Materiał promocyjny

Pomysły na śniadania na wynos - przepisy Sebastiana Olmy

Pyszne śniadania na wynos
Źródło: Dzień Dobry TVN
Potrzebujesz pobudzenia o poranku i pomysłów na śniadania na wynos? Zrób kubek czarnej herbaty i sięgnij po przepisy Sebastiana Olmy na domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem, muffinki z rabarbarem oraz angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim.

Czarna herbata Lipton jest idealna o poranku. Jej aksamitny, aromatyczny smak dobrze się komponuje z każdym śniadaniem. Ponieważ zawiera zarówno kofeinę, która dodaje energii, jak i teaninę, która działa bardziej kojąco - w efekcie uzyskujemy przyjemny, powolny i długotrwały przypływ energii. W połączeniu z dobrym śniadaniem to przepis na poranek doskonały.

Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem - przepis

Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem
Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem
Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
    • 2 jajka
      • 200 ml mleka
        • 150 ml wody
          • sól do smaku
            • 2 łyżki oleju roślinnego
              • 1 kg sera ricotta
                • 100 g cukru pudru
                  • 2 cytryny
                    • 1 kg truskawek
                      • mięta do dekoracji

                        Sposób przygotowania:

                        1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
                          1. Ciasto smaż lekko rozgrzanej patelni, aż będzie złote, po usmażeniu naleśniki odłóż na papierowy ręcznik.
                            1. Ser ricottę przełóż do miski, dodaj do niej cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny, pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj.
                              1. Naleśniki posmaruj ricottą, zwiń ułóż na talerzu i udekoruj cukrem pudrem, miętą oraz świeżymi malinami.

                                Muffinki z rabarbarem - przepis

                                Muffinki z rabarbarem
                                Muffinki z rabarbarem
                                Muffinki z rabarbarem
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Składniki:

                                • 250 g mąki pszennej
                                  • 1 łyżka proszku do pieczenia
                                    • 100 g cukru
                                      • 75 g masła
                                        • 1 jajko
                                          • 175 ml mleka
                                            • 200 g rabarbaru

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
                                                1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ.
                                                  1. Do miski następnie zetrzyj masło i dokładnie wymieszaj.
                                                    1. Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami, do środka na koniec dodaj posiekany rabarbar i wymieszaj.
                                                      1. Gotową masę wstaw do naczyń na muffinny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
                                                        1. Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem.

                                                          Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim - przepis

                                                          Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim
                                                          Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim
                                                          Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim
                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                          Ciasto na muffiny:

                                                          • 200 ml mleka
                                                            • 2 łyżki cukru zwykłego
                                                              • 7 g drożdży instant
                                                                • 200 ml wody
                                                                  • 50 g masła
                                                                    • 500 g mąki pszennej
                                                                      • łyżka soli
                                                                        1. Suche drożdże zalej letnią wodą i odstaw na kilka minut.
                                                                          1. Do wody z drożdżami dodaj ciepłe mleko, wszystko przełóż do robota kuchennego i dodaj mąkę, wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj roztopione masło i łyżkę soli.
                                                                            1. Wyrobione ciasto odstaw na 1h, aby urosło.
                                                                              1. Po godzinie wyjmij z miski i rozwałkuj na grubość 2 cm, za pomocą szklanki wytnij krążki, ułóż na blaszce i przykryj, aby urosło.
                                                                                1. Gdy placki urosną, połóż na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż zaczną się rumienić. Smaż na suchej patelni z każdej strony po około 6-8 minut. Muffiny ładnie się zrumienią.

                                                                                  Sos holenderski:

                                                                                  • 200 g masła
                                                                                    • 2 całe jajka
                                                                                      • 4 żółtka
                                                                                        • 500 g zielonych szparagów
                                                                                          • 200 g wędzonego łososia
                                                                                            • 1 mała łyżka soli
                                                                                              • 50 ml octu winnego
                                                                                                • 1 mały pęczek kolendry
                                                                                                  • szczypta pieprzu cayenne

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. Masło sklaruj w rondelku, następnie pozbądź się białka, które powstanie na wierzchu za pomocą łyżki.
                                                                                                      1. Postaw metalową miskę na kąpiel wodą, wbij do niej żółtka dodając sól i ocet winny.
                                                                                                        1. Rozmieszaj za pomocą rózgi żółtka i stopniowo dolewaj roztopione masło. Mieszaj tak długo, aż całość zgęstnieje, na koniec dodaj do środka posiekaną kolendrę i pieprz cayenne.
                                                                                                          1. Na muffina ułóż odrobinę ugotowanych na maśle szparagów, następnie dodaj plaster wędzonego łososia, sadzone jajko i całość polej sosem holenderskim.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana