Przepisy kulinarne

Ciasta na Trzech Króli. Bon appétit!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Francuskie Galette des rois i hiszpańskie Roscon de los Reyes - to ciasta, które z okazji święta Trzech Króli, przygotował w Dzień Dobry TVN kucharz David Gaboriaud. Jeżeli lubicie krem patissiere i krem migdałowy, koniecznie skorzystajcie z przepisów Davida! Bon appétit!

Galette des rois (ciasto Królów - nadziewany "frangipane")

Składniki na jedną okrągłej formę o średnicy 26 cm:

2 ciasta francuskie

1 jajko do smarowanie ciasta

1 postać z ceramiki lub 1 fasola bób suszona

Krem patissiere:

30 g skrobi kukurydzianej

50 g cukru

3 jajka

300 ml mleka 2%

Krem migdałowy:

Składniki:

100 g mąki migdałowej (płatki migdałów zmielonych)

100 g masła w temp pokojowej

100 g cukru

1 jajko

Krem patissiere:

W misce ubić żółtka z cukrem na puszystej masy. Dodać skrobi i wymieszać. W rondelku prowadzić mleko do wrzenia. Wlać gorący mleko do miski na dwa razy i wymieszać. Takiej masy wlać z powrotem do rondelka i gotować cały cas mieszając do momentu, kiedy zgęstnieje. Odstawić i przelać masę do foremki i zawijać folią do żywności. Odstaw do lodówki na min 1 godz.

Krem migdałowy:

Wymieszać masła z cukrem do puszystej masy. Dodać mąki migdałowej i jajka. Wymieszać. Można na tym etapie dodać łyżkę Amaretto lub rumem do smaku.

Frangipane:

Wymieszać krem patissiere z kremem migdałowym. Wyciąć dwie okrągłe formy z ciasta francuskiego, tak by zmieściły się w formie. Przełożyć formę papierem do pieczenia. Następnie przełożyć pierwszy arkuszu ciasta francuskiego. Nakłuwać widelcem. Rozłożyć masę frangipane i gdzieś w masę włożyć postać ceramicznej. Ubić jajka i posmarować brzegi ciasta. Zakryć drugim arkuszu ciasta francuskiego i przycisnąć boki. Posmarować ciasta resztę rozrobionym jajkiem, żeby otrzymać złoty kolor. Upiec w rozgrzanym piekarnika w 180 st ok 30 min lub aż ciasto będzie złociste. Bon appétit!

Roscon de los Reyes – ciasto Królów (drożdżowy)

Składniki na 6 osób:

Zaczyń:

100 g mąki pszennej typ 550

50-60 ml mleka 2%

2 g świeżych drożdży

Ciasta:

zaczyn

350 g mąki pszennej typ 550

80 g cukru

15 g świeżych drożdży

szczypta soli

2 jajka cały + 2 jajka do smarowanie ciasta

70 g miękkiego masła

skórki starte z 1 cytryny bio

130 ml mleka 2% + 1 laska cynamonu + skórki z 1 pomarańczy bio

2 łyżeczki woda z kwiatów pomarańczy

4 łyżeczki rumu lub koniaku lub innego alkoholu

do dekoracji:

kandyzowane owoce

płatki migdałów

cukier

Przygotowanie:

Zaczyń: Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulkę. Odstaw do wyrośnięcie na min 1,5-2 godz.

Ciasta:

1. Ugotuj mleka do temp 37 stopni razem z skórkami pomarańczy i laskami cynamonu (zamiast cynamonu można też użyć kardamon, szafran lub anyż). Odstaw na 15 minut, by smaki pomarańczy i cynamon przyszły do mleka. Przed użyciem filtruj przez sito.

2. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, drożdże, sól, rum, wodę z kwiatów pomarańczy, skórki z cytryny, jajka. Dodaj stopniowo mleka i wymieszaj, aż uzyskasz klejącą masę.

3. Ręcznie wyrabiaj ciasto na stolnicy około 5 minut, aż zacznie być elastyczne. Dodaj masła i wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, by było elastyczny i gładkie. Odstaw na 1,5-2 godz w ciepłym miejscu.

4. Wyrabiaj ciasto przez chwilę. Odstaw na 15 minut.

5. Zrób dziurkę w środku ciasta i wyrabiaj duże kółko. Odstaw na blachę przełożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozrobionym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcie przez 1,5 godz.

6. Posmaruj jeszcze raz rozrobionym jajkiem, dodaj kandyzowanych owoców, posyp cukrem i płatkami migdałów.

7. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut lub do suchego patyczka. Podawaj z gorącą czekoladą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości