Przepisy kulinarne

Potrawy detoksykacyjne. W sam raz na nowy rok

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Czas świąt, a potem sylwestra, to trudny okres dla naszych żołądków. Po pełnym dobrobytu okresie czas na detoks! Bądźcie milsi, niż ostatnio, dla swoich wnętrzności :) i wypróbujcie zbawiennego wpływu na nasz organizm takich produktów jak: pietruszka, mleko migdałowe, pomarańcze i rosół. Smacznego!

Kawa 5 przemian z mlekiem migdałowym

Składniki:

szczypta kardamonu w proszku

3 łyżki kawy na 0,5 litra wody

1/3 łyżeczki imbiru w proszku

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki migdałów

mleko migdałowe

1,5 szklanki wody

syrop z agawy

szczypta soli

4 goździki

Przygotowanie:

Kawę wsypujemy do gotującej się wody. Dodajemy cynamon, po 2 minutach imbir, po kolejnych 2 minutach goździki. Na koniec (po 2 min.) dosypujemy kardamon. Gotujemy jeszcze 2 minuty i dosypujemy szczyptę soli. Podajemy z podgrzanym mlekiem migdałowym: wodę miksujemy z migdałami w blenderze. Przecedzamy przez gęste sitko. Kawę dosładzamy syropem z agawy lub miodem. Kawę możemy podać z suszonymi, organicznymi figami lub daktylami na śniadanie.

Gruszki pieczone z kremem kokosowym

Składniki:

2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

4 gruszki obrane ze skórki,

pozbawione gniazd nasiennych

szczypta zmielonych goździków

szczypta kardamonu

krem z nerkowców:

1/2 szklanki nerkowców

1 szklanka mleka kokosowego

miód lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Gruszki polewamy roztopionym olejem i posypujemy przyprawami. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 st z termoobiegiem około 25 minut. Podajemy z kremem z nerkowców: nerkowce blendujemy z mlekiem kokosowym na jednolity krem o konsystencji śmietanki. Podajemy z syropem z agawy lub miodem.

Kitchari

2 łyżki masła sklarowanego

łyżeczka kminu rzymskiego

łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

4 liście curry (opcjonalnie)

100 g ryżu (najlepiej Basmati)

100 g czerwonej soczewicy

łyżeczka kurkumy

sól

Przygotowanie:

Na maśle sklarowanym podsmażamy przyprawy. Dodajemy ryż i soczewicę, sól i zalewamy ciepłą wodą dwukrotnie większą ilością wody. Gotujemy do momentu kiedy ryż będzie miękki, a soczewica rozgotowana. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Gotowa potrawa ma mieć konsystencję risotta. Na zakończenie dodajemy łyżkę masła sklarowanego.

Koktajl z pomarańczy z natka pietruszki

Składniki:

pęczek natki pietruszki

sok z jednej cytryny

3 pomarańcze

łyżeczka miodu

imbir

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolity koktajl.

Rosół warzywny z makaronem ryżowym

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła sklarowanego

cebula opalona nad gazem

2 liście laurowe

5 ziarenek pieprzu

natka pietruszki

makaron ryżowy

1 włoszczyzna

tymianek

sól

Przygotowanie:

Warzywa z włoszczyzny ścieramy na grubej tarce, pora kroimy w plasterki. Całość dusimy na oliwie z masłem sklarowanym około 15 - 20 minut pod pokrywką. Wlewamy wrzącą wodę tak aby wody było około 2 - 3 razy tyle co warzyw. Wrzucamy opaloną cebulę, liście laurowe, pieprz i tymianek. Całość gotujemy około 1 godziny i zostawiamy do wystygnięcia. Rosół przecedzamy. Podajemy z makaronem ryżowym i natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości