Sałata z granatem - superfood dla dzieci

W kuchni Dzień Dobry TVN królowały produkty superfood. Monika Mrozowska przygotowała z nich: koktajl, roladki z bakłażanem, kotlety z kaszą jaglaną, sałatę z granatem i zupę pomidorową z soczewicą. Pyszności!

Koktajl

Składniki:

2 banany

2 łyżki jagód goji

100 g mrożonych malin

1/2 szklanki mleka kokosowego

płaska łyżka stewii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy. Jeżeli koktajl okaże się za mało słodki, dodajemy jeszcze trochę stewii.

Roladki z bakłażanem

Składniki:

1 średni bakłażan

2 łyżki sezamu

szczypta soli

ok. 100 g szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka sosu sojowego

4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej

sos sojowy i oliwa z oliwek do smaku

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry (ok. 1/2 cm) i grillujemy na suchej patelni z dwóch stron.

Szpinak dokładnie myjemy, szatkujemy i dusimy pod pokrywką z poszatkowanym ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek. Sezam prażymy na suchej patelni ze szczyptą soli na złocisty kolor, a następnie miksujemy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.

Ugotowaną komosę mieszamy z uduszonym szpinakiem, zmiksowanym sezamem (gomasio) i łyżką sosu sojowego. Grillowane plastry smarujemy z jednej strony komosą ze szpinakiem i zwijamy w roladki. Podajemy skropione odrobiną sosu, oliwą z oliwek i posypane poszatkowaną natką pietruszki.

Kotlety z kaszą jaglaną

Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę gotujemy w dwukrotnej ilości wody z odrobiną soli)

2 ząbki czosnku

sól do smaku

sok z cytryny

70 g parmezanu

2 łyżki oliwy z oliwek

mały pęczek natki pietruszki

6 orzechów brazylijskich

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę mieszamy z drobno poszatkowaną pietruszką, startym na drobnej tarce parmezanem, drobno poszatkowanymi orzechami, wyciśniętymi ząbkami czosnku i całość solimy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z masy formujemy małe kotleciki, które pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C aż się przyrumienią (ok. 20-25 min.).

Sałata z granatem

Składniki:

1/2 granatu

50 g liści rukoli

8 pomidorków cherry

50 g liści młodego szpinaku

1/2 dojrzałego awokado

Dressing:

1/2 ząbka czosnku

łyżka soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka ziół prowansalskich

łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Liście szpinaku i rukoli dokładnie myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, posypujemy ziarnami granatu i polewamy dressingiem (wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie mieszamy).

Zupa pomidorowa z soczewicą

Składniki:

sól do smaku

3 łyżki masła

2 łyżki grubej kaszy orkiszowej

1 łyżka soczewicy czarnej

1 łyżka soczewicy zielonej

1 łyżka soczewicy czerwonej

330 ml soku pomidorowego

kilka kropli (3-4) sosu tabasco

Przygotowanie:

Kaszę i trzy kolory soczewicy najlepiej namoczyć kilka godzin. Gdy kasza i soczewice będą namoczone płuczemy je na sitku, a następnie gotujemy w ok. 1,5 szklanki wody, pod koniec gotowania (ok. 15 min.) dodajemy masło, sok pomidorowy, kilka kropli tabasco i sól do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana