Cynamonowe jabłko zapieczone pod waniliową kruszonką - deser, który pachnie jesienią

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Deser o smaku i zapachu jesieni? To z pewnością będą jabłka z cynamonem. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski, szef kuchni księdza Kaczkowskiego, przygotował fenomenalne cynamonowe jabłka zapiekane pod waniliową kruszonką. Koniecznie sprawdź jego przepis.

Cynamonowe jabłko zapieczone pod waniliową kruszonką - przepis krok po kroku

Składniki na cynamonowe jabłka:

  • łyżka masła
    • 8 jabłek (4 obieramy i kroimy w dużą kostkę, 4 płasko ścinamy od strony ogonka i wydrążamy gniazda nasienne)
      • szczypta cynamonu
        • łyżka miodu
          • łyżeczka startego świeżego imbiru
            • sok i skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

              Składniki na waniliową kruszonkę:

              • laska wanilii
                • 70 g masła
                  • 100 g mąki pszennej
                    • 50 g cukru pudru
                      • szczypta soli

                        Składniki na sos śmietankowy:

                        • szklanka śmietanki 30 lub 36 proc.
                          • płaska łyżka cukru
                            • sok i skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
                              • szczypta soli
                                • 2 łyżki zimnego masła

                                  Sposób przygotowania cynamonowych jabłek

                                  1. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni.
                                    1. Najpierw robimy kruszonkę. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka ze środka, ucieramy je z masłem.
                                      1. Mieszamy z resztą składników, aż osiągniemy konsystencję kruchej gliny. Wstawiamy kruszonkę do lodówki.
                                        1. Czas na jabłka. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy, aż się pięknie przyrumienią.
                                          1. Dodajemy resztę składników i chwilę jeszcze trzymamy na małym ogniu.
                                            1. Takim farszem napełniamy wydrążone całe jabłka, obficie obsypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika na górną półkę i pieczemy około 20 minut (kruszonka musi nabrać naszego ulubionego rudego koloru!).
                                              1. Jabłka w piecu, czas zmierzyć się z sosem.
                                                1. W rondelku gotujemy śmietankę, aż się zagęści.
                                                  1. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny oraz sól, zdejmujemy z ognia. W sos wkręcamy zimne masło, energicznie mieszając.
                                                    1. Jabłka z kruszonką przekładamy na głębokie talerze, polewamy sosem.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                      Źródło: Patryk Galewski

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana