Pyszne grzanki i zapiekanki. Przepisy Darii Ładochy

Zapiekanki i grzanki to pyszne dania, które można samemu zrobić w domu. Swoje przepisy przedstawiła w Dzień Dobry TVN Daria Ładocha. Na naszym stole pojawiły się: grzanki z pieczoną dynią, serem cheddar, rukolą i orzechami włoskimi, ciasto grzankowe z łososiem i oliwkami, kolorowa zapiekanka warzywna z wędzoną papryką i kaparami, a także zapiekanka z brukselką, szpinakiem i kozim serem.

Grzanki z pieczoną dynią, serem cheddar, rukolą i orzechami włoskimi

Składniki na grzanki z pieczoną dynią, serem cheddar, rukolą i orzechami włoskimi:

  • 6 kromek chleba wiejskiego
    • 500 g dyni
      • sok wyciśnięty z pomarańczy
        • łyżeczka chili w płatkach
          • oliwa z oliwek
            • 100 g sera cheddar
              • kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
                • rukola
                  • garść orzechów włoskich

                    Jak przygotować grzanki z pieczoną dynią, serem cheddar, rukolą i orzechami włoskimi

                    Piekarnik nastaw na 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię pokrój w kostkę, skrop oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy, posyp płatkami chili i wstaw do piekarnika na 30 minut. Kromki chleba podsmaż na patelni z oliwą z oliwek. Następnie nałóż na kromki upieczoną dynię, zetrzyj ser cheddar, dodaj suszone pomidory i zapiecz w piekarniku przez kilka minut na funkcji grill. Przed podaniem udekoruj rukolą i orzechami włoskimi.

                    Ciasto grzankowe z łososiem i oliwkami

                    Składniki na ciasto grzankowe z łososiem i oliwkami:

                    • 2 bochenki chleba żytniego (foremka keksowa)
                      • 4 łyżki musztardy francuskiej
                        • szklanka czarnych oliwek
                          • 100 g sera Gran Padano
                            • 2 kulki mozzarelli (2 x 125 g)
                              • 200 g łososia wędzonego
                                • pęczek koperku
                                  • 6 jajek
                                    • sól, pieprz
                                      • 100 ml mleka owsianego
                                        • oliwa z oliwek
                                          • zielone pesto

                                            Do podania:

                                            • sałata masłowa
                                              • liście szpinaku
                                                • rukola

                                                  Jak przygotować ciasto grzankowe z łososiem i oliwkami

                                                  Oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Gran Padano zetrzyj na tarce, a mozzarellę pokrój na plasterki. Koperek drobno posiekaj. Chleby pokrój na kromki.

                                                  Naczynie żaroodporne lub prostokątną blachę wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż na dnie kromki i posmaruj zielonym pesto. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli, łososia, oliwki i posyp startym serem. Przykryj całość kolejną warstwą kromek chleba i powtórz czynność z farszem. Następnie wysmaruj kromki chleba pesto i wyłóż kromki pesto do dołu. Jajka połącz z koperkiem, solą, pieprzem i mlekiem owsianym. Całość posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. Podawaj w towarzystwie zieleniny.

                                                  Kolorowa zapiekanka warzywna z wędzoną papryką i kaparami

                                                  Składniki na kolorową zapiekanką warzywną z wędzoną papryką i kaparami:

                                                  • czerwona cebula pokrojona w piórka
                                                    • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
                                                      • czerwona papryka pokrojona w słupki
                                                        • żółta papryka pokrojona w słupki
                                                          • 2 ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
                                                            • marchewka pokrojona w talarki
                                                              • łyżeczka papryki wędzonej
                                                                • sól, pieprz
                                                                  • 1/2 słoiczka kaparów
                                                                    • cukinia pokrojona w ćwiartki
                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                        • świeże liście oregano
                                                                          • passata pomidorowa
                                                                            • szklanka ugotowanej ciecierzycy
                                                                              • 300 g kolorowych pomidorków koktajlowych
                                                                                • szklanka wywaru z jarzyn

                                                                                  Jak przygotować zapiekankę warzywną z wędzoną papryką i kaparami

                                                                                  Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia wraz z przyprawami (oprócz oregano). Dodaj 1/2 szklanki wywaru oraz 1/2 passaty pomidorowej. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Wstaw zapiekankę do piekarnika i zapiekaj około 50 minut. W międzyczasie zerkaj, czy nie trzeba dołożyć płynów (passaty lub wywaru).

                                                                                  Zapiekanka z brukselką, szpinakiem i kozim serem

                                                                                  Składniki na zapiekankę z brukselką, szpinakiem i kozim serem:

                                                                                  • 600 g brukselki
                                                                                    • 2 szklanki liści szpinaku
                                                                                      • duża cebula
                                                                                        • 3 ząbki czosnku
                                                                                          • 150 g twardego sera koziego
                                                                                            • garść zielonych oliwek
                                                                                              • łyżeczka oregano
                                                                                                • 5 jajek
                                                                                                  • 200 ml słodkiej śmietanki
                                                                                                    • świeżo mielony pieprz
                                                                                                      • garść świeżej kolendry
                                                                                                        • sok z limonki
                                                                                                          • świeży tymianek
                                                                                                            • skórka z cytryny
                                                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                                                • garść rukoli

                                                                                                                  Jak przygotować zapiekankę z brukselką, szpinakiem i kozim serem

                                                                                                                  Brukselkę przekrój na połówki. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę i czosnek, i dodaj brukselkę. Chwilę podsmażaj aż brukselka zmięknie. Dodaj sól, pieprz, szpinak, oliwki oraz oregano. Chwilę podsmażaj aż szpinak zwiędnie. Ser kozi zetrzyj na tarce. Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż do niego brukselkę. W misce wymieszaj jajka (roztrzep trzepaczką), z kolendrą, śmietanką i kozim serem. Zalej brukselkę masą jajeczną. Nastaw piekarnik na 200 st. C. Zapiekaj brukselkę 25 minut. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, rukolę i świeży tymianek.

                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                  >>> Zobacz także:

                                                                                                                  Z okazji Dnia Nauczyciela - pyszny torcik bezowy Dacquoise. Co jeszcze przygotował Tomasz Grabski?

                                                                                                                  Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach

                                                                                                                  Szybki niedzielny obiad według Mariety Mareckiej

                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                  Autor: Iza Dorf

                                                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana