Materiał promocyjny

Gotowanie z dziećmi - przepisy Piotra Kucharskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ciekawe pomysły na obiad dla dzieci
Ciekawe pomysły na obiad dla dzieci
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Niewiele czynności zbliża tak, jak wspólne gotowanie. Czas spędzony w kuchni z dzieckiem nie tylko pozwala nam zacieśniać z nim więź, ale również uczyć go zdrowych nawyków żywieniowych. Z tego powodu w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazuje proste i pyszne przepisy, które możemy przygotować razem z naszymi pociechami.

Zielone pankeki z owocami

Przygotuj: miskę, mikser, patelnię.

Składniki:

  • 100 g młodych liści szpinaku,
    • 1 dojrzały banan,
      • 1 duże jajko,
        • 2 łyżki miodu,
          • 70 ml mleka,
            • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
              • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
                • 100 g mąki pszennej,
                  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
                    • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
                      • szczypta soli,
                        • olej rzepakowy (do smażenia),
                          • sezonowe owoce i miód (do podania).

                            Sposób przygotowania:

                            1. Szpinak zmiksuj z bananem, jajkiem, miodem, mlekiem i masłem.
                              1. Dodaj cukier wanilinowy, mąki, sodę i sól. Dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto.
                                1. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Nałóżcie łyżką kilka porcji ciasta i smażcie na małym ogniu 2–3 minuty.
                                  1. Gdy pankejki zetną się z jednej strony, obróćcie je i dosmażcie z drugiej.
                                    1. Usmażone pankejki ułóżcie jeden na drugim, polejcie miodem i obłóżcie owocami

                                      Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

                                      Przygotuj: miskę, naczynie żaroodporne, patelnię, garnek, durszlak.

                                      Składniki:

                                      • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
                                        • 1 cebula,
                                          • 2 ząbki czosnku,
                                            • 3 łyżki bułki tartej,
                                              • 1 jajko,
                                                • sól, pieprz,
                                                  • mielona wędzona papryka,
                                                    • 500 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
                                                      • 100 g sera Parmiggiano lub Grana Padano,
                                                        • kilka listków bazylii.

                                                          Składniki na sos pomidorowy:

                                                          • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                                                            • 1 cebula,
                                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                                • 400 ml passaty pomidorowej,
                                                                  • pieprz, oregano, szczypta cukru.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    1. Do miski włóż mielone mięso, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
                                                                      1. Z masy formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
                                                                        1. Przygotujcie sos. Posiekane cebulę i czosnek podsmażcie na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajcie passatę pomidorową i przyprawy, całość dokładnie wymieszajcie.
                                                                          1. Tak przygotowany sos wlejcie do naczynia z klopsikami. Zapiekajcie całość w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 40 minut.
                                                                            1. W garnku zagotujcie wodę, dodajcie szczyptę soli i wsypcie makaron. Ugotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedźcie na durszlaku.
                                                                              1. Ser zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
                                                                                1. Wyłóż makaron na talerz, polej go sosem z pulpecikami i posyp startym serem. Ozdób listkami bazylii.

                                                                                  Kruche ciasto z borówkami

                                                                                  Przygotuj: robota kuchennego, formę do pieczenia o wymiarach 20 × 20 cm lub tortownicę, folię spożywczą, sitko.

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 200 g masła,
                                                                                    • 100 g mąki orkiszowej,
                                                                                      • 100 g mąki pełnoziarnistej,
                                                                                        • 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
                                                                                          • 1 jajko,
                                                                                            • 80 g cukru,
                                                                                              • 400 g borówek,
                                                                                                • cukier puder (do dekoracji).

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Zimne masło pokrojone w kostkę, mąki, płatki owsiane, jajko i cukier umieśćcie w misce robota i zagniećcie szybko do połączenia się składników.
                                                                                                    1. Ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wyłóż dno formy do pieczenia lub tortownicę o podobnej średnicy i wstaw do lodówki.
                                                                                                      1. Drugą część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Schładzaj ciasto przez 30 minut.
                                                                                                        1. Na spód zimnego ciasta wysyp borówki. Na wierzch pokrusz drugą część ciasta w taki sposób, aby powstała kruszonka.
                                                                                                          1. Wstawcie ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Pieczcie 45–50 minut.
                                                                                                            1. Wystudzone ciasta oprószcie cukrem pudrem.

                                                                                                              Wiele ciekawych pomysłów na pyszne jedzenie znaleźć można w książce "Czas na małych kucharzy", która dostępna jest w Biedronce.

                                                                                                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana