
Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Smacznego!
Mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
4 żółtka
szczypta soli
5 cebul czerwonych
olej do smażenia
tymianek świeży
50 g rodzynek
50 ml octu balsamicznego
2-3 łyżki miodu
sól do smaku
pieprz do smaku
kminek mielony
300 g białej kiełbasy surowej
200 ml śmietany 30%
1 op. jajek przepiórczych
cebula dymka
koperek
majeranek świeży
Przygotowanie:
Z mąki, jajek, masła oraz soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło i wylepiamy nim blaszkę prostokątną z małym rantem wokół. Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 180 st. C. Cebulę kroimy w plastry lub kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy sól, pieprz, świeży tymianek. Kiedy cebula jest już szklista i zaczyna się lekko przyrumieniać, dodajemy ocet balsamiczny. Chwilę mieszamy i dodajemy rodzynki oraz miód. Wszystko razem smażymy do momentu aż masa nam zgęstnieje i ocet całkowicie odparuje. Na koniec doprawiamy pieprzem oraz solą. Konfiturę wykładamy na podpieczony spód. Białą kiełbasę obieramy z osłonki, wrzucamy na patelnię smażymy i odlewamy nadmiar tłuszczu i wody. Na koniec do kiełbasy dodajemy śmietanę, majeranek i mielony kminek. Powstały farsz wykładamy na konfiturę z cebuli.
Mazurka wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem na wierzchu układamy sadzone jajka przepiórcze.
Mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
6 jajek
100 ml śmietany 30%
cebula dymka
koperek
pieprz do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
200 g kiełbasy suchej krakowskiej plastry
100 g chrzanu tartego
2 cm chrzanu świeżego
100 g żurawiny
2 łyżki miodu
kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Ziemniaki tniemy na cienkie plastry, garść pokrojonych ziemniaków odkładamy a pozostałe zalewamy olejem i smażymy na pół twardo. Ziemniaki odcedzamy z oleju, chwilę studzimy i dodajemy do roztrzepanych jajek, dobrze doprawionych solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz z dodatkiem pokrojonej cebuli i koperku. Masę wylewamy na prostokątną blachę wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą. Ziemniaki, które pozostały wysmażamy na chrupiące chipsy, podobnie kiełbasę w plastrach. Chrzan łączymy z miodem. Na upieczony ziemniaczany spód wykładamy chrzan z miodem, plastry chrupiącej kiełbasy i ziemniaków, posypujemy żurawiną i kiełkami słonecznika.
Mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem
Składniki:
1 ciasto francuskie
4 jajka
200 g boczniaków
2 selera (korzeń)
1 l mleka
100 g chrzanu
koperek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wypiekamy w piekarniku, na drugiej blaszce wypiekamy równocześnie boczniaki skropione olejem, posypane solą i pieprzem. Seler gotujemy w mleku z dodatkiem cukru oraz soli. Ugotowany miksujemy i dodajemy chrzan do smaku. Na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Krem z selera i chrzanu wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego i zapiekamy, wierzch dekorujemy chrupiącymi boczniakami i natką pietruszki i koperkiem.





