Materiał promocyjny

Kurczak panierowany, krokieciki i babka z makiem. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Wiosenna kuchnia Piotra Kucharskiego
Kurczak panierowany w parmezanie, krokieciki ziemniaczano-jajeczne z zimową sałatką oraz babka z makiem i smażonymi cytrynami. Takie dania przygotowuje w naszej kuchni Piotr Kucharski. Oto jego wypróbowane przepisy.

Babka z makiem i smażonymi cytrynami

Składniki na babkę z makiem:

  • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
      • szklanka cukru
        • szklanka suchego maku
          • 2/3 szklanki mleka
            • 2/3 szklanki oleju Wielkopolskiego
              • skórka otarta z 2 cytryn
                • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                  • szczypta soli

                    Krem:

                    • opakowanie serka mascarpone
                      • 2 łyżki kwaśnej śmietany
                        • 2 cytryny
                          • cukier brązowy

                            Olej Wielkopolski do smażenia

                            Jak przygotować babkę z makiem i smażonymi cytrynami?

                            Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z połową cukru na gładką masę. Dodać mleko, olej i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mak i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno zresztą cukru i partiami delikatnie wmieszać w masę. Przelać do natłuszczonej foremki z kominem do pieczenia bab. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC około 50 minut.

                            W tym czasie wymieszać mascarpone z kwaśną śmietaną i schłodzić w lodówce. Cytryny pokroić na plasterki. Każdy z plasterków zanurzyć w cukrze i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju.

                            Babkę po upieczeniu schłodzić. Posmarować kremem i obłożyć smażonymi cytrynami. Sokiem z podsmażonych cytryn skrapiać każdy kawałek ciasta przez jedzeniem.

                            Krokieciki ziemniaczano-jajeczne

                            Składniki na krokieciki ziemniaczano-jajeczne:

                            • 600 g ugotowanych ziemniaków
                              • 3 ugotowane na twardo jajka
                                • około 100 g szynki
                                  • 100 g żółtego sera
                                    • cebula
                                      • pęczek szczypiorku
                                        • sól i pieprz
                                          • jajko do panierowania
                                            • Bułka tarta do panierowania
                                              • 500 ml oleju Wielkopolskiego do smażenia

                                                Zimowa sałatka:

                                                • opakowanie listków szpinaku
                                                  • jabłko
                                                    • marchewka
                                                      • czerwona cebula

                                                        Dresing:

                                                        • 4 łyżki oleju Wielkopolskiego
                                                          • łyżka soku z cytryny
                                                            • łyżka posiekanych kaparów
                                                              • łyżeczka cukru
                                                                • sól i pieprz

                                                                  Jak przygotować krokieciki ziemniaczano-jajeczne?

                                                                  Ziemniaki przepuścić przez praskę i wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Cebulę i szynkę podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków i jajek. Dodać ser, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

                                                                  Uformować krokieciki o grubości około 2 cm i długości 3-4 cm. Opanierować w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Rozgrzać olej rzepakowy i smażyć krokieciki, aż zrobią się złoto-brązowe.

                                                                  Szpinak wymieszać z jabłkiem i marchewką pokrojonymi w na zapałki oraz cebulą pokrojoną w piórka.

                                                                  Składniki dresingu bardzo dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę. Usmażone krokieciki podawać z sałatką.

                                                                  Jakub Kamiński/East News

                                                                  Kurczak panierowany w parmezanie

                                                                  Składniki na kurczaka panierowanego w parmezanie:

                                                                  • 2 filety z kurczaka

                                                                    Marynata:

                                                                    • 50 ml Oleju wielkopolskiego
                                                                      • 0,5 łyżeczki pieprzu
                                                                        • sok z jednej cytryny
                                                                          • 3 ząbki czosnku
                                                                            • łyżeczka miodu
                                                                              • 0,5 łyżeczki soli

                                                                                Panierka:

                                                                                • 100 g tartego parmezanu
                                                                                  • sól i pieprz
                                                                                    • 2 łyżki listków tymianku
                                                                                      • olej Wielkopolski do smażenia

                                                                                        Dodatki:

                                                                                        • cebula
                                                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                                                            • 8 marchewek
                                                                                              • olej Wielkopolski
                                                                                                • 50 g tartych migdałów
                                                                                                  • łyżka miodu
                                                                                                    • pęczek natki pietruszki

                                                                                                      Jak przygotować kurczaka panierowanego w parmezanie?

                                                                                                      Filety przekroić wzdłuż. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Zanurzyć w tym kawałki kurczaka. Zostawić na 30 minut. Parmezan wymieszać z solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Kawałki kurczaka opanierować w parmezanie, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.

                                                                                                      Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Marchewki przekroić wzdłuż na ćwiartki i dodać na patelnię. Podsmażyć przez chwilę. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie. Pod koniec dodać tarte migdały, posiekaną natkę pietruszki oraz miód. Poddusić wszystko, aż miód zacznie się karmelizować.

                                                                                                      Kurczaka podawać z marchewkami.

                                                                                                      Jakub Kamiński/East News

                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                      Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem

                                                                                                      Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

                                                                                                      Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej

                                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości