Przepisy kulinarne

Letnie przysmaki z dodatkiem serów typu śródziemnomorskiego - przepisy Martyny Chomackiej

Przepisy kulinarne

Letnie przysmaki

Szukasz pomysłu na letni posiłek? Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN królowały najlepsze sery i serki typu śródziemnomorskiego. Sprawdź przepisy Martyny Chomackiej na sałatkę z arbuzem, kolorowe kanapki z chałki, glazurowane marchewki z serkiem i dodatkami oraz na bakłażana w panko z mozzarellą i domową salsą.

Wakacyjna sałatka z arbuzem  - przepis

Składniki:

  • ¼ świeżego, dojrzałego arbuza,
  • Apetina kubek classic,
  • świeża mięta,
  • rukola,
  • dowolone jadalne kwiaty,
  • orzechy pinii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki miodu,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. 1Orzeszki pini prażymy na gorącej patelni. Arbuza kroimy w kostkę dwukrotnie większą, niż kawałki sera.
  2. 2W małej miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu: miód, oliwę, cytrynę i dwie szczypty soli.
  3. 3W głębokim talerzu układamy warstwę rukoli. Na nią wykładamy kostki arbuza oraz kawałki sera Apetina.
  4. 4Całość posypujemy orzechami, polewamy dressingiem, dekorujemy.

Kolorowe kanapki z chałki - przepis

Składniki:

  • 2 grube plastry świeżej chałki,
  • 2 łyżki masła,
  • Apetina snack mango i chilli,
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej,
  • świeży, dojrzały melon,
  • ocet balsamiczny,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. 1Plastry chałki podsmażamy na maślę z obu stron.
  2. 2Na chałce rozgniatamy kawałki serka Apetina mango i chilli.
  3. 3Następnie na górze luźno układamy szynkę dojrzewającą i kawałki świeżego melona.
  4. 4Kanapki kropimy octem balsamicznym i doprawiamy świeżo posiekaną bazylią.

Glazurowane marchewki z serkiem, piklowanymi jalapeno i migdałami - przepis

Składniki:

  • Pęczek młodych marchewek,
  • pół szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 serek kremowy Apetina z harissą,
  • piklowane jalapeno,
  • 2-3 garści płatków migdałowych,
  • łyżka miodu,
  • łyżka masła,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • sok z połowy limonki,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Marchewki dokładnie szorujemy i kroimy wzdłuż na pół, następnie jeszcze raz na pół. Wrzucamy je na patelnię i zalewamy połową szklanki soku pomarańczowego i połową szklanki wody. Gotujemy je kilka minut do momentu, aż będą al dente.
  • Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni, aż zaczną się złocić na brzegach.
  • Gdy sok i woda wyparują z patelni, wrzucamy na nią łyżkę masła, łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty soli i chlust octu balsamicznego. Podsmażamy je, aż nabiorą głębokiego koloru.
  • Marchewki wykładamy na duży talerz. Na nie kładziemy hojną porcję serka śmietankowego Apetina z harissą.
  • Następnie doprawiamy go porcją posiekanych plasterków piklowanego jalapeno, łyżeczką płynnego miodu, posiekaną kolendrą i płatkami migdałów.

Bakłażan w panko z mozzarellą i salsą z pomidorów bawole serce - przepis

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • Apetina wiórki mozzarella,
  • 1 duży pomidor bawole serce,
  • 1 szalotka,
  • świeża bazylia,
  • panko,
  • jajko,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • mąka pszenna,
  • ocet balsamiczny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 1Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Solimy je i odstawiamy na 10 minut na bok. Po tym czasie odsączamy płyn, który zebrał się na plastrach bakłażana w papierowy ręcznik i pieprzymy z obu stron.
  2. 2Do niewielkiego rondelka wlewamy olej rzepakowy i podgrzewamy.
  3. 3Plastry bakłażana obtaczamy w mące, jajku i panko. Na tłuszcz wrzucamy odrobinę bułki, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany. Jeśli widzimy, że pojawiają się bąbelki, możemy rozpoczynać smażenie.
  4. 4Gdy plastry są złote, wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy. Jeszcze gorącego bakłażana posypujemy wiórkami mozzarelli.
  5. 5Na końcu przechodzimy do przygotowania prostej salsy. Pomidora bawole serce kroimy w drobną kostkę. Bardzo drobno siekamy także szalotkę i dodajemy ją do pomidora. Doprawiamy go solą, oliwą z oliwek, octem balsamicznym i odrobiną miodu.
  6. 6Wierzch naszego dania posypujemy posiekaną bazylią.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości