Zielone pankeki z owocami
Przygotuj: miskę, mikser, patelnię.
Składniki:
- 100 g młodych liści szpinaku,
- 1 dojrzały banan,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki miodu,
- 70 ml mleka,
- 3 łyżki rozpuszczonego masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy (do smażenia),
- sezonowe owoce i miód (do podania).
Sposób przygotowania:
- Szpinak zmiksuj z bananem, jajkiem, miodem, mlekiem i masłem.
- Dodaj cukier wanilinowy, mąki, sodę i sól. Dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto.
- Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Nałóżcie łyżką kilka porcji ciasta i smażcie na małym ogniu 2–3 minuty.
- Gdy pankejki zetną się z jednej strony, obróćcie je i dosmażcie z drugiej.
- Usmażone pankejki ułóżcie jeden na drugim, polejcie miodem i obłóżcie owocami
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Przygotuj: miskę, naczynie żaroodporne, patelnię, garnek, durszlak.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- mielona wędzona papryka,
- 500 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
- 100 g sera Parmiggiano lub Grana Padano,
- kilka listków bazylii.
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- pieprz, oregano, szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż mielone mięso, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Z masy formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotujcie sos. Posiekane cebulę i czosnek podsmażcie na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajcie passatę pomidorową i przyprawy, całość dokładnie wymieszajcie.
- Tak przygotowany sos wlejcie do naczynia z klopsikami. Zapiekajcie całość w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 40 minut.
- W garnku zagotujcie wodę, dodajcie szczyptę soli i wsypcie makaron. Ugotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedźcie na durszlaku.
- Ser zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
- Wyłóż makaron na talerz, polej go sosem z pulpecikami i posyp startym serem. Ozdób listkami bazylii.
Kruche ciasto z borówkami
Przygotuj: robota kuchennego, formę do pieczenia o wymiarach 20 × 20 cm lub tortownicę, folię spożywczą, sitko.
Składniki:
- 200 g masła,
- 100 g mąki orkiszowej,
- 100 g mąki pełnoziarnistej,
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 jajko,
- 80 g cukru,
- 400 g borówek,
- cukier puder (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Zimne masło pokrojone w kostkę, mąki, płatki owsiane, jajko i cukier umieśćcie w misce robota i zagniećcie szybko do połączenia się składników.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wyłóż dno formy do pieczenia lub tortownicę o podobnej średnicy i wstaw do lodówki.
- Drugą część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Schładzaj ciasto przez 30 minut.
- Na spód zimnego ciasta wysyp borówki. Na wierzch pokrusz drugą część ciasta w taki sposób, aby powstała kruszonka.
- Wstawcie ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Pieczcie 45–50 minut.
- Wystudzone ciasta oprószcie cukrem pudrem.
Wiele ciekawych pomysłów na pyszne jedzenie znaleźć można w książce "Czas na małych kucharzy", która dostępna jest w Biedronce.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tarta ze szparagami. Te przepisy to hit!
- Sałatka z zapiekanych szparagów z przepisów Piotra Kucharskiego
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: