Materiał promocyjny

Steki z szynki na niedzielę, łazanki na sobotę

Nie samym weekendem człowiek żyje! Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan postawił na soczyste mięso, którego przygotowaniem możemy zająć się w wolnych chwilach podczas leniwej dwudniowej laby. Motywem przewodnim dzisiejszej kuchni była szynka wieprzowa. Zobacz, jak sprytny mistrz Andrzej upiekł dwie pieczenie na jednym ogniu.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Zupa z pomidorów świeżych, szpinaku i krem z warzyw

Składniki:

młoda włoszczyzna

500 g świeżych pomidorów

cebula

1 ząbek czosnku

300 g świeżego szpinak

200 ml śmietany 18%

przyprawa uniwersalna

Bbgietka

200 g sera żółtego (tartego)

serek kremowy topiony

ziarna gorczycy

pieprz czarny

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, doprawiamy przyprawą uniwersalną i czarnym pieprzem. Połowę pomidorów miksujemy. Pozostałe obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni przesmażamy cebulę, czosnek. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory. Wszystko razem smażymy chwilę i podlewamy bulionem. Ziarna gorczycy rozgniatamy w możdzieżu, dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy pokrojone pomidory w kostkę i na koniec liście szpinaku. Do zupy przygotowujemy grzanki z serem. Pozostały bulion miksujemy z warzywami i w ten sposób otrzymujemy krem z młodych warzyw (jak będzie suszona włoszczyzna to „młode wrzywa nie pasują). Do smaku możemy dodać troszkę śmietany lub serka topionego.

Steki z szynki wieprzowej z puree jabłkowym, chrzanem

Składniki:

1 kg szynki

1 kg jabłek antonówek

100 ml śmietany 18%

rozmaryn świeży

przyprawa uniwersalna

czarny pieprz grubomielony

oliwa

Przygotowanie:

szynkę oczyszczamy (skrawki pozostawiamy do drugiego dania) i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm.Świeży rozmaryn siekamy i łączymy z przyprawą uniwersalną, czarnym grubomielonym pieprzem oraz oliwą. W takiej marynacie układamy pokrojone mięso, odstawiamy na chwile do lodówki. Jabłka obieramy i przesmażamy na patelni dodając troszkę wody. Miksujemy na puree. Do puree jabłkowego dodajemy chrzan, śmietanę, doprawiamy delikatnie cukrem (nie ma go w składnikach). Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy steki po 4-5 minut z każdej strony. Usmażone mięso odstawiamy a na patelnię dodajemy bulion oraz miód (nie ma tego w składnikach). Gotujemy chwilę i na koniec dodajemy łyżkę masła (nie ma w składnikach). Steki podajemy z puree jabłkowo-chrzanowym, polane sosem powstałym na patelni.

Makaron z kapustą, pieczarkami i mięsem

Składniki:

1/2 główki kapusty

500 g makaronu

250 g pieczarek

100 ml śmietany 30%

cebula

300 g mięsa od szynki

przyprawa uniwersalna

lubczyk

czarny pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy. Układamy pojedynczo na desce i kroimy w duże kwadraty. Kapustą włoską kroimy w większe kawałki, przesmażamy na patelni podlewając delikatnie wodą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, lubczykiem i czarnym pieprzem. Smażymy aż delikatnie zmięknie. Na drugiej patelni przesmażamy skrawki od szynki wieprzowej, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki. Chwilę smażymy. Makaron łączymy z kapustą, przesmażonym mięsem, pieczarkami i na koniec dodajemy śmietanę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana