Jak zrobić domowy majonez? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego

Zupa
Zupa
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany, domowy majonez oraz schabowe inaczej. Smacznego!

Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową

Składniki:

  • sól
    • biały pieprz
      • 500 g selera
        • 3 łyżki masła
          • 2 ziemniaki
            • 1 główka czosnku
              • pęczek pietruszki
                • gałka muszkatołowa
                  • 700-800 ml bulionu warzywnego
                    • 100 ml białego wytrawnego wina
                      • olej rzepakowy z czosnkiem

                        Sposób przygotowania:

                        Seler pokroić w kostkę (1 cm). W garnku na zupę rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego i masła. Dodać pokrojonego selera i prażyć na wolnym ogniu około 20 minut, ciągle mieszając. W trakcie doprawić solą i pieprzem. W czasie gdy prażymy seler, posiekać natkę pietruszki. Przełożyć do małego rondelka. Zalać 100 ml oleju rzepakowego czosnkowego i lekko podgrzać, aby aromaty czosnku i pietruszki się połączyły. Seler zalać bulionem i winem. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Podawać polane salsą pietruszkowo-czosnkową.

                        Chlebek kukurydziany z domowym majonezem

                        Chlebek kukurydziany z domowym majonezem

                        Składniki:

                        • Chlebek:
                          • 2 jajka
                            • 250 ml maślanki
                              • 1/2 łyżeczki sody
                                • 1/2 łyżeczki soli
                                  • 150 g mąki pszennej
                                    • 200 g mąki kukurydzianej
                                      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                        Sposób przygotowania:

                                        Maślankę zmiksować z olejem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i solą, dodać do mokrych składników, wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180ºC (patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy chlebek jest dopieczony w środku). Wystudzić na kratce kuchennej.

                                        Domowy majonez Piotra Kucharskiego - przepis krok po kroku

                                        Składniki:

                                        • 3 żółtka
                                          • 2 szczypty soli
                                            • 2 szczypty pieprzu
                                              • 0,5 łyżeczki cukru
                                                • 1 łyżeczka musztardy
                                                  • 2 łyżki jasnego octu winnego
                                                    • 250 ml oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
                                                      • 60 ml oleju rzepakowego z pomidorami czosnkiem i bazylią

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Przy pomocy rózgi ubić żółtka, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Majonez będzie gotowy gdy masa się zagęści i będzie przypominać krem.

                                                        Schabowe inaczej Piotra Kucharskiego

                                                        Składniki:

                                                        • 2 cukinie
                                                          • sól i pieprz
                                                            • 4 schabowe
                                                              • 500 g ziemniaków
                                                                • olej z pomidorami czosnkiem i bazylią

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Schabowe rozbić na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu, polać obficie olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Pozostawić do zamarynowania na 2 godziny (najlepiej na noc). Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub cząstki, ułożyć na blasze do pieczenia, polać olejem rzepakowym. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 25-35 minut (w zależności od wielkości kawałków). W tym czasie usmażyć kotlety na oleju w którym się marynowały. Usmażone ułożyć w piekarniku, aby były ciepłe.

                                                                  Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w zapałki cukinię. Kotlety podawać na ziemniaczkach na kotletach ułożyć podsmażoną cukinię.

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana