Mango lassi – pyszny indyjski koktajl na upalne dni

Mango lassi z dodatkami.
ArtSvitlyna/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Latem doskonale orzeźwia, zimą świetnie sprawdzi się jako aromatyczny, korzenny deser. Mango lassi, tradycyjny indyjski napój, pokocha każdy miłośnik zdrowych koktajli odżywczych – jest smaczny, prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Podpowiadamy, jak przygotować oryginalne, jogurtowe mango lassi.

Lassi to tradycyjny ajurwedyjski napój na bazie jogurtu, wody i korzennych przypraw. Coraz częściej do podstawowej wersji koktajlu dodaje się także owoce. Wśród wielu różnorodnych wariacji, największą popularnością cieszy się słynny napój mango lassi – doskonały podczas wakacyjnych upałów. Słodki smak mango w aksamitnie kremowym jogurcie z dodatkiem mleka kokosowego i wanilii to niebo w gębie!

Skąd pochodzi napój mango lassi i jakie są jego walory zdrowotne?

Lassi wywodzi się z północno-zachodniej części Indii, z rejonu Pendżabu. Choć ojczyzną lassi są Indie, napój ten znany jest od wieków także w innych krajach Bliskiego Wschodu, np. w Turcji znany jest pod nazwą ayran, a w Armenii i Iranie jako doogh. Od kilku lat ten prosty w przygotowaniu napój jest popularny niemal na całym świecie, a najbardziej znana wersja to oczywiście pyszny i zdrowy koktajl mango lassi. Indyjska medycyna, od wieków stosowana przez Hindusów, rozróżnia pięć żywiołów, które istotnie wpływają na ludzki organizm – eter, powietrze, woda, ogień i ziemia, a także trzy energie witalne – wata, pitta i kapha. Równowaga pomiędzy każdym z tych czynników gwarantuje zdrowie fizyczne, psychiczne i duchowe. Zgodnie z odwiecznymi zasadami ajurwedy przygotowywane są tradycyjne posiłki kuchni indyjskiej. Do wielu potraw i napojów, cechujących się doskonałą harmonią składników odżywczych, zaliczyć można także mango lassi.

Walory zdrowotne tego napoju są nieocenione. W Indiach pije się lassi po obfitych posiłkach, bo korzystnie działa na układ trawienny. Według ajurwedy składniki koktajlu pobudzają energię, poprawiają krążenie krwi, dlatego mango lassi doskonale sprawdzi się u osób z niskim ciśnieniem krwi. Jogurt i przyprawy wspomagają pracę jelit, usuwają toksyny i wspierają proces odchudzania. Koktajl mango lassi docenią też sportowcy. Popijany przed treningiem pomaga w budowie masy mięśniowej. Cenne źródło wapnia to nieoceniony budulec kości i zębów. Samo zdrowie!

Jak zrobić mango lassi? Orzeźwiający koktajl na wiele sposobów

Podczas przygotowania tradycyjnego lassi, jogurt rozcieńcza się zwykłą wodą (w wersji ekskluzywnej można zastąpić ją wodą różaną). W przypadku owocowych koktajli lassi warto użyć smakowych napojów roślinnych, które podkreślą słodki, owocowy smak. Nasz faworyt to pyszny koktajl mango lassi z mlekiem kokosowym , doskonały na letnie, upalne dni. Smak tej wyjątkowej kompozycji przywodzi na myśl egzotyczne wakacje, a świeży zapach soczystego owocu mango i aromat słodkiego kokosa to świetna alternatywa dla lodowych deserów. Jeżeli nie masz w domu świeżego owocu mango, możesz przygotować mango lassi z pulpy – smakuje tak samo wybornie.

Zobacz też:

Desery z tapioki – wartości odżywcze, sposoby przygotowania

Przepis na mango lassi, wyśmienity, orzeźwiający napój znajdziesz poniżej. Sprawdź, jak zrobić mango lassi w wersji słodkiej i w wersji wytrawnej, z dodatkiem papryki chili. Przetestuj obie wersje i przekonaj się, która z nich podbije Twoje serce!

Przepis na koktajl mango lassi

Składniki (przepis na cztery porcje):

  • jeden duży, dojrzały owoc mango (300–400 g), albo pół puszki (ok. 400 g) przecieru z mango,
    • 200 ml jogurtu naturalnego,
      • 200 ml mleka kokosowego,
        • 1 łyżka miodu,
          • 1 łyżka brązowego cukru,
            • szczypta soli,
              • listki świeżej mięty do ozdoby.

                Przygotowanie:

                1. Owoc mango umyj, obierz ze skórki.
                  1. Zrób nacięcia z każdej strony tak, żeby móc w prosty sposób oderwać miąższ od pestki.
                    1. Pokrój mango w kostkę, a następnie wrzuć do kielicha blendera, zalej jogurtem i mlekiem kokosowym. Blenduj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiego, klarownego napoju.
                      1. Na końcu dodaj łyżkę miodu i łyżkę brązowego cukru i szczyptę soli. Raz jeszcze wymieszaj koktajl.
                        1. Przelej mango lassi do dwóch wysokich szklanek. Podawaj schłodzone.
                          1. Możesz ozdobić napój listkami świeżej mięty.

                            Wskazówki:

                            Mango lassi może być doskonałą bazą do tworzenia nowych, ciekawych smaków. Jeżeli lubisz orzeźwiające napoje owocowe, możesz połączyć koktajl mango lassi z sokiem z cytryny albo pomarańczy. Napój mango lassi to doskonały pomysł na pyszny deser. Żeby jeszcze bardziej podkreślić jego słodki smak, dopraw swój koktajl szczyptą cynamonu i odrobiną startej laski wanilii. Wierzch napoju możesz posypać słodkimi wiórkami kokosowymi. Pyszny, orzeźwiający deser gotowy!

                            Mango lassi z dodatkiem chili

                            Składniki (przepis na cztery porcje):

                            • 500 ml jogurtu naturalnego,
                              • 500 ml wody,
                                • 500 g pulpy z mango,
                                  • szczypta soli,
                                    • odrobina startego imbiru,
                                      • szczypta chili,
                                        • listki świeżej mięty do dekoracji.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Do blendera wlej jogurt i wodę, dodaj przecier z mango.
                                            1. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
                                              1. Dopraw napój solą, imbirem i chili. Raz jeszcze zblenduj wszystkie składniki.
                                                1. Wstaw mango lassi do lodówki, żeby koktajl się dobrze schłodził.
                                                  1. Napój podawaj w wysokich szklankach, ozdobiony listkami świeżej mięty.

                                                    Zobacz też:

                                                    Dżemy mogą łączyć nietypowe smaki. Poznaj przepisy Natalii Kamrowskiej i Marty Dmochowskiej

                                                    Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik

                                                    Mutabal i baba ghanoush – pyszne pasty z bakłażana. Czym się różnią?

                                                    Zobacz wideo: Mikołaj Rey i jego azjatycka kuchnia

                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                    Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości