Roladki z kurczaka nadziewane farszem ziemniaczanym w wykonaniu szefa kuchni ks. Kaczkowskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Dzisiaj w kuchni zagościł niezwykły gość, szef kuchni ks. Jana Kaczkowskiego - Patryk Galewski. Sprawdź jego przepis na roladki z kurczaka nadziewane farszem ziemniaczanym, które zachwycą twoje podniebienie. 

Roladki z kurczaka nadziewane farszem ziemniaczanym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    • 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
      • 2 łyżki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
        • cebula pokrojona w drobną kostkę
          • łyżka natki pietruszki posiekanej
            • łyżka koperku posiekanego
              • ząbek czosnku
                • olej rzepakowy do smażenia
                  • sól i pieprz do smaku
                    • mąka krupczatka do oprószenia mięsa

                      Składniki na mus z marchewki:

                      • 2 marchewki pokrojone w kostkę
                        • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
                          • litr wody
                            • jabłko pokrojone w kostkę
                              • 1/2 cebuli obranej, pokrojonej w kostkę
                                • sól, pieprz, cukier
                                  • odrobina oleju do smażenia

                                    Składniki na pieczone jabłka z majerankiem:

                                    • 2 jabłka przekrojone na pół
                                      • szczypta majeranku

                                        Sposób przygotowania roladek z kurczaka nadziewanych farszem ziemniaczanym

                                        1. Zaczniemy trochę nietypowo – od przygotowania dodatków, zrobienie purée z marchewki zajmuje bowiem najwięcej czasu.
                                          1. Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy marchewki, ziemniaki, jabłko i cebulę, karmelizujemy na mój ulubiony, rudy kolor. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie bardzo gęsta papka.
                                            1. Teraz zadanie wymagające cierpliwości: przecieramy ją przez bardzo drobne sito lub idziemy na łatwiznę, używając blendera. Doprawiamy.
                                              1. Przyrządzamy roladki: każdą pierś kurczaka układamy płasko na desce i przecinamy wzdłuż na pół, dzięki czemu otrzymujemy 4 filety.
                                                1. Rozbijamy je do grubości około 3 mm, starając się, aby ta krawędź, która będzie kończyła roladkę, była rozklepana bardzo płasko, inaczej po wysmażeniu wszystko się rozwinie. Mięso solimy i pieprzymy, odkładamy na chwilę, aby przygotować nadzienie.
                                                  1. Boczek wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, wytapiamy tłuszcz na małym ogniu, dorzucamy cebulę i ziemniaki.
                                                    1. Smażymy dosłownie chwilkę, tak aby smaki się połączyły. Podsmażone ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy, dodajemy zioła oraz przyprawy do smaku.
                                                      1. Dzielimy farsz na równe 4 części, rozkładamy na filetach i rolujemy.
                                                        1. I teraz najważniejsze: roladki delikatnie oprószamy mąką i smażymy na piękny kolor (wiecie jaki). Zabieramy się do jabłek: połówki owoców wkładamy na patelnię, smażymy jeszcze przez chwilę, posypujemy majerankiem.
                                                          1. Roladki i jabłka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, podlewając wszystko smakiem, który zebrał się na patelni.
                                                            1. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
                                                              1. Przekładamy na talerze, dodajemy purée z marchewki i skrapiamy sosem wytworzonym podczas pieczenia.

                                                                Zobacz inne przepisy Patryka Galewskiego:

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                Źródło: Patryk Galewski

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana