Przepisy kulinarne

Tania kuchnia rozgrzewająca Darii Ładochy

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha złamała stereotypy dotyczące produktów, które powinniśmy jeść w okresie jesienno-zimowym. Czy chleb może być rozgrzewający?


Aromatyczny krem z soczewicy

Składniki:
1 - 1 i ½ l wywaru z warzyw
½ szklanki soczewicy czerwonej
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w piórka
2 drobno posiekane ząbki czosnku
Imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
8 suszonych pomidorów
1 łyżka czerwonej pasty curry
Sól, pieprz
1 drobno posiekana papryczka chilli 
Szczypta cynamonu
1 duża łyżka przecieru pomidorowego
Przyprawy: szczypta estragonu, oregano i bazylii
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem.
Dodaj cebulę.
Dodaj soczewicę oraz pastę curry i wymieszaj.
Zalej wywarem, dodaj sól i pieprz i gotuj aż soczewica będzie miękka.
Na koniec dodaj suszone pomidory pokrojone w paski, cynamon, estragon, bazylię, oreganoi i dodaj przecier pomidorowy.
Doprowadź do wrzenia.

 

Dorsz marynowany w imbirze, chillli i curry

Składniki:
500 g filetów z dorsza - może być polędwica 
2 papryczki chilli
Mieszanka przypraw utłuczona w moździerzu: szczypta goździków, imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego, anyżu, przyprawy curry i gałki muszkatałowej 
1 łyżka miodu 
Pęczek szczypiorku 
2 łyżki oleju
Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Przyprawy połącz z drobno posiekaną papryczką chilli, z miodem i olejem. 
Wymieszaj i dokładnie posmaruj marynatą dorsza. 
Odstaw na 30 minut i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 20 minut lub usmaż na patelni. 
Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny

 

 

Chleb dyniowy

Składniki:
200 g startej dyni
2 jajka
½ szklanki cukru trzcinowego
¾ szklanki oleju ryżowego
50 g pokruszonych orzechów laskowych
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
200 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem, cynamonem, kardamonem i sodą.
Ubij jajka z cukrem i dodaj olej powoli.
Wymieszaj składniki suche z mokrymi i dodaj dynię, orzechy i wiórki.
Piekarnik nastaw na 170 stopni i formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto i piecz około 50 minut.

 

Rozgrzewający stir fry z kurczakiem i warzywami

Składniki:
200 g drobno pokrojonego kurczaka
1 szalotka pocięta na małe kawałki
Imbir wielkości kciuka starty na tarce
200 g pomidorów koktajlowych
Szczypta cynamonu
1 drobno pocięta papryczka chilli 
1 pocięta w piórka żółta papryka
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki cukru
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
Szczypta soli
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka oleju
2 łyżki drobno pociętego szczypiorku
2 łyżki podprażonych orzechów ziemnych

Przygotowanie:
W woku rozgrzej olej.
Podsmaż szalotkę, imbir, kurczaka i papryczkę chilli.
Dodaj paprykę, pomidorki koktajlowe, cynamon i wymieszaj.
Chwilę podsmażaj.
Dopraw sokiem z limonki, cukrem i solą.
Dodaj sos sojowy, orzechy i szczypiorek.
Na koniec udekoruj czarnuszką.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0