kalafiora - prosty przepis na pyszny obiad

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Łosoś z puree z kalafiora

Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN takich pod dostatkiem. Tym razem swoimi przepisami podzielili się finaliści 11. edycji programu MasterChef. Jak zrobić łosia z puree z kalafiora?

Łosoś z puree z kalafiora - przepis

  • 200 g łososia
  • 300 g różyczek kalafiora
  • korzeń pietruszki
  • łyżka masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • szklanka wody
  • pół łyżeczki soli

Sos winno maślany:

  • pół szalotki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki zimnego masła

Łosoś z puree z kalafiora - sposób przygotowania

  1. 1Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na jakieś 20 min. Następnie smażymy na odrobinie tłuszczu z obydwu stron zaczynając od strony skóry, aby się przyrumieniła.
  2. 2Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Różyczki kalafiora kroimy na małe części i przekładamy wszystko do garnka.
  3. 3Zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je z nadmiaru płynu i umieszczamy wszystko w blenderze.
  4. 4Dodajemy sól, masło i blendujemy wszystko na gładką masę. Przecieramy przez sito.
  5. 5Szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i podlewamy winem. Gdy 3/4 płynu odparuje, dodajemy zimne masło, patelnię ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła.
  6. 6Przecedzamy przez sitko.
  7. 7Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą. Rumienimy ją na małym ogniu.
  8. 8Gdy bułka nabierze złotego koloru, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.
  9. 9Przekładamy posypkę na talerz i dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz miętę.
  10. 10Dodajemy szczyptę soli, wszystko mieszamy.
  11. 11Orzechy makadamia rozgniatamy nożem i prażymy na suchej patelni na małym ogniu.
  12. 12Puree wykładamy na talerz. Na puree wykładamy łososia, a wierzch posypujemy przygotowaną posypką. Wokół ryby wylewamy sos i całość posypujemy prażonymi orzechami

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

Pozostałe wiadomości