Przepisy kulinarne

W Zielone Świątki zielona kuchnia Agnieszki Maciąg

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Agnieszka Maciąg jest zwolenniczką zdrowego żywienia, a o zastosowaniu warzyw, ziół i owoców w kuchni wie prawie wszystko. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: pasztet z cukinii, sos sezamowo-konopny, zielony koktajl z proszkiem moringa oraz szybkie chutney.

Pasztet z cukinii ze świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem

Składniki:

3 szklanki cukinii (bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach, należy dokładnie odcisnąć sok

1 duża marchewka – obrana i starta na tarce

2 cebule – obrane i drobno posiekane

4-5 ząbków czosnku – obranych i posiekanych

1/2 szklanki oliwy z oliwek lub pestek winogron

6 łyżek kaszy manny lub kaszki kukurydzianej

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki przyprawy curry

4 jajka od kur z wolnego wybiegu

2-3 łyżki pieprzu czerwonego (w całości)

Duży pęczek natki pietruszki – posiekany + inne zioła, np. lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek (świeże zioła można zastąpić suszonymi)

Sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 190-200 st. C.

Cebulę i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.

Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i zioła (jeśli nie masz świeżych, użyj suszonych).

Formę do pieczenia (najlepiej klasyczna keksówka) dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną kaszy manny lub tartej bułki.

W dużej misce wymieszaj starannie wszystkie składniki, najlepiej ręką.

Masę przełóż do foremki.

Na wierzchu posyp czerwonym pieprzem.Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

Odżywczy sos sezamowo-konopny – zamiast majonezu

Składniki:

2 łyżki pasty tahini

2 łyżki łuskanych nasion konopnych

2–3 centymetry kawałek startego korzenia imbiru

1 niewielki ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

1–2 łyżki soku z cytryny

4–5 łyżek zimnej wody

1 łyżeczka jasnej pasty miso jęczmiennej (Mugi Miso)

1 łyżeczka jasnego miodu

Młoda cukinia

Młode marchewki

Młody koper włoski (bulwa)

Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu umieść w blenderze i zblenduj na gładką pastę. Wodę dodaj najpierw w mniejszej ilości i w razie potrzeby dolej jej trochę więcej.

Zielony koktajl z fenomenalnym proszkiem moringa – oczyszczenie i wzmocnienie

Składniki:

1–1 i ½ szklanki wody źródlanej

1 średniej wielkości obrany i pokrojony ogórek

2 pokrojone łodygi selera

½ pęczka świeżej kolendry

½ pęczka natki pietruszki

Sok wyciśnięty z ½ cytryny 

1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa

Kawałek korzenia imbiru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.

Wypij świeży koktajl.

Szybkie chutney z natki pietruszki, mięty i kolendry

Składniki:

1 pęczek natki pietruszki

½ pęczka świeżej kolendry 

Garść świeżych listków mięty

1 niezbyt ostra zielona papryczka chilli lub ½ zielonej słodkiej papryki

3-4 łyżki gęstego mleka kokosowego lub jogurtu bio

Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta cukru kokosowego lub trzcinowego

Przygotowanie:

Zioła umyj i osusz na sicie.

Pokrój na kawałki i umieść w mikserze.

Dodaj umytą, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz pozostałe składniki.

Wszystko zmiksuj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości