Krem z pietruszki i jabłek, krokiety z kurczakiem w korzennej panierce - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 korzeni z pietruszki
- 4 jabłka szara reneta
- 12 pęczków szczypiorku
- 200 ml śmietanki 36%
- sól, pieprz czarny
- 100 ml soku jabłkowego
- 200 g mascarpone
- bulion z kurczaka lub rosół
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- 1 op. ciasteczek korzennych "ludziki"
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka + 2 jajka do panierowania
- szklanka wody
- szklanka mleka
- 250 g mąki
- 2 filety z kurczaka
- 4 udźce z kurczaka
- 100 g boczku wędzonego w kostce
- natka pietruszki
- koperek
- cebula
Sposób przygotowania:
- Jabłka i pietruszki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, w trakcie podlewamy sokiem jabłkowym. Kiedy tylko będą prawie miękkie miksujemy na puree.
- Do puree dodajemy śmietankę, mascarpone. Możemy podlać delikatnie bulionem z kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, ważne aby konsystencja była zbliżona do gęstej śmietany. Przed podaniem posypujemy drobno krojonym szczypiorkiem.
- Filety i udźce sprawiamy pieprzem, solą, papryką ostrą i smażymy na patelni na złoty kolor wraz z przekrojoną na pół cebulą, dopiekamy w piekarniku dodając boczek, 10 minut w 200 st. C.
- Mięso mielimy w maszynce, do mięsa dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
- Wodę i mleko łączymy, dodajemy jajka, szczyptę soli. Miksujemy i łączymy z mąką. Na koniec dodajemy koperek. Na patelni wysmażamy naleśniki, na każdy nakładamy porcję farszu, zwijamy klasyczne krokiety.
- Ciasteczka miksujemy, łączymy z bułką tartą, solą. Krokiety obtaczamy w jajku, korzennej mieszance i smażymy na maśle na złoty kolor. Podajemy do naszej zupy.
Mandarynek z koralami korzennymi, z kremem i śmietaną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mąki
- 400 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 6 mandarynek bez pestek
- 250 ml oleju rzepakowego
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na pierwszy krem:
- 5 mandarynek bez pestek
- sok z cytryny
- skórka z cytryny i mandarynki
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 60 g masła
Składniki na drugi krem:
- 50 0ml śmietanki 36%
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 250 g mascarpone
- 1 op. "Okulki korzenne w czekoladzie"
Sposób przygotowania:
- Mandarynki obieramy i miksujemy na puree. Do zmiksowanych mandarynek dodajemy żółtka. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i łączymy delikatnie z mandarynkami i żółtkami. Następnie dodajemy olej. Do mokrej części dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Czas pieczenia to około 40 minut, temp. 180 st. C.
- Mandarynki obrane miksujemy i łączymy z sokiem z cytryny oraz skórkami z cytryny i mandarynki. Warto przetrzeć wszystko przez sito, aby krem był bardziej aksamitny. Zagotowujemy z cukrem i dodajemy żółtka. A tak najlepiej to żółtka miksujemy i zalewamy partiami gotowanych owoców. Raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do zagotowania, studzimy.
- Śmietankę i mascarpone ubijamy na mocno sztywny krem, pod koniec dodając cukier wanilinowy.
- Mieszamy z połową okulek korzennych. Drugą połowę pozostawiamy do dekoracji.
- Ciasto przestudzone przekrawamy na 2 placki, na pierwszy placek lekko skropiony syropem cukrowym wykładamy masę śmietanową z okulkami, na to porcję kremu mandarynkowo-cytrynowego. Przykrywamy drugim plackiem. Skrapiamy syropem cukrowym.
- Wierzch smarujemy pozostałymi kremami, wykładamy mandarynki, wysypujemy kulki i dekorujemy listkami mandarynek, posypujemy cukrem pudrem zmiksowanym ze skórką z cytryny.
Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 op. "Pierniki duet serca w czekoladzie"
- 500 g jeżyny mrożonej
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- żółtko
- 70 g cukru trzcinowego
- 100 g skrobi kukurydzianej
- 300 ml mleka
- 300 ml śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
- Jeżyny (kilka odkładamy do dekoracji) wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, delikatnie podlewamy wodą i zagotowujemy, po czym miksujemy.
- Jajka łączymy z żółtkiem, skrobią kukurydzianą, dodajemy 100 ml mleka.
- Pozostałe mleko zagotowujemy ze śmietanką, cukrem i do gotującego się dodajemy jajka wymieszane ze skrobią. Doprowadzamy do wrzenia uważając, aby nam się nie przypaliło.
- Pierniki przekrawamy wzdłuż na połówki.
- Naczynie szklane wykładamy przekrojonymi piernikami, czekoladą, środek wysypujemy pokrojonymi drugimi połowami na mniejsze kawałki.
- Na to wylewamy porcje konfitury, budyń i wysypujemy kolejną porcję pokrojonych pierników.
- Ponownie wylewamy konfiturę i budyń. Na koniec wierzch pokrywamy piernikami z czekoladą.
- Wierzch dekorujemy kilkoma jeżynami, posypujemy cukrem waniliowym.
- Ważne: deserowi musimy dać troszkę czasu, aby smaki przeszły i pierniki stały się bardzo delikatne niczym pianka.
Zobacz także:
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
- Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?
- Moczka - prosty przepis. Sprawdź jak zrobić śląską zupę z piernika!
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: