Serowa kuchnia Andrzeja Polana - Francja, elegancja. Sprawdź przepisy na wykwintne dania z serem pleśniowym

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z serem pleśniowym. Sprawdź przepis na arancini, czyli małe ryżowe krokiety z dynią i sosem z sera pleśniowego, kotlety z kością, pieczone ziemniaki i sos z sera pleśniowego z miętą i cytryną oraz makaron z grillowanym kurczakiem, serem pleśniowym, śliwkami i bazylią.
Arancini
Arancini czyli małe ryżowe krokiety z dynią i sosem z sera pleśniowego - przepis krok po kroku
Arancini
Źródło: Ola Skowron/East News

Arancini czyli małe ryżowe krokiety z dynią i sosem z sera pleśniowego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g dyni hokkaido
    • pęczek szczypiorek
      • 2 marchewki
        • 2 gałązki selera naciowego
          • 500 g ryżu arborio
            • bulion drobiowy
              • 300 g sera pleśniowego
                • 100 g masła
                  • 2 łyżki masła
                    • 4 jajka
                      • 500 ml mleka
                        • 2 łyżki mąki ryżowej
                          • natka pietruszki
                            • olej rzepakowy do smażenia

                              Sposób przygotowania:

                              1. Dynię pieczemy i przygotowujemy puree.
                                1. Szczypiorek przesmażamy na maśle, dodajemy startą marchewkę, pokrojony drobno seler. Po chwili dodajemy surowy ryż i chwilę smażymy.
                                  1. Następnie podlewamy gorącym bulionem partiami do momentu aż ryż będzie miękki.
                                    1. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy jeszcze żółtka i dokładnie mieszamy.
                                      1. Z masy przygotowujemy małe kulki, obtaczamy w mące, białku, bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym.
                                        1. Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki ryżowej.
                                          1. Kiedy uzyskamy kremową konsystencję, dodajemy ser pleśniowy.
                                            1. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
                                              Kotlety
                                              Kotlety z kością, pieczone ziemniaki i sos z sera pleśniowego z miętą i cytryną - przepis krok po kroku
                                              Kotlety
                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                              Kotlety z kością, pieczone ziemniaki i sos z sera pleśniowego z miętą i cytryną - przepis krok po kroku

                                              Składniki:

                                              • 10 kotletów schabowych z kością
                                                • masło klarowane do smażenia
                                                  • sól, pieprz czarny, kminek
                                                    • 30 ziemniaków podłużnych łódki
                                                      • 100 g smalcu
                                                        • 200 g sera pleśniowego
                                                          • świeża mięta
                                                            • cytryna
                                                              • 200 ml śmietanki 36%
                                                                • szczypiorek

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. Ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy 20 minut w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru.
                                                                    1. Podgotowane układamy na blaszce, polewamy masłem klarowanym i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni czas około 20 minut.
                                                                      1. Kotlety delikatnie rozbijamy, solimy, posypujemy pieprzem, kminkiem i smażymy na złoty kolor na smalcu.
                                                                        1. Podczas smażenia dodajemy plasterki cebuli dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu.
                                                                          1. Ser miksujemy ze śmietanką, 3 łyżkami oleju rzepakowego.
                                                                            1. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek.
                                                                              1. Ziemniaki posypujemy miętą i skórką z cytryny.
                                                                                Makaron z grillowanym kurczakiem
                                                                                Makaron z grillowanym kurczakiem, serem pleśniowym, śliwkami i bazylią - przepis krok po kroku
                                                                                Makaron z grillowanym kurczakiem
                                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                Makaron z grillowanym kurczakiem, serem pleśniowym, śliwkami i bazylią - przepis krok po kroku

                                                                                Składniki:

                                                                                • 1 op. makaronu penne
                                                                                  • 2 filety z kurczaka
                                                                                    • 200 g sera pleśniowego
                                                                                      • 200 ml śmietanki 36%
                                                                                        • 2 łyżki miodu
                                                                                          • bulion drobiowy
                                                                                            • olej rzepakowy do smażenia
                                                                                              • 100 g masła
                                                                                                • 2 łyżeczki musztardy ostrej
                                                                                                  • natka pietruszki, bazylia
                                                                                                    • szczypiorek

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      1. Makaron wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem drobiowym.
                                                                                                        1. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor na maśle połączonym z olejem.
                                                                                                          1. Do gotującego się makaronu dodajemy ser pleśniowy, śmietankę. Jeszcze musztarda i zioła.
                                                                                                            1. Na koniec dodajemy kurczaka pokrojonego.
                                                                                                              1. Śliwki przesmażamy na patelni na miodzie i podajemy do makaronu.

                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana