Papryka faszerowana, sałatka z dynią i łosoś w sosie z pomidorów. Ciekawe przepisy Darii Ładochy

Łosoś na patelni
Justyna Rojek/East News
Zastanawiasz się, co przygotować na sobotni obiad? Skorzystaj z propozycji na dania pełne warzyw. Poznaj przepis na faszerowaną paprykę z ziołową komosą ryżową, sałatkę z pieczoną dynią, łososia w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem chorizo i pieczone ziemniaki.

Faszerowane, kolorowe papryki z ziołową komosą ryżową i serem

Składniki na faszerowane papryki:

  • 6 kolorowych papryk
    • 1 czerwona cebula posiekana w kostkę
      • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
        • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
          • 10 suszonych pomidorów pociętych w paski
            • garść kaparów
              • świeże zioła: bazylia, oregano, zielona pietruszka
                • sól, pieprz
                  • wędzona papryka w przyprawie
                    • ser dojrzewający
                      • oliwa z oliwek
                        • 2 papryczki chili

                          Jak przygotować papryki faszerowane?

                          Z papryk odetnij "kapelusik" i wydrąż je w środku z białych błonek i pestek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, Podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj komosę ryżową, suszone pomidory i kapary. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekane świeże zioła, paprykę wędzoną oraz starty ser. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wstaw papryki do piekarnika i zapiekaj około 25 minut. Na koniec posyp jeszcze z wierzchu serem i dodaj świeżo mielony pieprz oraz posiekaną papryczkę chili. Pozostaw w piekarniku kolejne 5 minut ustawiając piekarnik na opcję z termoobiegiem.

                          Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami z sosem malinowym i serem

                          Składniki na sałatkę z pieczoną dynią:

                          • 400 g dyni obranej ze skórki i pociętej na mniejsze kawałki
                            • szczypta papryki wędzonej
                              • szczypta cynamonu
                                • oliwa z oliwek
                                  • sól, pieprz
                                    • garść liści szpinaku
                                      • garść rukoli
                                        • liście sałaty rzymskiej
                                          • 10 suszonych pomidorów
                                            • ser dojrzewający
                                              • 10 orzechów włoskich
                                                • czerwona papryka marynowana
                                                  • garść orzechów pini
                                                    • Składniki sosu:
                                                      • 500 g malin
                                                        • 1 łyżka miodu
                                                          • 3 łyżki octu balsamicznego
                                                            • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                              • 1 łyżka musztardy francuskiej

                                                                Jak przygotować sałatkę z pieczoną dynią?

                                                                Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj dynię i posyp papryką wędzoną oraz cynamonem - na koniec skrop oliwą. Zapiekaj około 30 minut aż dynia stanie się miękka. Na półmisek wyłóż wszystkie rodzaje sałat. Dodaj dynię, suszone pomidory, orzechy włoskie i piniowe oraz ser. Następnie przygotuj sos: W rondelku umieść maliny i podgrzewaj z miodem aż się rozpadną. Następnie dodaj oliwę, ocet i musztardę i całość wymieszaj. Podawaj z sałatą.

                                                                Justyna Rojek/East News

                                                                Łosoś w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem chorizo, ziemniaków i sera

                                                                Składniki na łososia w sosie z pomidorów i chorizo:

                                                                • 4 filety z łososia bez skóry
                                                                  • 500 g świeżych pomidorów obranych ze skóry
                                                                    • 1 kiełbasa chorizo
                                                                      • 5 ziemniaków
                                                                        • 1 cebula drobno posiekana
                                                                          • 3 ząbki czosnku
                                                                            • sól, pieprz, oregano w przyprawie
                                                                              • świeże oregano
                                                                                • ser
                                                                                  • oliwa z oliwek

                                                                                    Jak przygotować łososia w sosie z pomidorów z chorizo?

                                                                                    Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj cienko pokrojone chorizo. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w cienkie talarki, podlej wodą i chwilę duś pod przykryciem wraz z przyprawami: solą, pieprzem i oregano. Następnie dodaj pomidory obrane ze skórki i duś na wolnym ogniu aż pomidory odparują wodę. Na koniec dodaj łososia i ugotuj go w sosie. Na koniec posyp serem i dodaj świeże oregano.

                                                                                    Justyna Rojek/East News

                                                                                    Pieczone ziemniaki z sosem ziołowym, posypane serem

                                                                                    Składniki na pieczone ziemniaki:

                                                                                    • 1 kg małych ziemniaków
                                                                                      • sól, pieprz, czerwona papryka w przyprawie, oregano w przyprawie
                                                                                        • oliwa truflowa
                                                                                          • 1 łyżka masła
                                                                                            • ser
                                                                                              • Sos ziołowy:
                                                                                                • 400 ml jogurtu greckiego
                                                                                                  • 1 łyżka miodu
                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                      • świeże zioła: tymianek, zielona pietruszka, koperek, oregano
                                                                                                        • podprażone płatki migdałowe
                                                                                                          • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                            • Do podania: sałata rzymska, liście szpinaku, płatki migdałowe

                                                                                                              Jak przygotować pieczone ziemniaki?

                                                                                                              Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż ziemniaki, dodaj przyprawy i skrop oliwą truflową oraz masłem. Wstaw do piekarnika na 45 minut. Po około 30 minutach posyp serem i wstaw na kolejne 10 lub 15 minut - tak by ser stał się złocisty. W tym czasie przygotuj sos: połącz jogurt z przyprawami, ziołami posiekanymi oraz musztardą i miodem. Podawaj ziemniaki na liściach sałaty i szpinaku z sosem i prażonymi migdałami.

                                                                                                              Justyna Rojek/East News

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Zobacz wideo: Jedz kolorowo. Co oznaczają dla naszego zdrowia kolory warzyw?

                                                                                                              Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                                                              Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości