Pomysły na śniadania na wynos - przepisy Sebastiana Olmy

Źródło:
Sebastian Olma
Pyszne śniadania na wynos

Potrzebujesz pobudzenia o poranku i pomysłów na śniadania na wynos? Zrób kubek czarnej herbaty i sięgnij po przepisy Sebastiana Olmy na domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem, muffinki z rabarbarem oraz angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim.

Czarna herbata Lipton jest idealna o poranku. Jej aksamitny, aromatyczny smak dobrze się komponuje z każdym śniadaniem. Ponieważ zawiera zarówno kofeinę, która dodaje energii, jak i teaninę, która działa bardziej kojąco - w efekcie uzyskujemy przyjemny, powolny i długotrwały przypływ energii. W połączeniu z dobrym śniadaniem to przepis na poranek doskonały.

Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem - przepis

Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem
Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 ml wody
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 kg sera ricotta
  • 100 g cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 1 kg truskawek
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. 1Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. 2Ciasto smaż lekko rozgrzanej patelni, aż będzie złote, po usmażeniu naleśniki odłóż na papierowy ręcznik.
  3. 3Ser ricottę przełóż do miski, dodaj do niej cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny, pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj.
  4. 4Naleśniki posmaruj ricottą, zwiń ułóż na talerzu i udekoruj cukrem pudrem, miętą oraz świeżymi malinami.

Muffinki z rabarbarem - przepis

Muffinki z rabarbarem
Muffinki z rabarbarem Muffinki z rabarbarem Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 175 ml mleka
  • 200 g rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. 1Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
  2. 2Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ.
  3. 3Do miski następnie zetrzyj masło i dokładnie wymieszaj.
  4. 4Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami, do środka na koniec dodaj posiekany rabarbar i wymieszaj.
  5. 5Gotową masę wstaw do naczyń na muffinny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
  6. 6Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem.

Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim - przepis

Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim
Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ciasto na muffiny:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 7 g drożdży instant
  • 200 ml wody
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • łyżka soli
  1. 1Suche drożdże zalej letnią wodą i odstaw na kilka minut.
  2. 2Do wody z drożdżami dodaj ciepłe mleko, wszystko przełóż do robota kuchennego i dodaj mąkę, wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj roztopione masło i łyżkę soli.
  3. 3Wyrobione ciasto odstaw na 1h, aby urosło.
  4. 4Po godzinie wyjmij z miski i rozwałkuj na grubość 2 cm, za pomocą szklanki wytnij krążki, ułóż na blaszce i przykryj, aby urosło.
  5. 5Gdy placki urosną, połóż na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż zaczną się rumienić. Smaż na suchej patelni z każdej strony po około 6-8 minut. Muffiny ładnie się zrumienią.

Sos holenderski:

  • 200 g masła
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 mała łyżka soli
  • 50 ml octu winnego
  • 1 mały pęczek kolendry
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

  1. 1Masło sklaruj w rondelku, następnie pozbądź się białka, które powstanie na wierzchu za pomocą łyżki.
  2. 2Postaw metalową miskę na kąpiel wodą, wbij do niej żółtka dodając sól i ocet winny.
  3. 3Rozmieszaj za pomocą rózgi żółtka i stopniowo dolewaj roztopione masło. Mieszaj tak długo, aż całość zgęstnieje, na koniec dodaj do środka posiekaną kolendrę i pieprz cayenne.
  4. 4Na muffina ułóż odrobinę ugotowanych na maśle szparagów, następnie dodaj plaster wędzonego łososia, sadzone jajko i całość polej sosem holenderskim.

Zobacz także:

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości