Przepisy Andrzeja Polana

Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - przepis Andrzeja Polana

Przepisy Andrzeja Polana

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Andrzej Polan
Osoba ozdabiająca ciastka
ViktoriiaNovokhatska/Getty ImagesCiastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - przepis Andrzeja Polana

Pyszne ciasteczka z drożdżowego ciasta ozdobione pysznym kremem czekoladowym i świeżymi owocami. To propozycja na ciastka na rauszu według przepisu Andrzeja Polana. Będą idealne na poobiedni deser i efektowną kawę z przyjaciółką. Sprawdź przepis przygotowany w kuchni Dzień Dobry TVN.

Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - składniki na przepis Andrzeja Polana

Składniki na ciastka na rauszu według Andrzeja Polana:

  • 500 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 35 g drożdży
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • 80 g cukru pudru

Składniki na krem do ciastek na rauszu:

  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 100 ml czekolady
  • 300 g porzeczki czarnej
  • opakowanie pulpy mango lub dojrzałe mango
  • świeża melisa

Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku z dodatkiem cukru i połowy ilości mąki. Całość odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, powinna powstać gęsta masa. Ciasto wylewamy do foremek do ciast ponczowych na wysokość połowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasteczka podrosną, wypiekamy przez około 20 minut w piekarniku w 180 st. C.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu - śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Czekoladę kruszymy do miski i zalewamy podgrzaną śmietanką. Masę odstawiamy na chwilę, aby czekolada nabrała temperatury, a następnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej jest to zrobić wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Mocno schłodzoną czekoladową śmietankę ubijamy mikserem na krem. Dekorujemy ciastka na rauszu i dodatkowo dodajemy mango i czarną porzeczkę

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: ViktoriiaNovokhatska/Getty Images

Pozostałe wiadomości