Przepisy kulinarne

Aromatyczna kuchnia

Piotr Kucharski lubi korzystać w kuchni z bazylii, która ma słodkawy i lekko korzenny zapach i smak. Doskonale nadaje się do zup, sałatek i miąsa. Bez niej trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jak smakuje ryba z puree z fasoli i bazylii, a jak brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło lub stecca? Przekonajcie się i zróbcie potrawy według przezpisów Piotra Kucharskiego! Zobaczcie, co przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Stecca
Składniki:
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
350 ml letniej wody
400 g mąki pszennej
2-3 łyżki mąki pszennej razowej
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
5 pomidorków koktajlowych
10 dużych oliwek
1 kula mozarelli
2 szczypty soli gruboziarnistej
1/2 pęczka świeżej bazylii

Przygotowanie: 
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę pszenną i pszenną razową i sól. Drewnianą łyżką wymieszać na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (idealnie 12 godzin do lodówki). Wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię. Wierzch posmarować oliwą. Ciasto lekko rozpłaszczyć i uformować kwadrat. Przy użyciu ostrego noża podzielić ciasto na cztery części. Każdy z kawałków rozciągnąć, by powstały podłużne paluchy. Dużą blachę naoliwić i ułożyć na niej paluchy w odstępach 2-3 cm. Na jednym z nich ułożyć połówki pomidorów koktajlowych, skórką do dołu i wcisnąć w ciasto. W kolejny wcisnąć oliwki. W trzeci wcisnąć porwaną na kawałki mozarellę. Wszystkie paluchy posmarować oliwą. Palucha bez dodatków posypać solą gruboziarnistą. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Piecz steccę przez 15-25 minut. Po wyjęciu Odstawić na 5 minut. Następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Podawać polane oliwą z oliwek i posiekaną bazylią.

Capresse z avocado i pesto
Składniki:
6 średnich pomidorów, równej wielkości
2 kule mozarelli
1 avocado
Pesto:
50 g ziaren słonecznika
50 g twardego dojrzewającego sera
150 ml oliwy z oliwek
1 duży pęczek bazylii
2 ząbki czosnku

Przygotowawnie:
Pomidory, mozarellę i avocado pokroić w plastry. Ułożyć naprzemiennie na talerzu. Słonecznik podprażyć na patelni aż będzie złoto-brązowy. Włożyć do robota kuchennego lub moździerza i zmiel. Dodać pozostałe składniki i zmielić całość na gładki sos. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Polać sosem. Pozostałe pesto przełożyć do słoiczka, zalać centymetrową warstwą oliwy i wstawić do lodówki. W ten sposób można przechowywać pesto przez 2 tygodnie.

Ryba z puree z fasoli i bazylii
Składniki:
4 gałązki pomidorów koktajlowych
1 łyżka oliwy
4 filety białej ryby np. dorsz
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
1 puszka białej fasolki
1 ząbek czosnku
01/2 pęczka bazylii
50 ml białego wina

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Ułożyć pomidorki na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 5 minut. Do pomidorów dołożyć rybę, posypać skórkami z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Piec razem 10-12 minut. W tym czasie podgrzać fasolkę w gotującej się wodzie przez 5-6 minut. Odcedzić i zmiksować z ząbkiem czosnku, bazylią, kilkoma łyżkami oliwy i białym winem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Puree rozłożyć na talerzach na nim ułożyć na nim rybę a na wierzchu pomidorki koktailowe.

Brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło
Składniki:
5 łyżek masła
4 dojrzałe brzoskwinie
4 łyżki miodu
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
około 20 liści bazylii
lody waniliowe do podania

Przygotowanie:
Masło rozpuść na patelni, dodaj wypestkowane brzoskwinie przekrojone na połowę. Podsmażyć na patelni z obu stron, aż owoce będą miękkie, około 3 minuty. Dodać miód, wymieszać z masłem aż powstanie sos. Dodać sok z pomarańczy, gotować na dużym ogni aż sos się zagęści. Pod koniec dodać pokrojoną drobno bazylię. Wymieszać, podawać z ciepłymi lodami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0