Młode ziemniaki w sosie orzechowym i curry z ziemniakami. Daria Ładocha i jej przepisy do 25 zł

Daria Ładocha szaleje w kuchni Dzień Dobry TVN z młodymi przepisami. Zobaczcie, jak zrobić curry z młodymi ziemniakami i szparagami, albo ziołowe ziemniaki w sosie orzechowym!
  • CURRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZPARAGAMI
    • ZIOŁOWE ZIEMNIAKI W SOSIE ORZECHOWYM
      • ZIEMNIACZANKA Z MŁODYCH WARZYW
        • PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOTWINKĄ, RZODKIEWKĄ I MŁODĄ MARCHEWKĄ z JOGURTEM NATURALNYM

          Więcej:

          Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

          CURRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZPARAGAMI

          • 400 g małych młodych ziemniaków
            • 800 ml mleka kokosowego
              • pęczek szparagów
                • 1 szalotka
                  • 1 łyżka pasty curry zielonej
                    • sok z limonki
                      • liście świeżej mięty
                        • ryż jaśminowy do podania
                          • 3 łyżki sosu rybnego
                            • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
                              • 4 liście limonki Kaffir
                                • 1 łyżeczka czarnuszki

                                  Przygotowanie:

                                  Ugotuj wcześniej ryż jaśminowy. Ziemniaki dokładnie umyj - nie musisz obierać ich ze skóry. Na oleju podsmaż pastę z posiekaną szalotką i dodaj liście limonki Kaffir. Następnie dodaj mleko i ziemniaki i gotuj pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już al dente dodaj szparagi i dopraw sosem rybnym. Jeszcze chwilę gotuj aż szparagi zmiękną. Następnie dopraw sosem z limonki, dodaj czarnuszkę i podawaj z miętą oraz ryżem.

                                  Więcej:

                                  Lara Gessler ma ochotę na... bajgle! Oto jej przepisy na słodko i na słono

                                  ZIOŁOWE ZIEMNIAKI W SOSIE ORZECHOWYM

                                  • 700 g małych, młodych ziemniaków
                                    • główka czosnku
                                      • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
                                        • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                          • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
                                            • 1 szklanka świeżej bazylii
                                              • 1/4 szklanki świeżego koperk
                                                • 2 szczypiorki
                                                  • sól, pieprz
                                                    • chili w płatkach
                                                      • sok z 1 cytryny

                                                        Przygotowanie:

                                                        Umieść ziemniaki, czosnek rozgnieciony i łyżkę soli w dużym garnku i napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zredukuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź i usuń ząbki czosnku. Przykryj garnek i pozwól ziemniakom parować jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie połącz ugotowany czosnek, odsączone nerkowce, musztardę i oliwę z oliwek w robocie kuchennym. Miksuj aż sos będzie gładki i kremowy, w razie potrzeby dodając wodę. Następnie pokrój ziemniaki i włóż do dużej miski. Dodaj sos nerkowca, bazylię, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i szczyptę soli, pieprzu i płatków chili. Dobrze wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.

                                                        ZIEMNIACZANKA Z MŁODYCH WARZYW

                                                        • 1 cebula pokrojona w piórka
                                                          • 3 ząbki czosnku
                                                            • 1/2 brokuła podzielonego na różyczki
                                                              • kilka małych, młodych ziemniaków
                                                                • szczypta wędzonej papryki
                                                                  • szczypta przyprawy curry
                                                                    • 250 g pieczarek
                                                                      • 1 łyżka oleju
                                                                        • 250 g pomidorków koktajlowych
                                                                          • 200 g fasolki szparagowej
                                                                            • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                                              • szczypta oregano
                                                                                • 200 g wędzonego łososia
                                                                                  • 2 łyżki śmietany
                                                                                    • zielona pietruszka
                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                        • łyżka soku z cytryny
                                                                                          • ziele angielskie
                                                                                            • listek laurowy

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i brokuła wraz z ziemniakami i fasolką szparagową. Ziemniaki możesz przekroić na połówki. Zalej wywarem i gotuj 12 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe. Dodaj soli i pieprzu. Przed podaniem udekoruj śmietaną, łososiem i zieloną pietruszką.

                                                                                              Zobacz też: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie >>>

                                                                                              PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOTWINKĄ, RZODKIEWKĄ I MŁODĄ MARCHEWKĄ z JOGURTEM NATURALNYM

                                                                                              • 500 g małych ziemniaków młodych
                                                                                                • 8 bulw botwinki
                                                                                                  • 3-4 młode marchewki
                                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                      • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                          • szczypta oregano
                                                                                                            • pęczek rzodkiewek
                                                                                                              • liście szpinaku
                                                                                                                • 100 g koziego sera
                                                                                                                  • 20 g płatków migdałowych
                                                                                                                    • 20 g pestek słonecznika
                                                                                                                      • 20 g pestek dyni
                                                                                                                        • 1 łyżka miodu

                                                                                                                          DIP JOGURTOWY:

                                                                                                                          • 1 opakowanie jogurtu
                                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                                              • sok z cytryny
                                                                                                                                • 2 łyżki siekanego koperku

                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                  Wszystkie składniki dipu wymieszaj razem. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. wyszoruj dokładnie warzywa. Wyłóż warzywa na papier i dodaj przyprawy wraz z oliwą i octem. Dodaj również miodu. Piecz w piekarniku około 45 minut. Następnie wyłóż na talerz wraz z liśćmi szpinaku. Dodaj wszystkie pestki i migdały podprażone na suchej patelni. Podawaj z dipem jogurtowym.

                                                                                                                                  fot. Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                                  Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>>

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana