Kuchnia Państwa Cieszyńskich

Kto rządzi u nich w kuchni i co zazwyczaj jadają? Dziś w Dzień Dobry TVN gotowali Rafał Cieszyński i Alżbeta Lenska.

Słodka sałatka z kurczakiem

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka

Mix sałat

6 pomidorów

ser feta

pół kg. truskawek

borówki 3 pudełeczka

płatki migdałów

syrop z agawy

sos balsamiczny

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Grillujemy piersi w całości. W misce szykujemy sałatę, wkrajamy pomidory i fetę. Na koniec kładziemy pokrojonego kurczaka i polewamy sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki i agawa) i balsamicznym, posypujemy migdałami.

Szybkie ciasto Basi

Składniki:

6 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek oliwy

brzoskwinie

ananas

Polewa:

½ litra śmietany

2 całe jajka

4-5 łyżek cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe

Przygotowanie:

Białka ubić. Dodać żółtka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu oliwę. Wylać na dobrze wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę (można ewentualnie rozłożyć na blaszce pergamin). Rozłożyć owoce i włożyć do piekarnika. Piec ok. 20-30 minut. Jak ciasto będzie lekko zarumienione wylać na nie polewę i piec dalej ok. 15-20 minut (aż się masa na wierzchu zetnie)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana