Materiał promocyjny

Krakowska Sucha idealna w podróży. Sprawdź propozycje Andrzeja Polana na dania z kiełbasą

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Jesienne przepisy z kiełbasą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sucha Krakowska to kiełbasa, którą lubi wielu Polaków. Jak przygotować z niej ciekawe i nowoczesne przepisy? Sprawdź dania Andrzeja Polana, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: przekładaniec z ciasta filo z plastrami Suchej Krakowskiej, zupa z gąsek i tartoletki z ziemniaków i Suchej Krakowskiej oraz faszerowaną paprykę z kaszą i warzywami z chrupiącymi paskami Suchej Krakowskiej. Poznaj jego przepisy. 
Przekładaniec Andrzeja Polana
Przekładaniec z ciasta filo z plastrami Suchej Krakowskiej, farsz z sera, ziemniaków i złotej cebulki
Przekładaniec Andrzeja Polana
Źródło: Ola Skowron/East News

Przekładaniec z ciasta filo z plastrami Suchej Krakowskiej, farsz z sera, ziemniaków i złotej cebulki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • opakowania ciasta filo
  • 300 g Suchej Krakowskiej Olewnik plastry
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g masła ekstra
  • 600 g sera solankowego
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • masło klarowane
  • koperek
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle na mocno złoty kolor. Podobnie przesmażamy pokrojoną drobno paprykę. 
  3. Ziemniaki łączymy z kruszonym serem solankowym, cebulką, papryką, koperkiem. Doprawiamy delikatnie solą i mocniej czarnym pieprzem.
  4. Arkusze ciasta filo smarujemy masłem, układamy plastry Suchej Krakowskiej i przykrywamy drugim arkuszem. W ten sposób przygotowujemy 3 komplety takiej układanki.
  5. Pierwszą wykładamy na dno formy do pieczenia na papierze pergaminowym. Wykładamy połowę farszu, przykrywamy drugą warstwą, pozostałym farszem i na koniec ostatnia warstwa ciasta.
  6. Smarujemy raz jeszcze masłem rozpuszczonym i wstawiamy do pieczenia, w 200 st. C, na około 20 minut.

Zupa z gąsek i tartoletki z ziemniaków i Suchej Krakowskiej - przepis krok po kroku

Zupa z gąsek Andrzeja Polana
Zupa z gąsek
Zupa z gąsek Andrzeja Polana
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 300 g gąsek (grzybów)
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 2 pęczki kopru
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ziemniaki
  • 100 g Suchej Krakowskiej Olewnik
  • masło klarowane do smarowania foremek
  • śmietana gęsta 18%
  • ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony

Sposób przygotowania:

  1. Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny, ale dodajemy do niego jeszcze gałązki natki i koperku, liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony.
  2. Grzyby dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w paski.
  3. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy grzyby. Smażymy do momentu aż grzyby odparują nadmiar wody.
  4. Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy odpowiednią ilością wywaru. Dodajemy posiekaną natkę i koperek.
  5. Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry podobne do plasterków Suchej Krakowskiej. Układamy naprzemiennie (ziemniaki i Suchą Krakowską) w rzędzie i zwijamy w rulon.
  6. Foremki smarujemy masłem i wkładamy tartoletki.
  7. Opiekamy w piekarniku w 160 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu do środka tartoletki dajemy łyżeczkę gęstej śmietany.
Tartoletki Andrzeja Polana
Tartoletki z ziemniaków i Suchej Krakowskiej
Tartoletki Andrzeja Polana
Źródło: Ola Skowron/East News

Faszerowana papryka z kaszą, warzywami, sos pomidorowy z chrupiącymi paskami Suchej Krakowskiej i okruchami z chleba - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4-6 papryki ramiro
  • 150 g kaszy jęczmienna duża
  • cebula
  • warzywa z wywaru warzywnego
  • kukurydza
  • groszek zielony
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • bagietka
  • 300 g plastrów sera żółtego
  • Sucha Krakowska Olewnik
  • wywar warzywny
  • sól, pieprz, cząber
  • natka pietruszki, cząber, bazylia świeża

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przecinamy, pozbawiamy je gniazd nasiennych.
  2. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kaszę i małymi partiami po chwili podlewamy gorącym wywarem.
  3. Kiedy tylko kasza będzie al dente, łączymy ją z pokrojonymi warzywami, kukurydzą, groszkiem i ziołami.
  4. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem. Papryki od środka wykładamy plasterkami Suchej Krakowskiej i plastrem sera. Nakładamy porcję kaszy.
  5. Suchą Krakowską ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch, rwiemy małe kawałki bagietki niczym okruchy i posypujemy całość. Skrapiamy olejem.
  6. Pomidory miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i takim sosem po zagotowaniu podlewamy papryki.
  7. Wstawiamy do pieczenia na około 40 minut w 200 st. C.
Faszerowana papryka Andrzeja Polana
Faszerowana papryka z kaszą, warzywami, sos pomidorowy z chrupiącymi paskami Suchej Krakowskiej i okruchami z chleba
Faszerowana papryka Andrzeja Polana
Źródło: Ola Skowron/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości