Przepisy kulinarne

Kuchnia Libera

Dziś w naszej kuchni, dwóch absolwentów Akademii Rolniczej w Poznaniu, Piotr Kucharski i Liber. Co przygotowali? Zobaczcie sami!

 

Minestrone

Składniki:
Mieszanka włoska Hortex – 2 opak.
200 g fasoli (namoczonej przez noc) lub puszka fasoli
1 ziemniak
1 cebula
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
2 puszki pomidorów krojonych
1 lampka białego wina
garść drobnego makaronu
500 ml bulionu warzywnego
parmezan
kilka łodyg bazylii
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolę odcedź i ugotuj z pokrojonym w kostkę ziemniakiem oraz pomidorami z puszki, tak by stała się miękka. W tym czasie w dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę i czosnek, a następnie wrzuć mieszankę włoską Hortex. Całość duś ok. 15 minut, po czym połącz z pomidorami, podlej winem i gotuj dalszych 15 minut. Następnie dodaj miękką fasolę, bulion i makaron, wszystko przypraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu lub blasze elektrycznej jeszcze przez kilka minut (żeby makaron był miękki). Gotowe minestrone podawaj z listkami bazylii oraz posypane parmezanem.

Makaron z warzywami i kaczką

Składniki:
Mieszanka chińska Hortex – 1 opak.
2 filety z piersi kaczki
250 chińskiego makaronu jajecznego
szczypta imbiru w proszku
szczypta ostrej i słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
pieprz i sól
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka cukru
2 łyżki octu
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Skórę na filetach kaczki natnij w kratkę, natrzyj każdą pierś zmieszanymi przyprawami i odstaw na kilka minut. Tymczasem warzywa podsmaż na oleju (pod koniec przypraw pieprzem), zalej sosem sojowym i octem i dopraw cukrem. Przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaron dodaj do warzyw i całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Filety z kaczki ułóż na zimnej patelni i smaż od strony skóry z obu stron przez 4-5 minut, a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 150ºC piekarnika i piecz ok. 10 minut. Gorące filety pokrój w plastry i nałóż na makaron z warzywami.

Warzywne wrapy

Składniki:
Mieszanka meksykańska Hortex – 1 opak.
6-8 tortilli
1 puszka czerwonej fasoli
1 małe chili
2 łyżki przecieru pomidorowego
jogurt naturalny (gęsty)
limonka
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Czerwoną fasolę odcedź i wypłucz, a następnie podgrzej na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili oraz przecieru pomidorowego i zmiksuj na gładką masę. Jednocześnie mieszankę meksykańską podsmaż przez kilka minut na patelni. W tym czasie na innej patelni podgrzej wszystkie tortille i posmaruj pastą z fasoli, po czym nałóż warzywa. Jogurtem wymieszanym z sokiem z limonki polej po wierzchu warzywa. Tortille zwiń tak, by powstały gotowe do spożycia wrapy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0