Marchewka po koreańsku – jak ją przygotować i z czym podawać?

marchewki w pęczku
Fot. Images say more about me than words / Getty Images
Marchewka po koreańsku jadana jest głównie przez mieszkańców państw byłego ZSRR. Upowszechnili ją tam przybysze z Korei, którzy korzystając z lokalnych składników, próbowali przemycić orientalne smaki.

Marchewka po koreańsku to nieskomplikowane danie, którego ważnym składnikiem jest specjalna mieszanka przypraw. W zależności od indywidualnych preferencji może mieć ona inny skład. Można ją kupić w krajach dawnego ZSRR albo przez Internet.

Więcej:

Skąd pochodzi marchewka po koreańsku?

Marchewka po koreańsku cieszy się dużą popularnością w krajach należących w przeszłości do Związku Radzieckiego. Trafiła tam wraz z imigrantami z Korei (grupa etniczna nazywana Koryo-saram), którzy osiedlali się w ZSRR i na co dzień trudnili się sprzedażą surówek i kiszonek na bazarach. W związku z tym, że za żelazną kurtyną brakowało składników, które pozwoliłby na przygotowanie tradycyjnej kapusty kimchi, gospodynie zaczęły korzystać z dostępnych składników. Z miejscowych produktów przygotowywały własne dania, które były nieco łagodniejsze niż tradycyjne potrawy koreańskie, ale pikantniejsze niż dania lokalnej kuchni. Marchewka po koreańsku tak bardzo przypadła do gustu miejscowym, że na dobre zagościła w ich menu. Warto jednak podkreślić, że w zależności od regionu przysmak ten różni się proporcjami składników czy ich rodzajem .

Zobacz także: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką

Niepowtarzalny smak marchewki po koreańsku

W Polsce marchewka po koreańsku nie cieszy się zbyt dużą popularnością, co powinno dziwić, zważywszy na kilka jej zalet. Marchewka po koreańsku to pyszna surówka, a przepis na nią pozwala uzyskać danie w stylu azjatyckim. Wyróżnia się ono mocnym aromatem czosnku i ziaren kolendry. Słodko-słony smak zawdzięcza dodatkowi cukru i sezamu oraz soli i cebuli. Pikantna surówka z marchewki z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków.

Przyprawa do marchewki po koreańsku jest dostępna między innymi w sklepach internetowych. Gotową mieszankę można dostać również w sklepach spożywczych w krajach byłego Związku Radzieckiego. Może zawierać sól, kolendrę, cukier, słodką i ostrą paprykę, cebulę, czosnek, bazylię oraz gałkę muszkatołową. Co ważne, nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką aromatyczną mieszankę przypraw przygotować samodzielnie. Proporcje poszczególnych składników można dostosować do własnych preferencji. W ten sposób można uzyskać bardziej słodką lub bardziej pikantną przyprawę.

O czym należy pamiętać, przygotowując marchew po koreańsku?

Jak sama nazwa wskazuje, kluczowym składnikiem marchewki po koreańsku jest sama marchewka. Odpowiedni jej wybór ma największy wpływ na smak potrawy. Kupując marchewkę, należy kierować się jej wyglądem. Pod uwagę trzeba brać wyłącznie świeże, zdrowe, twarde, jędrne, nieuszkodzone okazy, bez pęknięć, bez zielonego koloru i oznak zepsucia. Nie warto sugerować się opinią, że oczyszczona marchewka leżąca na sklepowych półkach jest mniej wartościowa od tej zabrudzonej ziemią. Kolejnym mitem jest fakt, że marchew sprzedawana w supermarkecie jest mniej wartościowa od warzyw dostępnych w osiedlowych warzywniakach czy na straganach. Lepiej kupować marchewkę zapakowaną w folię lub na tacce. Przesypywanie marchewki sprzedawanej luzem nie sprzyja jej trwałości.

Zobacz: Spaghetti z marchewki. Źródło: Dzień dobry TVN.

Marchewka po koreańsku – przepis

Składniki (na 4–5 porcji):

  • 500 g marchwi,
    • 2 łyżki octu 10%,
      • 1,5–2 ząbki czosnku,
        • ½ łyżeczki soli,
          • 1½ łyżki cukru,
            • ¾ łyżeczki mielonej kolendry,
              • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
                • ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
                  • 2½ łyżki oleju.

                    Przygotowanie:

                    Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj do niej ocet, sól, cukier, kolendrę, pieprz oraz imbir. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Do surówki wlej rozgrzany olej (może być bardzo gorący) i przemieszaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do marchewki. Gdy surówka ostygnie, dopraw ją do smaku, dodając jeszcze trochę soli lub cukru. Gotową marchewkę po koreańsku przełóż do dużego słoja i szczelnie go zakręć. Przed podaniem surówkę najlepiej schłodzić w lodówce przez 2 godziny, żeby wszystkie aromaty i smaki się przegryzły. Można ją przechowywać w lodówce. Marchewka przyrządzona dzień wcześnie nie straci jędrności. Będzie jedynie nieco mniej słona.

                    Zobacz także: 3 szybkie przepisy na lunch do pracy

                    Do jakich dań pasuje marchewka po koreańsku?

                    Marchew po koreańsku można serwować do wszystkich mięs. Doskonale pasuje do duszonych udek kurczaka z ryżem czy do bitek w sosie i tłuczonych ziemniaków. Można ją podać jako jedno z dań szwedzkiego stołu. Dobrze komponuje się także z wędlinami i smażonymi rybami.

                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości