Przepisy kulinarne

Wielkanocne mazurki... na słono

Przepisy kulinarne

Wielkanocne mazurki... na słono

Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą

Składniki:

400 g mąki           
200 g masła           
4 żółtka           
szczypta soli
5 cebul czerwonych       
olej do smażenia
tymianek świeży
50 g rodzynek
50 ml octu balsamicznego
2-3 łyżki miodu
sól do smaku
pieprz do smaku
kminek mielony
300 g białej kiełbasy surowej
200 ml śmietany 30%           
1 op. jajek przepiórczych
cebula dymka
koperek
majeranek świeży

Przygotowanie:

Z mąki, jajek, masła oraz soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło i wylepiamy nim blaszkę prostokątną z małym rantem wokół. Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 180 st. C. Cebulę kroimy w plastry lub kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy sól, pieprz, świeży tymianek. Kiedy cebula jest już szklista i zaczyna się lekko przyrumieniać, dodajemy ocet balsamiczny. Chwilę mieszamy i dodajemy rodzynki oraz miód. Wszystko razem smażymy do momentu aż masa nam zgęstnieje i ocet całkowicie odparuje. Na koniec doprawiamy pieprzem oraz solą. Konfiturę wykładamy na podpieczony spód. Białą kiełbasę obieramy z osłonki, wrzucamy na patelnię smażymy i odlewamy nadmiar tłuszczu i wody. Na koniec do kiełbasy dodajemy śmietanę, majeranek i mielony kminek. Powstały farsz wykładamy na konfiturę  z cebuli.
Mazurka wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem na wierzchu układamy sadzone jajka przepiórcze.

Mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków
6 jajek
100 ml śmietany 30%   
cebula dymka
koperek
pieprz do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
200 g kiełbasy suchej krakowskiej plastry
100 g chrzanu tartego
2 cm chrzanu świeżego
100 g żurawiny
2 łyżki miodu
kiełki słonecznika

Przygotowanie:

Ziemniaki tniemy na cienkie plastry, garść pokrojonych ziemniaków odkładamy a pozostałe zalewamy olejem i smażymy na pół twardo. Ziemniaki odcedzamy z oleju, chwilę studzimy i dodajemy do roztrzepanych jajek, dobrze doprawionych solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz z dodatkiem pokrojonej cebuli i koperku. Masę wylewamy na prostokątną blachę wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą. Ziemniaki, które pozostały wysmażamy na chrupiące chipsy, podobnie kiełbasę w plastrach. Chrzan łączymy z miodem. Na upieczony ziemniaczany spód wykładamy chrzan z miodem, plastry chrupiącej kiełbasy i ziemniaków, posypujemy żurawiną i kiełkami słonecznika.

Mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem

Składniki:

1 ciasto francuskie       
4 jajka
200 g boczniaków
2 selera (korzeń)
1 l mleka
100 g chrzanu                   
koperek
natka pietruszki

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wypiekamy w piekarniku, na drugiej blaszce wypiekamy równocześnie boczniaki skropione olejem, posypane solą i pieprzem. Seler gotujemy w mleku z dodatkiem cukru oraz soli. Ugotowany miksujemy i dodajemy chrzan do smaku. Na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Krem z selera i chrzanu wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego i zapiekamy, wierzch dekorujemy chrupiącymi boczniakami i natką pietruszki i koperkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
91
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0