Matteo Brunetti i jego serowe szaleństwo: rolada z mozzarelli, trufle serowe i wiejska zapiekanka

Serowe szaleństwa Matteo Brunetti
W Dzień Miłośników Sera Matteo Brunetti przygotował dania z tego pysznego przysmaku. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: mozzarella in carrozza, rolada z mozzarelli, trufle serowe, a także wiejska zapiekanka z ciasta francuskiego.

Mozzarella in carrozza

Składniki na mozzarella in carrozza:

  • 12 plastrów chleba tostowego
    • 2-3 mozzarelle
      • 5 jajek
        • 100 g mąki pszennej
          • 300 g bułki tartej
            • sól
              • pieprz
                • 3 anchois
                  • 100 g prosciutto cotto (czyli gotowanej szynki)
                    • 1 l oleju do smażenia

                      Jak przygotować mozzarella in carrozza:

                      Wyciągnąć mozzarellę i zachować zalewę, w której jest przechowywana. Pokroić mozzarellę w plastry. Nałożyć na jeden plaster chleba pół anchois, plaster mozzarelli, opcjonalnie prosciutto cotto, przyprawić solą i pieprzem, przykryć drugim plastrem chleba. Wykroić grube brzegi "kanapki". W misce wymieszać zalewę z mozzarelli z jajkami i przygotować drugą miskę z bułką tartą. Przyklepać dobrze brzegi naszych kanapek, obtoczyć w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 170 st. C i wyciągnąć jak kanapki będą złote. Mozzarella będzie w środku rozpuszczona.

                      Rolada z mozzarelli

                      Składniki na roladę z mozzarelli:

                      • 800 g mozzarelli
                        • 220 g szynki parmeńskiej
                          • 2-3 pomidory malinowe
                            • 40 g rukoli
                              • sól
                                • pieprz
                                  • oliwa
                                    • 50 g parmezanu
                                      • woda

                                        Jak przygotować roladę z mozzarelli:

                                        Przygotować dwie warstwy papieru do pieczenia i wałek. Do rondelka wrzucić mozzarellę i wlać wodę. Rozgrzać wodę tak, aby się nie gotowała. Mozzarella po kilku minutach stanie się miękka i plastyczna. Wyciągnąć ją, włożyć między dwie warstwy papieru do pieczenia i lekko rozwałkować na placek. Położyć na placek szynkę, parmezan, cienkie plastry pomidora, rukolę, przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Pokroić w szerokie plastry i podać na talerzu.

                                        Trufle serowe

                                        Składniki na trufle serowe:

                                        • 400 g ricotty
                                          • 100 g gorgonzoli
                                            • 100 g parmezanu
                                              • 100 g sera gouda
                                                • 100 g typu groviera
                                                  • bułka tarta
                                                    • sezam biały
                                                      • mak
                                                        • szczypiorek świeży
                                                          • papryka słodka

                                                            Jak przygotować trufle serowe:

                                                            Zblendować razem wszystkie sery aż uzyskają gładką konsystencję. Odstawić do na dwie godziny. Jeżeli konsystencja będzie za bardzo kremowa, to dodać trochę bułki tartej. Zrobić z masy serowej kulki o rozmiarze orzecha. Zrobić cztery smaki, czyli obtoczyć kilka kulek w sezamie, kilka w maku, kilka w posiekanym szczypiorku i kilka w papryce. Podać na talerzu lub w małych deserowych pojemnikach.

                                                            Wiejska zapiekanka z ciasta francuskiego

                                                            Składniki na wiejską zapiekankę z ciasta francuskiego:

                                                            • 2 rolki ciasta francuskiego
                                                              • 250 g prosciutto cotto
                                                                • 125 g emmentala
                                                                  • 125 g mozzarelli do pizzy
                                                                    • sól
                                                                      • pieprz
                                                                        • oliwa
                                                                          • papryka słodka sypka
                                                                            • świeży tymianek
                                                                              • garść suszonych pomidorów
                                                                                • 2 jajka
                                                                                  • żółtko do smarowania

                                                                                    Jak przygotować wiejską zapiekankę z ciasta francuskiego:

                                                                                    Do dużej miski wbić dwa jajka, dodać sery pokrojone w kostkę, garść świeżego tymianku, słodką paprykę, suszone pomidory, sól, pieprz, oliwę i wszystko wymieszać. W okrągłej brytfance położyć jedną warstwę ciasta francuskiego tak, aby wyprofilować kształt foremki. Dodać do środka serową miksturę. Wykroić z drugiego ciasta francuskiego przykrycie w formie naszej foremki. Przykryć i udekorować pozostałą częścią ciasta francuskiego. Posmarować wszystko żółtkiem i wstawić na około 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                    >>> Zobacz także:

                                                                                    Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                                    Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy

                                                                                    Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                    Autor: Iza Dorf

                                                                                    Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości