Przepisy kulinarne

Matteo Brunetti i jego serowe szaleństwo: rolada z mozzarelli, trufle serowe i wiejska zapiekanka

Przepisy kulinarne

W Dzień Miłośników Sera Matteo Brunetti przygotował dania z tego pysznego przysmaku. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: mozzarella in carrozza, rolada z mozzarelli, trufle serowe, a także wiejska zapiekanka z ciasta francuskiego.

Mozzarella in carrozza

Składniki na mozzarella in carrozza:

  • 12 plastrów chleba tostowego
  • 2-3 mozzarelle
  • 5 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 3 anchois
  • 100 g prosciutto cotto (czyli gotowanej szynki)
  • 1 l oleju do smażenia

Jak przygotować mozzarella in carrozza:

Wyciągnąć mozzarellę i zachować zalewę, w której jest przechowywana. Pokroić mozzarellę w plastry. Nałożyć na jeden plaster chleba pół anchois, plaster mozzarelli, opcjonalnie prosciutto cotto, przyprawić solą i pieprzem, przykryć drugim plastrem chleba. Wykroić grube brzegi "kanapki". W misce wymieszać zalewę z mozzarelli z jajkami i przygotować drugą miskę z bułką tartą. Przyklepać dobrze brzegi naszych kanapek, obtoczyć w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 170 st. C i wyciągnąć jak kanapki będą złote. Mozzarella będzie w środku rozpuszczona.

Rolada z mozzarelli

Składniki na roladę z mozzarelli:

  • 800 g mozzarelli
  • 220 g szynki parmeńskiej
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 40 g rukoli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 50 g parmezanu
  • woda

Jak przygotować roladę z mozzarelli:

Przygotować dwie warstwy papieru do pieczenia i wałek. Do rondelka wrzucić mozzarellę i wlać wodę. Rozgrzać wodę tak, aby się nie gotowała. Mozzarella po kilku minutach stanie się miękka i plastyczna. Wyciągnąć ją, włożyć między dwie warstwy papieru do pieczenia i lekko rozwałkować na placek. Położyć na placek szynkę, parmezan, cienkie plastry pomidora, rukolę, przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Pokroić w szerokie plastry i podać na talerzu.

Trufle serowe

Składniki na trufle serowe:

  • 400 g ricotty
  • 100 g gorgonzoli
  • 100 g parmezanu
  • 100 g sera gouda
  • 100 g typu groviera
  • bułka tarta
  • sezam biały
  • mak
  • szczypiorek świeży
  • papryka słodka

Jak przygotować trufle serowe:

Zblendować razem wszystkie sery aż uzyskają gładką konsystencję. Odstawić do na dwie godziny. Jeżeli konsystencja będzie za bardzo kremowa, to dodać trochę bułki tartej. Zrobić z masy serowej kulki o rozmiarze orzecha. Zrobić cztery smaki, czyli obtoczyć kilka kulek w sezamie, kilka w maku, kilka w posiekanym szczypiorku i kilka w papryce. Podać na talerzu lub w małych deserowych pojemnikach.

Wiejska zapiekanka z ciasta francuskiego

Składniki na wiejską zapiekankę z ciasta francuskiego:

  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 250 g prosciutto cotto
  • 125 g emmentala
  • 125 g mozzarelli do pizzy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • papryka słodka sypka
  • świeży tymianek
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • żółtko do smarowania

Jak przygotować wiejską zapiekankę z ciasta francuskiego:

Do dużej miski wbić dwa jajka, dodać sery pokrojone w kostkę, garść świeżego tymianku, słodką paprykę, suszone pomidory, sól, pieprz, oliwę i wszystko wymieszać. W okrągłej brytfance położyć jedną warstwę ciasta francuskiego tak, aby wyprofilować kształt foremki. Dodać do środka serową miksturę. Wykroić z drugiego ciasta francuskiego przykrycie w formie naszej foremki. Przykryć i udekorować pozostałą częścią ciasta francuskiego. Posmarować wszystko żółtkiem i wstawić na około 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy

Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Matteo Brunetti

Pozostałe wiadomości