Limonkowy krem, limonkowe risotto i limonkowa zupa

Pod nóż Darii Ładochy, fanki niekonwencjonalnej kuchni, trafiły dziś limonki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje kucharka pokazała jak je masować i wyciskać, aby uzyskać 100 procent soku. Wypróbujcie jej przepisy na lekki krem limonkowy, limonkowe risotto z krewetkami i zupę z limonki i kurczaka.

Zupa z limonki i kurczaka

Składniki:

1 pierś z kurczaka pokrojona w cienie pasterki

2 łyżki oliwy

1 pęczek posiekanej dymki (łącznie ze szczypiorem)

2 posiekane papryczki jalapeno 

2 ząbki czosnku posiekane

1, 5 l bulionu (najlepiej drobiowego)

Pół łyżeczki cuminu mielonego

Pół łyżeczki przyprawy curry

Sok z 1 limonki

1 łyżeczka brązowego cukru

2 pomidory obrane ze skórki, wydrążone i pokrojone w ósemki

Pół pęczka posiekanej kolendry 

Sól i pieprz do smaku

Do serwowania:

2 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę

Śmietanka 30%

Nachos

Płatki parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kurczaka obtocz w cuminie i przyprawie curry.

W garnku rozgrzej oliwę i podmaż czosnek, dymkę i papryczki jalapeno.

Do smażenia dodaj kurczaka.

Po dwóch minutach zalej bulionem.

Gdy zupa zacznie wrzeć, dodaj pomidory.

Po trzech minutach możesz wyłączyć źródło ciepła.

Dopraw sokiem z limonki, cukrem trzcinowym, solą i pieprzem.

Soku z limonki nie powinno się długo gotować, dlatego dodajemy go na koniec (nadaje świeżości i lekkiej kwasowości).

Do zupy dodajemy całą kolendrę i tuż przed serwowaniem: awokado, śmietankę, nachos i ser.

Limonkowe risotto z krewetkami

Składniki:

Szklanka ryżu arborio

2 szalotki posiekane w kostkę

1 ząbek czosnku drobno posiekany

2 zielone papryczki chili

50 g zielonej fasolki oczyszonej i pokrojonej w mniejsze kawałki

150 g krewetek

2 łyżki oliwy

Pół szklanki śmietanki kokosowej

2 łyżki posiekanej kolendry

Sok z jednej limonki

500 ml bulionu z warzyw

Garstka prażonych migdałów

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, szalotkę, zielone chili i zieloną fasolkę.

Po dwóch minutach na patelnię wsyp ryż i chwilę podprażaj razem z warzywami.

Zalej bulionem tak żeby przykrywał powierzchnię ryżu.

Gotuj na małym ogniu.

Gdy ryż będzie robił się suchy, stopniowo dolewaj płynu do czasu aż ryż stanie się miękki (powinno to trwać ok. 15 minut).

Po 10 minutach od zalania ryżu bulionem ułóż na powierzchni krewetki by mogły się gotować z całym daniem.

Po upływie 15 minut sprawdź, czy ryż jest już dobry.

Jeśli tak, to wyłącz źródło ciepła, dopraw solą i dodaj śmietankę kokosową i sok z limonki.

Dokładnie wymieszaj.

Podawaj ze świeżą kolendrą i migdałami.

Dekoruj plasterkami limonki.

Lekki krem limonowy

Składniki:

500 ml śmietanki 36% schłodzonej

Sok z 4 limonek

Pół szklanki cukru pudru

50 ml tequili

Skórka z limonki do dekoracji

Przygotowanie:

Ubij na sztywno za pomocą miksera śmietankę i cukier.

Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj sok z limonki i tequilę delikatnie mieszając trzepaczką.

Krem jest od razu gotowy do jedzenia.

Podawaj w pucharkach ze skórką z limonki.

Jeśli chcesz go przygotować wcześniej, przechowuj go w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości