Przepisy kulinarne

Lunch w słoiku: sałatka, chłodnik i dziki ryż

Może i kuchnia "pudełkowa" to hit ostatniego sezonu, ale to nie znaczy, że lunchu nie możemy wziąć do pracy w innej formie. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał jak przygotować jedzenie do pracy w... słoiku! Wypróbuj jego proste i szybkie przepisy na: ogórkowy chłodnik, warstwowe sałatki, koktajl i owsiankę.

Orientalna sałatka w słoiku

Składniki:
150 g makaronu ryżowego
0,5 pęczka dymki
1 filet z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
Pieprz
1 dojrzałe mango
1 ostra papryczka chilli
Garść kiełków fasoli
Czarny i biały sezam

Sos
50 ml sosu sojowego
100 g truskawek
1 ząbek czosnku
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Następnie wymieszać z posiekaną dymką i papryczka chilli.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę i zalać sosem sojowym i przyprawić pieprzem.
Odstawić na chwilę żeby się zamarynował.
W tym czasie obrać mango i pokroić w kostkę.
Makaron ułożyć na dnie słoika, na nim ułożyć mango.
Kurczaka podsmażyć na patelni razem z marynatą.
Następnie ułożyć w słoiku.
Na wierzchu ułożyć kiełki fasoli.
Całość posypać podprażonym sezamem.
Składniki na sos zmiksować i przelać do osobnego słoika.
Polać sosem przed jedzeniem.

Sezonowa sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki pesto
4 łyżki oliwy z oliwek
Kilka truskawek
Łyżka octu balsamicznego
Kilka liści sałaty masłowej
4 rzodkiewki
Pomidorki cherry
Sól i pieprz
Ziarna słonecznika

Przygotowanie:
Kaszę wymieszać z pesto i oliwą.
Przełożyć na dno słoika.
Truskawki przekroić na ćwiartki i zalać octem.
Wymieszać i nałożyć na kaszę.
Na górę nałożyć porwane liście sałaty.
Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na szpinaku.
Na górę ułożyć pokrojone pomidorki.
Przyprawić solą i pieprzem.
Całość posypać podprażonymi ziarnami słonecznika.

Chłodnik

Składniki:
100 ml maślanki
2 ogórki małosolne
Kilka gałązek koperku
1 ogórek szklarniowy
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
1 dojrzałe awokado
Garść pestek dyni
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Maślankę wymieszać ze startymi na tarce ogórkami małosolnymi oraz posiekanym koperkiem.
Przełożyć do słoika.
Świeżego ogórka pokroić na plasterki a następnie podsmażyć na patelni z  przyprawiając solą i pieprzem.
Pod koniec zalać sokiem z cytryny i podsmażyć przez chwilę.
Ogórki nałożyć też do słoika.
Dodać pokrojone w kostkę awokado i a na wierzch podprażone  pestki dyni.

Koktajl owocowo-warzywny

Składniki:
200 g truskawek
1 banan
Garść szpinaku
Garść świeżych listków rzodkiewki
0,5 ogórka
2 łyżki miodu
2 łyżki otrębów owsianych
Sok pomarańczowy lub woda

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem w słoiku, dolać soku lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Nocna owsianka w słoiku z truskawkami

Składniki:
Płatki owsiane błyskawiczne
Mleko ryżowe
2 łyżki miodu
Garść truskawek
Garść listków mięty

Przygotowanie:
Do słoika wsypać 1/3 wysokości płatków.
Zalać mlekiem ryżowym do wysokości 2/3 słoika.
Wstawić do lodówki na noc.
Truskawki pokroić i wymieszać z porwanymi listkami mięty, wstawić do lodówki.
Rano dodać truskawki z sokiem który powstanie do owsianki.

Dziki ryż w słoiku z sosem

Składniki:
100 g dzikiego ryżu
300 ml mleka kokosowego
Garść rodzynek
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
2-3 nektarynki
Kilka sezonowych owoców do dekoracji

Przygotowanie:
Ryż z rodzynkami gotować na wolnym ogniu podlewając mlekiem kokosowym.
Gdy będzie miękki dodać kardamon i wymieszać. 
Nektarynki zmiksować na razem ze skórkami na gładki sos.
Ryż przełożyć do słoika, zalać sosem i udekorować owocami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0