Wakacyjna sałatka z arbuzem - przepis
Składniki:
- ¼ świeżego, dojrzałego arbuza,
- Apetina kubek classic,
- świeża mięta,
- rukola,
- dowolone jadalne kwiaty,
- orzechy pinii,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Orzeszki pini prażymy na gorącej patelni. Arbuza kroimy w kostkę dwukrotnie większą, niż kawałki sera.
- W małej miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu: miód, oliwę, cytrynę i dwie szczypty soli.
- W głębokim talerzu układamy warstwę rukoli. Na nią wykładamy kostki arbuza oraz kawałki sera Apetina.
- Całość posypujemy orzechami, polewamy dressingiem, dekorujemy.
Kolorowe kanapki z chałki - przepis
Składniki:
- 2 grube plastry świeżej chałki,
- 2 łyżki masła,
- Apetina snack mango i chilli,
- kilka plasterków szynki parmeńskiej,
- świeży, dojrzały melon,
- ocet balsamiczny,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
- Plastry chałki podsmażamy na maślę z obu stron.
- Na chałce rozgniatamy kawałki serka Apetina mango i chilli.
- Następnie na górze luźno układamy szynkę dojrzewającą i kawałki świeżego melona.
- Kanapki kropimy octem balsamicznym i doprawiamy świeżo posiekaną bazylią.
Glazurowane marchewki z serkiem, piklowanymi jalapeno i migdałami - przepis
Składniki:
- Pęczek młodych marchewek,
- pół szklanki soku pomarańczowego,
- 1 serek kremowy Apetina z harissą,
- piklowane jalapeno,
- 2-3 garści płatków migdałowych,
- łyżka miodu,
- łyżka masła,
- łyżka octu balsamicznego,
- sok z połowy limonki,
- pęczek świeżej kolendry,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki dokładnie szorujemy i kroimy wzdłuż na pół, następnie jeszcze raz na pół. Wrzucamy je na patelnię i zalewamy połową szklanki soku pomarańczowego i połową szklanki wody. Gotujemy je kilka minut do momentu, aż będą al dente.
- Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni, aż zaczną się złocić na brzegach.
- Gdy sok i woda wyparują z patelni, wrzucamy na nią łyżkę masła, łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty soli i chlust octu balsamicznego. Podsmażamy je, aż nabiorą głębokiego koloru.
- Marchewki wykładamy na duży talerz. Na nie kładziemy hojną porcję serka śmietankowego Apetina z harissą.
- Następnie doprawiamy go porcją posiekanych plasterków piklowanego jalapeno, łyżeczką płynnego miodu, posiekaną kolendrą i płatkami migdałów.
Bakłażan w panko z mozzarellą i salsą z pomidorów bawole serce - przepis
Składniki:
- 1 bakłażan,
- Apetina wiórki mozzarella,
- 1 duży pomidor bawole serce,
- 1 szalotka,
- świeża bazylia,
- panko,
- jajko,
- olej rzepakowy do smażenia,
- mąka pszenna,
- ocet balsamiczny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Solimy je i odstawiamy na 10 minut na bok. Po tym czasie odsączamy płyn, który zebrał się na plastrach bakłażana w papierowy ręcznik i pieprzymy z obu stron.
- Do niewielkiego rondelka wlewamy olej rzepakowy i podgrzewamy.
- Plastry bakłażana obtaczamy w mące, jajku i panko. Na tłuszcz wrzucamy odrobinę bułki, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany. Jeśli widzimy, że pojawiają się bąbelki, możemy rozpoczynać smażenie.
- Gdy plastry są złote, wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy. Jeszcze gorącego bakłażana posypujemy wiórkami mozzarelli.
- Na końcu przechodzimy do przygotowania prostej salsy. Pomidora bawole serce kroimy w drobną kostkę. Bardzo drobno siekamy także szalotkę i dodajemy ją do pomidora. Doprawiamy go solą, oliwą z oliwek, octem balsamicznym i odrobiną miodu.
- Wierzch naszego dania posypujemy posiekaną bazylią.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co jeść w upały - dieta w gorące dni. Jakich produktów powinno się unikać?
- Chłodnik pomidorowy z pysznymi dodatkami – prosty, zdrowy przepis
- Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: