Przekładaniec z ciasta filo z plastrami Suchej Krakowskiej, farsz z sera, ziemniaków i złotej cebulki - przepis krok po kroku
Składniki:
- opakowania ciasta filo
- 300 g Suchej Krakowskiej Olewnik plastry
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g masła ekstra
- 600 g sera solankowego
- 2 cebule
- czerwona papryka
- masło klarowane
- koperek
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle na mocno złoty kolor. Podobnie przesmażamy pokrojoną drobno paprykę.
- Ziemniaki łączymy z kruszonym serem solankowym, cebulką, papryką, koperkiem. Doprawiamy delikatnie solą i mocniej czarnym pieprzem.
- Arkusze ciasta filo smarujemy masłem, układamy plastry Suchej Krakowskiej i przykrywamy drugim arkuszem. W ten sposób przygotowujemy 3 komplety takiej układanki.
- Pierwszą wykładamy na dno formy do pieczenia na papierze pergaminowym. Wykładamy połowę farszu, przykrywamy drugą warstwą, pozostałym farszem i na koniec ostatnia warstwa ciasta.
- Smarujemy raz jeszcze masłem rozpuszczonym i wstawiamy do pieczenia, w 200 st. C, na około 20 minut.
Zupa z gąsek i tartoletki z ziemniaków i Suchej Krakowskiej - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g gąsek (grzybów)
- 2 cebule
- włoszczyzna
- 2 pęczki kopru
- 2 pęczki natki pietruszki
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
- 2 ziemniaki
- 100 g Suchej Krakowskiej Olewnik
- masło klarowane do smarowania foremek
- śmietana gęsta 18%
- ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony
Sposób przygotowania:
- Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny, ale dodajemy do niego jeszcze gałązki natki i koperku, liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony.
- Grzyby dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w paski.
- Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy grzyby. Smażymy do momentu aż grzyby odparują nadmiar wody.
- Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy odpowiednią ilością wywaru. Dodajemy posiekaną natkę i koperek.
- Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry podobne do plasterków Suchej Krakowskiej. Układamy naprzemiennie (ziemniaki i Suchą Krakowską) w rzędzie i zwijamy w rulon.
- Foremki smarujemy masłem i wkładamy tartoletki.
- Opiekamy w piekarniku w 160 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu do środka tartoletki dajemy łyżeczkę gęstej śmietany.
Faszerowana papryka z kaszą, warzywami, sos pomidorowy z chrupiącymi paskami Suchej Krakowskiej i okruchami z chleba - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4-6 papryki ramiro
- 150 g kaszy jęczmienna duża
- cebula
- warzywa z wywaru warzywnego
- kukurydza
- groszek zielony
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- bagietka
- 300 g plastrów sera żółtego
- Sucha Krakowska Olewnik
- wywar warzywny
- sól, pieprz, cząber
- natka pietruszki, cząber, bazylia świeża
Sposób przygotowania:
- Papryki przecinamy, pozbawiamy je gniazd nasiennych.
- Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kaszę i małymi partiami po chwili podlewamy gorącym wywarem.
- Kiedy tylko kasza będzie al dente, łączymy ją z pokrojonymi warzywami, kukurydzą, groszkiem i ziołami.
- Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem. Papryki od środka wykładamy plasterkami Suchej Krakowskiej i plastrem sera. Nakładamy porcję kaszy.
- Suchą Krakowską ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch, rwiemy małe kawałki bagietki niczym okruchy i posypujemy całość. Skrapiamy olejem.
- Pomidory miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i takim sosem po zagotowaniu podlewamy papryki.
- Wstawiamy do pieczenia na około 40 minut w 200 st. C.
Zobacz także:
- Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać
- Kiełbasa chorizo – przepisy. Do czego chorizo pasuje najlepiej?
- Salsiccia - włoska kiełbasa. Poznaj przepisy na dania ze smaczną kiełbasą
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: