Przepisy kulinarne

Światowy Dzień Hamburgera w DDTVN

Jak upiec idealną bułkę i czym ją wypełnić, żeby smak hamburgera zniewalał nasze zmysły? Zobaczcie jakie przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak. Lubicie hamburgery?

Bułki

420 g mąki
10 g suchych drożdży
40 g cukru
5 g soli
170 ml maślanki
1 jajko
1 żółtko
25 g masła w temperaturze pokojowej
białko 1 jaja

Przygotowanie:
Mąkę, drożdże i cukier mieszamy razem w misce, dodajemy maślankę, jajko i żółtko, mieszamy przez 5 minut, następnie dodajemy masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5h az ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto zbijamy ręką i formujemy 8 równych bułek, przykrywamy ściereczką i garujemy 1h. po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut.

Burger klasyczny

Składniki:
bułka
200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
2 plastry sera cheddar
1 plaster sera provolone
sałata lodowa

sos pomidorowy:

1 kg pomidorów
2 posiekane cebule
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki
łyżeczka soli i pieprzu
200g cukru
200ml octu winnego białego

Pomidory, cebule, czosnek, papryke, sól i pieprze wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu około 1,5h. po tym czasie dodajemy ocet i cukier i gotujemy kolejną godzine. Po tym czasie sos miksujemy.

majonez czosnkowy
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli
200ml oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny

Żółtko mieszamy z sola i musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę. Czały czas mieszając dodajemy olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę stołowa soku z cytryny.

60 g boczek
15 ml syropu klonowego
plastry pomidora
plastry cebuli
plastry zielonego ogórka zapiklowane

Marynata:
1 część wody
1 część octu winnego białego
1 część cukru

Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarmniku, mięso formujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Pod koniec smażenia układamy ser na mięsie. Czekamy az się roztopi. Posiekana sałatę lodową mieszamy z majonezem czosnkowym. Na spodzie bułki układamy sałatę z majonezem, następnie mięso z serem, boczek smażymy na patelni i podlewamy syropem klonowym i również układamy na mięsie, następnie plastry pomidora, cebuli i piklowanego ogórka, górną bułkę smarujemy sosem pomidorowym i składamy całość.

Burger z krewetkami

Bułka
200g mielonej wołowiny z karku

sos:
200 g crem fraiche
2 łyżeczki wasabi
2 łyżeczki sosu sojowego
100 g surowych krewetek 
kilka liści kolendry
60 g ser halumi
łyżka miodu
czarny sezam szczypta
marchew pocięta w julien (zapiklowana)

Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarmniku, mięso formujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Krewetki smażymy z chili na rozgrzanej patelni. Ser halumi smażymy na patelni na końcu polewamy miodem i posypujemy czarnym sezamem. Bułkę smarujemy sosem, obie połówki. Układamy mięso, krewetki, ser halumi i piklowną marchew.

Burger z krążkami cebulowymi

bułka
200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
cebula pocięta w krązki
330 ml piwa
180 g mąki
sól i ostra papryka
boczek posiekany drobno 300g
1 łyżka musztardy francuskiej
100 ml octu winnego białego
5 ml sosu worchester
50g brązowego cukru
2 plastry sera cheddar
300 g posiekanej czerwonej cebuli
50 ml octu jabłkowego
50g cukru brązowego
plastry pomidorów
kilka listków rukoli

Przygotowanie:
Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Składniki ciasta do krążków mieszamy razem i zanurzamy krążki najpierw w mące a następnie w cieście, smażymy na głębokim tłuszczu. Boczek posiekany smażymy na patelni dodajemy cukier, ocet i resztę składników, dusimy tak długo aż uzyskamy gęstą konsystencję dżemu. Posiekaną czerwoną cebulę dusimy z octem i cukrem na małym ogniu przez około 45 minut. Na bułce układamy karmelizowana cebulę, mięso z serem cheddar, dżem z boczku, kilka plastrów pomidorów z oliwą, krązki cebulowe i kilka liści rukoli.

 

 

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0