Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda!

Warzywa, inaczej jarzyny, to rośliny jedno-, dwu- lub wieloletnie, które w całości lub w części stanowią pokarm człowieka. Możemy spożywać je na surowo albo po obróbce cieplnej. Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Częściami użytkowymi są zarówno liście, łodygi, jak i korzenie oraz bulwy. Jednymi z bogatszych w witaminy są zielone warzywa. Dlaczego warto je jeść?
  • Warzywa – pieczone, na parze, suszone. W jakiej formie je spożywać?
    • Podział warzyw – jakie warzywa warto jeść?
      • Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?
        • Warzywa czerwone i fioletowe
          • Dania z warzyw – przepis na warzywa z patelni

            Zobacz też: 

            Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta

            Wszystkie warzywa są zdrowe, jednak niektóre zawierają wyjątkowo dużo cennych związków odżywczych, dlatego bezwzględnie należy włączyć je do swojej codziennej diety. Warzywa mogą zapobiegać rozwojowi wielu chorób, a przy tym są niskokaloryczne, dlatego można, a nawet należy, spożywać je, będąc na diecie.

            Warzywa – pieczone, na parze, suszone. W jakiej formie je spożywać?

            Warzywa warto podawać na wiele sposobów, dlatego korzystajmy z przepisów na warzywa pieczone i gotowane na parze. Nie zapominajmy jednak, że najzdrowsze są te spożywane na surowo . Jarzyny możemy także suszyć.

            Jak przygotowujemy pieczone warzywa? Piekąc, nie tracimy cennych wartości odżywczych oraz witamin znajdujących się w warzywach. Pieczone warzywa mają także trochę inny smak od tych gotowanych, są bardziej aromatyczne, zmienia się ich struktura. Możemy je piec na wiele sposobów: na blasze, w folii lub naczyniu żaroodpornym w temperaturze około 200 stopni; długość pieczenia zależy od rodzaju przyrządzanego warzywa oraz wielkości kawałków, które poddajemy obróbce termicznej. Piec możemy w zasadzie wszystkie jarzyny z wyjątkiem brokułu, który w wysokiej temperaturze zwiędnie. Większe warzywa dobrze jest zawinąć w folię, a jeśli decydujemy się na malutkie kawałki, należy je posmarować oliwą. Oczywiście możemy też użyć przypraw, dzięki którym zyskają na smaku. Ciekawym pomysłem są także frytki z warzyw lub warzywa faszerowane.

            Jak przyrządzić pieczone warzywa korzeniowe dla dwóch osób? Musimy przygotować:

            · 4 ziemniaki,

            · 2 marchewki,

            · 2 korzenie pietruszki,

            · 1 mały seler,

            · 1 cukinię,

            · 5 ząbków czosnku,

            · 1 łyżeczkę suszonego tymianku,

            · sól, pieprz,

            · ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki,

            · 2 łyżeczki oleju lub oliwy.

            Zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw. Wszystkie poza cukinią obieramy. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wrzucamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Pieczone warzywa są niezwykle smaczne i aromatyczne.

            Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków, nie tracimy bowiem nic z wartości produktów. Dzięki tej metodzie zachowujemy wszystkie witaminy i składniki mineralne. Gotując warzywa na parze , nie należy dodawać soli ani tłuszczu. W ten sposób możemy przyrządzić wszystkie warzywa, nawet szpinak. Warto też doprawiać je ziołami. Do wody możemy dodać kilka gałązek świeżych ziół, co sprawi, że przygotowane warzywa będą jeszcze smaczniejsze. Nie poleca się gotowania na parze pomidora.

            Podział warzyw – jakie warzywa warto jeść?

            Warzywa możemy podzielić, stosując różne kryteria. Jednym z podstawowych jest ich barwa.

            Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

            Zielone warzywa są bogate w witaminę C, a należą do nich: sałata, kapusta włoska, por, brokuł, brukselka, zielony groszek, szparagi, fasolka szparagowa, ogórki, szpinak, jarmuż. Zielone warzywa korzystnie wpływają na nasz wzrok, ze względu na zawartość luteiny. Zawierają także witaminę K, kwas foliowy i potas, którego odpowiednia ilość pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości chlorofilu, czyli zielonego barwnika, warzywa te mają zdolność oczyszczania ludzkiego organizmu z toksyn.

            Warzywa czerwone i fioletowe

            Warzywa czerwone szczególnie korzystnie wpływają na serce, zawierają bowiem likopen, będący naturalnym przeciwutleniaczem, który poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Ponadto pomagają regulować ciśnienie krwi i usuwać nadmiar wody z organizmu. Do tych zaliczamy: pomidory, paprykę, rzodkiewkę.

            Warzywa fioletowe , jak bakłażan, czerwona fasola i kapusta, burak i czerwona cebula, chronią przed wirusami, niszczą komórki nowotworowe, zapobiegają chorobom układu moczowego. Największą zaletą warzyw jest bogactwo witamin, minerałów i błonnika.

            Więcej:

            Jarzyny możemy też podzielić ze względu na ich budowę: na bulwiaste, korzeniowe, liściowe, cebulowe, a także dyniowate, strączkowe i kapustne. Warzywa bulwiaste to najpopularniejszy u nas ziemniak, zaś warzywa korzeniowe to marchew, pietruszka, seler, burak, rzodkiew. Do liściowych zaliczamy sałatę, szpinak, cykorię, pietruszkę naciową. Warzywa liściowe są jednak nietrwałe i nie można ich długo przechowywać.

            Dania z warzyw – przepis na warzywa z patelni

            Co możemy zrobić z warzyw? Jaką potrawę przygotować, aby delektować się ich smakiem? Przepis na warzywa z patelni pozwoli nam przyrządzić smaczny i szybki, a przy tym zdrowy, posiłek. Czas przygotowania potrawy to 15 minut, a lista składników na 4 porcje wygląda następująco:

            · 1 brokuł,

            · 2 cukinie,

            · 4 marchewki,

            · 300 g liści szpinaku,

            · 3 ząbki czosnku,

            · 3 łyżki oleju sezamowego,

            · 1 papryczka chili,

            · 10 g świeżego imbiru,

            · świeża kolendra,

            · 1 bulionetka warzywna.

            Brokuł dzielimy na różyczki, sparzamy w gotującej się wodzie przez 4 minuty. Tak samo postępujemy z marchewką. Cukinie kroimy w plastry. Siekamy kolendrę oraz czosnek, ścieramy imbir. Na patelni podgrzewamy olej z czosnkiem i chili. Po chwili wrzucamy warzywa, smażymy około 6 minut, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy bulionetkę, imbir i szpinak. Mieszamy jeszcze chwilę. Warzywa z patelni są gotowe do podania!

            Warzywa na trzy sposoby. Źródło: Dzień Dobry TVN

            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości