Przepisy kulinarne

Lekka kuchnia dla tych, którzy przejedli się w święta

Po świątecznym przejedzeniu najlepsza będzie lekka kuchnia warzywna Anny Starmach. Skorzystajcie z jej przepisów na: kolorowy koktajl, bardzo zieloną zupę, sałatkę z łososiem i pomarańczami oraz pieczone warzywa z kozim serem. Kto z Was ma już dosyć pasztetów, szynek, boczku i smażonego karpia? Czy to prawda, że Marcin Prokop chce w tym roku nauczyć się gotować?

 

Kolorowy koktajl
Składniki:
2 banany
Łyżka orzechów nerkowca
2 kiwi
Łyżka pestek dyni
1 mango
1 łyżka otrębów pszennych
Garść truskawek i czereśni (mogą być mrożone)
Świeża mięta

Przygotowanie:
Banany zmiksuj z orzechami nerkowca, kiwi z pestkami dyni, mango z otrębami a truskawki z wiśniami, kolorowe warstwy układaj naprzemiennie  (najlepiej używając łyżki), podawaj ze świeżą miętą.

Pieczone warzywa z kozim serem
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1 bakłażan
2 małe cukinie
3 szalotki
100g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
Świeży rozmaryn
Garść orzechów włoskich
Oliwa z oliwek
1 łyżka miodu
200g koziego sera

Przygotowanie:
Warzywa (marchew, pietruszkę, bakłażana, cukinię) pokrój w słupki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj posiekany czosnek, rozmaryn pomidorki, oliwę wymieszaną z miodem i octem, oraz orzechy, Włóż na 50 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawaj z pokruszonym kozim serem.

Sałatka z łososiem i pomarańczami
Składniki:
3 pomarańcze
300g łososia bez skóry
Kiść winogron
Owoc granatu
100g rukoli
100g roszponki
2 łyżki płatków migdałów
Grzanki z chleba razowego
Sos:
Oliwa z oliwek
Sok pomarańczy
Łyżka miodu
Łyżka musztardy
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Łososia pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i pieprzem, przysmaż na patelni grillowej, sałatę rozłóż na talerzach, dodaj cząstki pomarańczy, pestki granatu, grzanki i rybę, całość skrop sosem (wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej w słoiku).

Zupa bardzo zielona
Składniki:
1cebula czosnkowa
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
3 łodygi selera naciowego
Garść fasoli szparagowej
Szklanka zielonego groszku
200g świeżego szpinaku
Cebulka dymka
Świeżo tarty parmezan
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
600ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Czosnek, cebulę, pietruszkę posiekaj, przysmaż na oliwę, dodaj pokrojony seler naciowy fasolkę szparagową, zalej bulionem gotuj około 10 minut, dodaj groszek, szpinak, gotuj kolejne 10 minut, dopraw do smaku, podawaj z cebulką dymką i świeżo tartym parmezanem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
92
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0