Smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem – przepis Sebastiana Olmy

Kopytka z dyni
Jesienne kopytka z dyni
Źródło: Diana Sklarova/Getty Images
Jesienią kuchnia wielu Polaków zdominowana jest przez grzyby i dynię. Podobnie jest w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.

Smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem - przepis

Składniki (w kolejności stosowania):

  • Dynia zwykła x 1 szt.
    • Miód x 100 ml
      • Sól x 1 duża łyżka
        • Chili x 1 szt.
          • Ziemniaki x 1 kg
            • Puree z dyni x 250g
              • Jajka x 3 szt.
                • Mąka pszenna x 250g (lub więcej do konsystencji ciasta)
                  • Świeże grzyby, różne rodzaje x 600g
                    • Jarmuż x 1 opak
                      • Natka pietruszki x 1 pęczek
                        • Masło x 100g
                          • Ser pecorino x 100g
                            • Orzech laskowy x 50g

                              Smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem - sposób przygotowania

                              1. Dynie pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku z miodem, solą i chili. Gdy będzie miękka przełóż ją do garnka i gotuj, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie w robocie kuchennym zmiksuj do gładkiej konsystencji.
                                1. Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedź, ugnieć na puree i dodaj wcześniej zmiksowaną dynię, jajka i mąkę pszenną. Z powstałej masy ugnieć ciasto na kopytka, zwiń w rulon a następnie potnij na romby.
                                  1. Kopytka gotuj w posolonej wodzie, aż wypłyną i smaż je w garnku, aż będą mieć złoty kolor.
                                    1. Pod koniec smażenia do garnka dodaj mieszankę grzybów i liście jarmużu. Całość duś, aż grzyby zmiękną i nabiorą rumianego kolory. Pod koniec duszenia do garnka dodaj posiekaną natkę pietruszki i zimne masło.
                                      1. Porcję kopytek z grzybami nałóż na płaski talerz, dodaj plastry sera pecorino i tartego orzecha laskowego.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Sebastian Olma

                                        Źródło zdjęcia głównego: Diana Sklarova/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana