Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - przepis Andrzeja Polana

Osoba ozdabiająca ciastka
Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - przepis Andrzeja Polana
Źródło: ViktoriiaNovokhatska/Getty Images
Pyszne ciasteczka z drożdżowego ciasta ozdobione pysznym kremem czekoladowym i świeżymi owocami. To propozycja na ciastka na rauszu według przepisu Andrzeja Polana. Będą idealne na poobiedni deser i efektowną kawę z przyjaciółką. Sprawdź przepis przygotowany w kuchni Dzień Dobry TVN.

Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - składniki na przepis Andrzeja Polana

Składniki na ciastka na rauszu według Andrzeja Polana:

  • 500 g mąki
    • 500 ml mleka
      • 100 g cukru
        • 50 g cukru wanilinowego
          • 4 jajka
            • 35 g drożdży
              • szczypta soli
                • szklanka wody
                  • 80 g cukru pudru

                    Składniki na krem do ciastek na rauszu:

                    • 200 ml śmietanki 36 proc.
                      • 100 ml czekolady
                        • 300 g porzeczki czarnej
                          • opakowanie pulpy mango lub dojrzałe mango
                            • świeża melisa

                              Ciastka na rauszu z białą czekoladą, czarną porzeczką i mango - sposób przygotowania

                              Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku z dodatkiem cukru i połowy ilości mąki. Całość odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, powinna powstać gęsta masa. Ciasto wylewamy do foremek do ciast ponczowych na wysokość połowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasteczka podrosną, wypiekamy przez około 20 minut w piekarniku w 180 st. C.

                              Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu - śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Czekoladę kruszymy do miski i zalewamy podgrzaną śmietanką. Masę odstawiamy na chwilę, aby czekolada nabrała temperatury, a następnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej jest to zrobić wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Mocno schłodzoną czekoladową śmietankę ubijamy mikserem na krem. Dekorujemy ciastka na rauszu i dodatkowo dodajemy mango i czarną porzeczkę

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Andrzej Polan

                              Źródło zdjęcia głównego: ViktoriiaNovokhatska/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana