Świat

Pelješac – chorwacki półwysep pełen słońca i doskonałego wina

Świat

thaumatrope/Getty Images

Półwysep Pelješac w Chorwacji jest znany i chętnie odwiedzany co najmniej z kilku powodów. Turyści doceniają piękne plaże, czystą wodę, malownicze ukształtowanie terenu, a także lokalne produkty – to tutaj powstaje wino Dingač i najsmaczniejsza w całej Chorwacji oliwa z oliwek.

W miasteczkach i wioskach rozsianych na półwyspie Pelješac życie toczy się powoli, zgodnie z rytmem natury. Miejscowości leżą u stóp górskich zboczy, na których rozciągają się liczne winnice.

Dlaczego warto odwiedzić półwysep Pelješac w Chorwacji?

Pelješac znajduje się na chorwackim wybrzeżu Adriatyku i wchodzi w skład historycznej krainy nazywanej Południową Dalmacją. Ma długość 70 km i szerokość od 3 do 8 km. Wyróżnia się przyjaznym klimatem, który umożliwia uprawę winogron i przyciąga spragnionych słońca turystów. Wstępu broni (zjawiskowymi fortyfikacjami) miasteczko Ston, przez które wiedzie jedyna droga na półwysep. Dalej znajduje się między innymi Orebić, Trpanj, Dingač Borak, Žuljana czy Trstenik. Każda z miejscowości ma inną specyfikę, słynie z winnic, portu lub malowniczego położenia. Choć półwysep jest stosunkowo popularnym celem turystów, zachował swój kameralny charakter. Doskonale nadaje się na rodzinne wakacje lub romantyczny pobyt w malowniczym otoczeniu winnic i morza.

Z półwyspu Pelješac warto popłynąć na okoliczne wyspy. Oddzielona od niego cieśniną Korčula wyróżnia się skomplikowaną historią i starożytnymi zabytkami, a Mljet zachwyca bogactwem natury – w tamtejszym parku narodowym można podziwiać bujne lasy, skalne klify, jaskinie, dwa jeziora i niewielką wyspę z benedyktyńskim klasztorem na jednym z nich.

Wino i oliwa z Pelješac – najlepsze w całej Chorwacji

Wśród atrakcji półwyspu wymienianych w pierwszej kolejności zawsze znajdują się winnice. Nic dziwnego – flagowym produktem chorwackiego Pelješac jest najlepsze w całym kraju i cenione na świecie wino, które warto zabrać ze sobą jako pamiątkę z Dalmacji. Uprawiane w okolicach miejscowości Potomje winogrona szczepu Plavac Mali służą do wyrobu najpopularniejszego chorwackiego wina o nazwie Dingač. Jego cecha charakterystyczna to dębowy aromat i mocny smak. Trunek można kupić w jednej z licznych winnic zlokalizowanych w Potomje. Aby się do nich dostać, należy przejechać przez wydrążony we wzgórzu tunel. Inne cenione i nieco tańsze wino to Postup produkowane z tego samego szczepu co Dingač i nazywane niekiedy jego młodszym bratem. Wyróżnia się barwą rubinu i głębokim, nieco cierpkim smakiem. Białe wino Sveta Ana produkowane z winogron szczepu Marastina to trzeci pod względem popularności trunek na półwyspie, który nie ustępuje swoim konkurentom smakiem i aromatem. Półwysep Pelješac słynie także z doskonałej oliwy z oliwek nazywanej maslinovo ulje. Mieszkańcy okolicznych wiosek oprócz wyrobu wina i oliwy zajmują się także hodowlą małży i rybołówstwem – tych produktów również warto spróbować, będąc w Chorwacji.

Co warto zobaczyć na półwyspie Pelješac?

Na półwyspie można zwiedzać nie tylko winnice, ale także urokliwe miasteczka. Największe z nich to Orebić znajdujący się na południowym wybrzeżu. To tam rozciąga się Trstenica, najbardziej rozległa plaża na półwyspie – jej długość to 1,5 kilometra. Na terenie miasta położony jest także port, z którego odpływają promy na pobliską wyspę Korčula. Rejs trwa kilkadziesiąt minut, a na wycieczkę na wyspę warto poświęcić nawet cały dzień. W mieście Orebić można podziwiać eleganckie wille dawnych kapitanów otoczone egzotyczną roślinnością. Niedaleko zlokalizowany jest klasztor franciszkanów pochodzący z 1470 roku. Umieszczony na jego terenie punkt widokowy pozwala podziwiać rajski krajobraz chorwackiego Pelješac opływanego przez turkusowe wody Adriatyku.

W mieście Ston znajdują się średniowieczne mury, które bronią dostępu na półwysep. Imponujące fortyfikacje uważane są za jedne z najdłuższych murów obronnych w Europie – do dziś zachowało się 5 kilometrów otaczających miasto zabudowań oraz 20 wież z pierwotnych 40. Zabytkowe mury można zwiedzać, wspinając się wysoko, by obejrzeć miasto z nowej perspektywy. Ston od wieków słynął z produkcji soli. Proces jej pozyskiwania z wody morskiej dzięki rozległym szalinom jest kontynuowany do dziś. W mieście warto spróbować świeżo złowionych owoców morza.

Kolejną atrakcją Pelješac w Chorwacji jest miasteczko Trstenik malowniczo położone nad zatoką na południowym wybrzeżu. Można tam odpocząć na żwirowej plaży, skosztować trunków z winnicy Grgic Vina położonej w dawnej twierdzy na wzgórzu i zakosztować spokojnego klimatu panującego w miasteczku. Jego zaletą jest także połączenie promowe z wyspą Mljet cenionej ze względu na wyjątkowe walory przyrodnicze.

Zobacz wideo: Chorwacja oczami Roberta Makłowicza

Zobacz także:

W Zakopanem można podziwiać dzikie zwierzęta z bliska i karmić je. "Naszym celem jest edukowanie turystów"

Wakacje w dobie pandemii. Do tych krajów wjedziemy bez testu, kwarantanny i szczepienia

Wakacje w Saint-Tropez (Francja). Co warto zobaczyć?

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości