Arancini czyli małe ryżowe krokiety z dynią i sosem z sera pleśniowego - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g dyni hokkaido
- pęczek szczypiorek
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 500 g ryżu arborio
- bulion drobiowy
- 300 g sera pleśniowego
- 100 g masła
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- natka pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Dynię pieczemy i przygotowujemy puree.
- Szczypiorek przesmażamy na maśle, dodajemy startą marchewkę, pokrojony drobno seler. Po chwili dodajemy surowy ryż i chwilę smażymy.
- Następnie podlewamy gorącym bulionem partiami do momentu aż ryż będzie miękki.
- Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy jeszcze żółtka i dokładnie mieszamy.
- Z masy przygotowujemy małe kulki, obtaczamy w mące, białku, bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym.
- Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki ryżowej.
- Kiedy uzyskamy kremową konsystencję, dodajemy ser pleśniowy.
- Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety z kością, pieczone ziemniaki i sos z sera pleśniowego z miętą i cytryną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 kotletów schabowych z kością
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz czarny, kminek
- 30 ziemniaków podłużnych łódki
- 100 g smalcu
- 200 g sera pleśniowego
- świeża mięta
- cytryna
- 200 ml śmietanki 36%
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy 20 minut w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru.
- Podgotowane układamy na blaszce, polewamy masłem klarowanym i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni czas około 20 minut.
- Kotlety delikatnie rozbijamy, solimy, posypujemy pieprzem, kminkiem i smażymy na złoty kolor na smalcu.
- Podczas smażenia dodajemy plasterki cebuli dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu.
- Ser miksujemy ze śmietanką, 3 łyżkami oleju rzepakowego.
- Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek.
- Ziemniaki posypujemy miętą i skórką z cytryny.
Makaron z grillowanym kurczakiem, serem pleśniowym, śliwkami i bazylią - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 op. makaronu penne
- 2 filety z kurczaka
- 200 g sera pleśniowego
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki miodu
- bulion drobiowy
- olej rzepakowy do smażenia
- 100 g masła
- 2 łyżeczki musztardy ostrej
- natka pietruszki, bazylia
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Makaron wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem drobiowym.
- Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor na maśle połączonym z olejem.
- Do gotującego się makaronu dodajemy ser pleśniowy, śmietankę. Jeszcze musztarda i zioła.
- Na koniec dodajemy kurczaka pokrojonego.
- Śliwki przesmażamy na patelni na miodzie i podajemy do makaronu.
Zobacz także:
- Francuskie sery pleśniowe - ogólna charakterystyka
- Wytrwane i słodkie dania z wykorzystaniem sera pleśniowego – przepisy Andrzeja Polana
- Sery pleśniowe w kuchni Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
podziel się: