Otręby na śniadanie, czyli zdrowy początek dnia według Darii Ładochy

Dla każdego coś dobrego. Przygotuj chleb na otrębach owsianych, zdrowy koktajl, omlet lub muffiny z malinami. Sprawdź propozycje Darii Ładochy

Chleb na otrębach owsianych na twarogu

Składniki:

  • 250 g zmielonych migdałów
    • 4 jajka
      • 250 g tłustego twarogu
        • 150 g siemienia lnianego
          • 100 g ziaren słonecznika
            • 100 g otrębów owsianych
              • 1 łyżeczka soli
                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                  • 2 łyżeczki nasion chia
                    • 2 ząbki czosnku

                      Dodatki:

                      • biały ser
                        • rukola
                          • awokado
                            • pomidorki cherry
                              • ser kozi

                                Przygotowanie:

                                Ziarna słonecznika możesz utłuc w moździerzu na mniejsze kawałki. Połącz je z migdałami,

                                siemieniem lnianym, otrębami, solą i chia. Dodaj również proszek do pieczenia. W osobnej

                                misce zmiksuj jajka razem z twarogiem. Czosnek przeciśnij go przez praskę i dodaj do jajek.

                                Nastaw piekarnik na 180 stopni. Formę do pieczenia chleba wyłóż papierem. Przełóż ciasto

                                na chleb do formy i piecz w piekarniku 45 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160

                                stopni i piecz jeszcze kolejne 45 minut.

                                Koktajl z otrębami na dobry początek dnia

                                Składniki:

                                • 1 szklanka mleka kokosowego
                                  • 2 banany
                                    • 300 g truskawek
                                      • 2 łyżki otrębów owsianych
                                        • Do dekoracji:
                                          • kilka świeżych malin
                                            • orzechy laskowe potłuczone w moździerzu

                                              Wszystkie składniki na koktajl zmiksuj w mikserze. Przelej do szklanek i udekoruj malinami i

                                              orzechami

                                              Omlet z otrębami pszennymi

                                              Składniki:

                                              • 4 jajka
                                                • 100 g pomidorków koktajlowych
                                                  • 1 szalotka drobno posiekana
                                                    • garść liści szpinaku
                                                      • 2 łyżki mleka owsianego
                                                        • Sól
                                                          • pieprz
                                                            • szczypta oregano
                                                              • 2 łyżka otrębów pszennych
                                                                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                  • Dodatki:
                                                                    • dwie kromki chleba razowego
                                                                      • garść rukoli
                                                                        • oliwki czarne
                                                                          • pistacje bez łupin

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Jajka ubij za pomocą miksera. Dodaj otręby i przyprawy. Rozgrzej patelnię a na niej oliwę z

                                                                            oliwek. Dodaj jajka i wsyp pomidorki przecięte na połówki oraz szpinak. Przykryj i zmniejsz

                                                                            ogień. Następnie smaż aż placek się zetnie. Następnie przełóż go na drugą stronę. Gdy

                                                                            będzie gotowy podawaj z ulubionymi dodatkami.

                                                                            Muffiny otrębowe z malinami

                                                                            Składniki:

                                                                            • 300 g mąki pszennej
                                                                              • 3 jajka
                                                                                • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                                  • 300 ml mleka
                                                                                    • 100 g otrębów owsianych
                                                                                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                        • 100 g cukru trzcinowego drobnego
                                                                                          • 200 ml oleju
                                                                                            • 300 g świeżych malin

                                                                                              Przygotowanie

                                                                                              Mleko połącz z otrębami. Następnie wymieszaj wszystkie składniki suche. Jajka ubij w

                                                                                              osobnej misce. Dodaj to otrębów z mlekiem i połącz ze składnikami suchymi. Dodaj maliny

                                                                                              ale wymieszaj je delikatnie łyżką, by się nie rozpadły. Dodaj również olej. Piekarnik nastaw

                                                                                              na 180 stopni. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Wlej powstałą masę do ¾ wysokości.

                                                                                              Piecz około 25 minut.

                                                                                              Muffiny z otrębami i malinami, fot. Tomasz Urbanek/East News

                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                              Zobacz też:

                                                                                              Banan, kawa i jogurt. Czego jeszcze nie można jeść na pusty żołądek?

                                                                                              Poranna bomba energetyczna. Czym możemy zdrowo zastąpić kawę i kakao?

                                                                                              Zjadłeś śniadanie? Nie wyrzucaj resztek, zrobisz z nich cuda

                                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                                              Źródło: Daria Ładocha

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana