Materiał promocyjny

Słodka kuchnia z korzennymi dodatkami Andrzeja Polana. Jakie desery warto przygotować?

Świąteczne przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował niesamowite dania z wykorzystaniem korzennych dodatków. Sprawdź jego przepisy na krem z pietruszki i jabłek, krokiety z kurczakiem w korzennej panierce, mandarynek z koralami korzennymi, z kremem i śmietaną oraz przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową.
Krokiety z kurczakiem w korzennej panierce
Krokiety z kurczakiem w korzennej panierce
Krokiety z kurczakiem w korzennej panierce
Źródło: Ola Skowron/East News

Krem z pietruszki i jabłek, krokiety z kurczakiem w korzennej panierce - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 korzeni z pietruszki
    • 4 jabłka szara reneta
      • 12 pęczków szczypiorku
        • 200 ml śmietanki 36%
          • sól, pieprz czarny
            • 100 ml soku jabłkowego
              • 200 g mascarpone
                • bulion z kurczaka lub rosół
                  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
                    • 1 op. ciasteczek korzennych "ludziki"
                      • 4 łyżki bułki tartej
                        • 2 jajka + 2 jajka do panierowania
                          • szklanka wody
                            • szklanka mleka
                              • 250 g mąki
                                • 2 filety z kurczaka
                                  • 4 udźce z kurczaka
                                    • 100 g boczku wędzonego w kostce
                                      • natka pietruszki
                                        • koperek
                                          • cebula

                                            Sposób przygotowania:

                                            1. Jabłka i pietruszki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, w trakcie podlewamy sokiem jabłkowym. Kiedy tylko będą prawie miękkie miksujemy na puree.
                                              1. Do puree dodajemy śmietankę, mascarpone. Możemy podlać delikatnie bulionem z kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, ważne aby konsystencja była zbliżona do gęstej śmietany. Przed podaniem posypujemy drobno krojonym szczypiorkiem.
                                                1. Filety i udźce sprawiamy pieprzem, solą, papryką ostrą i smażymy na patelni na złoty kolor wraz z przekrojoną na pół cebulą, dopiekamy w piekarniku dodając boczek, 10 minut w 200 st. C.
                                                  1. Mięso mielimy w maszynce, do mięsa dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
                                                    1. Wodę i mleko łączymy, dodajemy jajka, szczyptę soli. Miksujemy i łączymy z mąką. Na koniec dodajemy koperek. Na patelni wysmażamy naleśniki, na każdy nakładamy porcję farszu, zwijamy klasyczne krokiety.
                                                      1. Ciasteczka miksujemy, łączymy z bułką tartą, solą. Krokiety obtaczamy w jajku, korzennej mieszance i smażymy na maśle na złoty kolor. Podajemy do naszej zupy.
                                                        Ciasto mandarynek
                                                        Mandarynek z koralami korzennymi, z kremem i śmietaną - przepis krok po kroku
                                                        Ciasto mandarynek
                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                        Mandarynek z koralami korzennymi, z kremem i śmietaną - przepis krok po kroku

                                                        Składniki:

                                                        • 500 g mąki
                                                          • 400 g cukru trzcinowego
                                                            • 4 jajka
                                                              • 6 mandarynek bez pestek
                                                                • 250 ml oleju rzepakowego
                                                                  • proszek do pieczenia
                                                                    • szczypta soli

                                                                      Składniki na pierwszy krem:

                                                                      • 5 mandarynek bez pestek
                                                                        • sok z cytryny
                                                                          • skórka z cytryny i mandarynki
                                                                            • 100 g cukru
                                                                              • 5 żółtek
                                                                                • 60 g masła

                                                                                  Składniki na drugi krem:

                                                                                  • 50 0ml śmietanki 36%
                                                                                    • 2 opakowania cukru wanilinowego
                                                                                      • 250 g mascarpone
                                                                                        • 1 op. "Okulki korzenne w czekoladzie"

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Mandarynki obieramy i miksujemy na puree. Do zmiksowanych mandarynek dodajemy żółtka. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i łączymy delikatnie z mandarynkami i żółtkami. Następnie dodajemy olej. Do mokrej części dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Czas pieczenia to około 40 minut, temp. 180 st. C.
                                                                                            1. Mandarynki obrane miksujemy i łączymy z sokiem z cytryny oraz skórkami z cytryny i mandarynki. Warto przetrzeć wszystko przez sito, aby krem był bardziej aksamitny. Zagotowujemy z cukrem i dodajemy żółtka. A tak najlepiej to żółtka miksujemy i zalewamy partiami gotowanych owoców. Raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do zagotowania, studzimy.
                                                                                              1. Śmietankę i mascarpone ubijamy na mocno sztywny krem, pod koniec dodając cukier wanilinowy.
                                                                                                1. Mieszamy z połową okulek korzennych. Drugą połowę pozostawiamy do dekoracji.
                                                                                                  1. Ciasto przestudzone przekrawamy na 2 placki, na pierwszy placek lekko skropiony syropem cukrowym wykładamy masę śmietanową z okulkami, na to porcję kremu mandarynkowo-cytrynowego. Przykrywamy drugim plackiem. Skrapiamy syropem cukrowym.
                                                                                                    1. Wierzch smarujemy pozostałymi kremami, wykładamy mandarynki, wysypujemy kulki i dekorujemy listkami mandarynek, posypujemy cukrem pudrem zmiksowanym ze skórką z cytryny.
                                                                                                      Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową
                                                                                                      Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową
                                                                                                      Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową
                                                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                      Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową - przepis krok po kroku

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 3 op. "Pierniki duet serca w czekoladzie"
                                                                                                        • 500 g jeżyny mrożonej
                                                                                                          • 50 g cukru trzcinowego
                                                                                                            • 2 jajka
                                                                                                              • żółtko
                                                                                                                • 70 g cukru trzcinowego
                                                                                                                  • 100 g skrobi kukurydzianej
                                                                                                                    • 300 ml mleka
                                                                                                                      • 300 ml śmietanki 36%

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        1. Jeżyny (kilka odkładamy do dekoracji) wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, delikatnie podlewamy wodą i zagotowujemy, po czym miksujemy.
                                                                                                                          1. Jajka łączymy z żółtkiem, skrobią kukurydzianą, dodajemy 100 ml mleka.
                                                                                                                            1. Pozostałe mleko zagotowujemy ze śmietanką, cukrem i do gotującego się dodajemy jajka wymieszane ze skrobią. Doprowadzamy do wrzenia uważając, aby nam się nie przypaliło.
                                                                                                                              1. Pierniki przekrawamy wzdłuż na połówki.
                                                                                                                                1. Naczynie szklane wykładamy przekrojonymi piernikami, czekoladą, środek wysypujemy pokrojonymi drugimi połowami na mniejsze kawałki.
                                                                                                                                  1. Na to wylewamy porcje konfitury, budyń i wysypujemy kolejną porcję pokrojonych pierników.
                                                                                                                                    1. Ponownie wylewamy konfiturę i budyń. Na koniec wierzch pokrywamy piernikami z czekoladą.
                                                                                                                                      1. Wierzch dekorujemy kilkoma jeżynami, posypujemy cukrem waniliowym.
                                                                                                                                        1. Ważne: deserowi musimy dać troszkę czasu, aby smaki przeszły i pierniki stały się bardzo delikatne niczym pianka.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana