Przepisy kulinarne

Kuchenne czary Polana

Dynia, rydze, papryka, pomidory, brukselka, kabanosy i ... Andrzej Polan! Zobaczcie co naszemu mistrzowi udało się dziś wyczarować w kuchni Dzień Dobry TVN! Zapewniamy, że pachniało niesamowicie, a smakowało jeszcze lepiej! Czekamy na kolejną wizytę Andrzeja! :D

Ciepła sałatka z fasolą Jaś i kabanosem extra wieprzowym

Składniki:
Kabanos extra wieprzowy                100g
Fasola Jaś                              100g
Cebula                                               1szt
Rydze                                     kilka sztuk
sól, pieprz,
Majeranek świeży, natka pietruszki, koper,
Lisć laurowy, ziele angielskie, kminek ziarno,

Przygotowanie:
Fasolę namaczamy na noc, odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku i soli. Na patelni przesmażamy pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy pokrojonego w krążki kabanosa, przesmażamy chwile i dodajemy rydze. Chwile smażymy i łączymy wszystko z fasola. Posypujemy koprem, natką pietruszki i liśćmi świeżego majeranku.

 

Drożdżowe, zawijane z kabanosem exclusive wieprzowym, papryką, brukselką i orzechami

Składniki:
Mąka                                      1kg
Olej                                        200ml
Woda                                     300ml
Mleko                                     150ml
Drożdże                                 100g
Sól                                          1 łyżka
Cukier                                    2 łyżki

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Papryka czerwona                4szt
Dynia                                     200g
Brukselka                               20szt
Kabanosy exclusive wieprzowy                               100g
Cebula czerwona                   1szt
Orzechy laskowe                   100g
Olej do smażenia
Sól, pieprz,
Koper, tymianek świeży,
Jajko do smarowania ciasta
Ser żółty                                 200g

Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kabanosy, następnie dodajemy paprykę, brukselkę, dynię i orzechy laskowe. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz, zwijamy jak makowiec i kroimy w plastry. Zawijane drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem i posypujemy serem tartym, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

 

Bakłażany z suchą krakowską wieprzową, kaszą i serem

Składniki:
Bakłażany                                          4szt
Cebula                                                           1szt
Sucha krakowska wieprzowa                                   150g
Kasza jęczmienna pęczak                 150g
Pomidory                                           5szt
Pieczarki                                            200g
Bryndza owcza                                             200g
Natka pietruszki, cząber, koperek,

Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w grube plastry i obsmażamy na złoty kolor. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut i łączymy z kaszą ugotowaną, pomidorami pokrojonymi w kostkę, bryndzą. Bakłażany napełniamy farszem, układamy na wierzch plastry krakowskiej i zapiekamy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0