Kumpir i inne ziemniaczane wariacje. Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

Pomysłów na przygotowanie ziemniaków jest bardzo wiele. Kilka z nich zaprezentowała zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef, Beata Śniechowska. Na jej stole pojawiły się dania zasługujące na nagrodę: kumpir z mac and cheese, kukurydzą, chili i szczypiorkiem, kumpir z twarożkiem, bobem, szparagami i miętą, bataty z botwiną z truskawkami i fetą oraz młode ziemniaki z gzikiem i „śledzikiem”.

Kumpir z mac and cheese, kukurydzą, chili i szczypiorkiem

Składniki:

  • 4–6 dużych ziemniaków (mączystych)
    • ok. 70 g makaronu macaroni (kolanka)
      • 100 g sera cheddar
        • 120 g kukurydzy
          • 200 ml mleka
            • 40 g masła
              • łyżka mąki pszennej
                • żółtko
                  • 20 g startego parmezanu
                    • papryczka chili
                      • 0,5 pęczku szczypiorku
                        • 0,5 łyżeczki kurkumy
                          • Do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                            Przygotowanie:

                            Ziemniaki wyszorować, opłukać, a następnie podgotować w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut (w mundurkach). Piekarnik rozgrzać do 190 st. C i piec ziemniaki przez ok. 40 minut aż będą miękkie. Ugotować makaron w osolonym wrzątku (al dente). Przygotować beszamel. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażyć. Powoli wlewać zimne mleko, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić kurkumą, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Na koniec dodać kukurydzę, cheddar i makaron. Wszystko wymieszać, ściągnąć rondelek z palnika, dodać żółtko i parmezan, i szybko wymieszać.

                            Ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z ziemniaków, połączyć z mac and cheese i znów włożyć do łupiny. Całość udekorować plasterkami chili, posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

                            Kumpir „na zielono” z twarożkiem, bobem, szparagami i miętą

                            Składniki:

                            • 4–6 dużych ziemniaków (mączystych)
                              • 150 g bobu
                                • 8 szparagów
                                  • ok. 100 g masła
                                    • ząbek czosnku
                                      • oliwa extra virgin
                                        • sól, pieprz
                                          • 0,5 pęczku szczypiorku
                                            • 0,5 pęczku mięty
                                              • 250 g twarogu
                                                • 4 łyżki gęstego jogurtu
                                                  • skórka starta z cytryny

                                                    Przygotowanie:

                                                    Odciąć twarde końcówki szparagów. Do garnka z osolonym wrzątkiem włożyć bób, gotować 5 minut, dodać szparagi i gotować razem 3 minuty. Całość odcedzić, przelać zimną wodą. Bób obrać, szparagi pokroić na 4 części. Ziemniaki wyszorować, opłukać, a następnie podgotować w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut (w mundurkach). Piekarnik rozgrzać do 190 st. C i piec ziemniaki przez ok. 40 minut. Posiekać czosnek ze szczypiorkiem i miętą. Twaróg zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jogurtem i połową posiekanego szczypiorku, i mięty. Doprawić solą oraz pieprzem. Ziemniaki naciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, przełożyć do miski i wymieszać z masłem i solą. Ponownie włożyć miąższ do ziemniaków. Na wierzch ziemniaków nałożyć twarożek, pokrojone szparagi, obrany bób. Całość posypać miętą ze szczypiorkiem i czosnkiem. Polać oliwą.

                                                    Bataty z botwiną z truskawkami i fetą

                                                    Składniki:

                                                    • 4 porcje
                                                      • 2-3 bataty
                                                        • ok. 150 g twardej fety
                                                          • sól, pieprz
                                                            • mały pęczek liści botwiny
                                                              • 10 truskawek
                                                                • ok. 15 czarnych oliwek
                                                                  • 2 łyżki soku z limonki
                                                                    • oliwa extra virgin
                                                                      • sól, świeżo mielony, czarny pieprz

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Bataty obrać, pokroić wzdłuż na centymetrowe plastry, doprawić solą, pieprzem, natrzeć oliwą. Bataty poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut. Posiekać botwinę, pokroić truskawki na mniejsze kawałki. Bataty wyciągnąć z piekarnika, posypać pokruszoną fetą, botwiną. Udekorować oliwkami, truskawkami. Całość doprawić solą, pieprzem. Polać łyżką oliwy i skropić sokiem z limonki.

                                                                        Młode ziemniaki z gzikiem i „śledzikiem”

                                                                        Składniki:

                                                                        • 12 młodych, małych ziemniaków
                                                                          • 50 g roztopionego masła
                                                                            • 250 g twarogu
                                                                              • 4 łyżki gęstego jogurtu
                                                                                • 4 śledzie
                                                                                  • 4 łyżki oleju lnianego
                                                                                    • 60 g prażonych orzechów laskowych
                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                        • Do dekoracji: koperek, szczypiorek

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Młode ziemniaki wyszorować lub obrać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Twaróg zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jogurtem. Doprawić solą. Orzechy laskowe drobno posiekać. Ugotowane ziemniaki polać masłem, ułożyć na talerzu razem z twarożkiem. Udekorować koperkiem, szczypiorkiem i orzechami laskowymi. Podawać z filetem śledziowym polanym olejem lnianym.

                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                          Źródło: Beata Śniechowska

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości