Letnia kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na wyjątkowe dania z sezonowych warzyw i owoców

Andrzej Polan
Tomasz Urbanek / East News
Lato trwa w najlepsze. Razem z nim cieszymy się sezonem na warzywa i owoce, z których można przygotować przepyszne dania. Warto brać je pod uwagę planując menu - są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne, dzięki czemu można z nich stworzyć wyjątkowe posiłki. Zobaczcie propozycje Andrzeja Polana na letnie, wakacyjne potrawy.

Kremowa zupa z bobu z chrupiącym boczkiem i serem

Składniki na kremową zupę z bobu z chrupiącym boczkiem i serem:

  • 500 g bobu
    • 1 pęczek szczypiorku
      • 1 pęczek koperku
        • garść szpinaku
          • 150 g sera mascarpone
            • 200 ml śmietanki 36%
              • 1 włoszczyzna
                • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
                  • masło klarowane
                    • sok z cytryny
                      • 150 g sera
                        • 150 g boczku wędzonego surowego w plastrach
                          • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                            • 1 jajko
                              • oregano

                                Sposób przygotowania kremowej zupy z bobu z chrupiącym boczkiem i serem:

                                Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Bób gotujemy w wodzie z solą i cukrem w proporcjach 1:1 około 10 minut. Hartujemy w zimnej wodzie i obieramy. Na maśle przesmażamy szczypiorek, koperek oraz szpinak. Dodajemy obrany bób, podlewamy bulionem, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wszystko miksujemy na kremową zupę za pomocą blendera. Dodajemy ser mascarpone i śmietankę. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i solą.

                                Boczek wysmażamy na patelni lub wypiekamy w piecu na chipsy. Ciasto francuskie kroimy w paski, smarujemy jajkiem, posypujemy oregano i posypujemy sporą ilością sera. Całość wypiekamy na złoty kolor.

                                Jakub Kamiński/East News

                                Cukinia smażona z kaszą, soczyste pomidory i ser w kawałkach

                                Składniki na cukinię smażoną z kaszą, soczyste pomidory i ser w kawałkach:

                                •\u0009120g sera

                                •\u0009150g kaszy pęczak

                                •\u0009300g cukini

                                •\u00091 włoszczyzna

                                •\u0009po 1 pęczku koperku, natki i szczypiorku

                                •\u0009sól, pierz czarny

                                •\u0009pomidory kolorowe: malinowy, zebra, żółty

                                •\u0009pomidorki koktajlowe kolorowe

                                •\u0009bazylia świeża

                                •\u0009oregano świeże

                                •\u000960g masło

                                Sposób przygotowania cukinii smażonej z kaszą, soczyste pomidory i ser w kawałkach:

                                Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Na oleju przesmażamy szczypior, dodajemy kaszę, chwilę smażymy i podlewamy doprawionym wywarem warzywnym w małych ilościach. Cały czas mieszamy, podlewając do momentu aż kasza będzie prawie gotowa. Na drugiej patelni przesmażamy cukinię pokrojoną w drobną kostkę do momentu aż zacznie nam się przyrumieniać. Pomidory kolorowe kroimy w plastry, połówki, ćwiartki, skrapiamy octem jabłkowym, solimy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy do niej cukinię, zioła, ser starty i w kawałkach. Dodajemy łyżkę masła i wszystko mieszamy, wykładamy na pomidory. Raz jeszcze posypujemy serem tartym i kawałkami sera podpieczonego w piekarniku.

                                Jakub Kamiński/East News

                                Pomidorowa tego roku, grzanki z serem

                                Składniki na pomidorową z grzankami z serem:

                                •\u0009150g sera

                                •\u00091kg pomidorów malinowych

                                •\u00092 jabłka papierówki

                                •\u0009ocet jabłkowy do smaku

                                •\u0009sól, pieprz ewentualnie 1 łyżka miodu

                                •\u000950 ml olej rzepakowy

                                •\u00091 bagietka rustykalna

                                •\u0009200g pieczarek

                                •\u00092 jajka

                                •\u0009świeża bazylia

                                •\u0009kostki lodu

                                •\u00091 pęczek szparagów zielonych

                                Sposób przygotowania pomidorowej z grzankami z serem:

                                Pomidory pozbawiamy szypułek, jabłka pozbawiamy pestek, wszystko miksujemy dodając sól, pieprz, miód, ocet jabłkowy. Dorzucamy kostki lodu dla uzyskania zimnej pomidorowej. Szparagi przesmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy w cienkie kromki, pomiędzy dwa kawałki bagietki układamy szparagi, obtaczamy w jajku wymieszanym ze startym serem. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

                                Zobacz także:

                                Autor: Katarzyna Lackowska

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości