Łosoś z puree z kalafiora - prosty przepis na pyszny obiad

Łosoś z puree z kalafiora
Łosoś z puree z kalafiora
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN takich pod dostatkiem. Tym razem swoimi przepisami podzielili się finaliści 11. edycji programu MasterChef. Jak zrobić łosia z puree z kalafiora?

Łosoś z puree z kalafiora - przepis

  • 200 g łososia
    • 300 g różyczek kalafiora
      • korzeń pietruszki
        • łyżka masła
          • 1,5 szklanki mleka
            • szklanka wody
              • pół łyżeczki soli

                Sos winno maślany:

                • pół szalotki
                  • 150 ml białego wytrawnego wina
                    • szczypta soli i pieprzu
                      • 2 łyżki zimnego masła

                        Łosoś z puree z kalafiora - sposób przygotowania

                        1. Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na jakieś 20 min. Następnie smażymy na odrobinie tłuszczu z obydwu stron zaczynając od strony skóry, aby się przyrumieniła.
                          1. Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Różyczki kalafiora kroimy na małe części i przekładamy wszystko do garnka.
                            1. Zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je z nadmiaru płynu i umieszczamy wszystko w blenderze.
                              1. Dodajemy sól, masło i blendujemy wszystko na gładką masę. Przecieramy przez sito.
                                1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i podlewamy winem. Gdy 3/4 płynu odparuje, dodajemy zimne masło, patelnię ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła.
                                  1. Przecedzamy przez sitko.
                                    1. Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą. Rumienimy ją na małym ogniu.
                                      1. Gdy bułka nabierze złotego koloru, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.
                                        1. Przekładamy posypkę na talerz i dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz miętę.
                                          1. Dodajemy szczyptę soli, wszystko mieszamy.
                                            1. Orzechy makadamia rozgniatamy nożem i prażymy na suchej patelni na małym ogniu.
                                              1. Puree wykładamy na talerz. Na puree wykładamy łososia, a wierzch posypujemy przygotowaną posypką. Wokół ryby wylewamy sos i całość posypujemy prażonymi orzechami

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana