Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy

Wiedzieliście, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku? Daria Ładocha gotuje w naszej kuchni przepisy dla małych i dla dorosłych. Jest i pizza!

Placuszki z cukinii z wędzonym łososiem i sosem koperkowym

Składniki:

  • 1 jajko
    • 1 duża cukinia - około 300 - 350 g
      • 2 łyżki mleka migdałowego (może być dowolne inne)
        • szczypta oregano
          • ½ szklanki zmielonych migdałów
            • szczypta soli
              • 1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)
                • 1 łyżka posiekanego koperku
                  • 1 ząbek czosnku
                    • 1 szalotka
                      • olej do smażenia

                        Dodatkowo:

                        • 1 opakowanie jogurtu greckiego
                          • 1 łyżeczka miodu
                            • 1 łyżka posiekanego koperku
                              • sok z 1 cytryny
                                • sól, pieprz
                                  • 150 g wędzonego łososia

                                    Przygotowanie:

                                    Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dokładnie odciśnij z soku. Jeśli masz czas możesz rozłożyć ją na blaszce w piekarniku i wysuszyć - 180 stopni z termoobiegiem przez 12 minut. W misce połącz mielone migdały, sól, mąkę, oregano. Dodaj jajko, mleko i wymieszaj całość. Dodaj cukinię, czosnek i szalotkę. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką placki i smaż z obu stron. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj jogurt z przyprawami, koperkiem oraz miodem. Dodaj cytrynę i wymieszaj. Placki podawaj z sosem i kawałkami łososia.

                                    Miętowy krem z cukinii z prażonymi orzechami laskowymi

                                    Składniki:

                                    • 1 duża cebula drobno posiekana
                                      • 1 marchewka pokrojona w talarki
                                        • 2 strąki selera naciowego pokrojonego w plasterki
                                          • 500 g cukinii
                                            • 3 łyżki komosy ryżowej
                                              • 100 g sera feta
                                                • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                  • sól, pieprz
                                                    • 1 pęczek świeżej mięty
                                                      • 4 łyżki prażonych orzechów laskowych utłuczonych w moździerzu
                                                        • 1 łyżka oleju kokosowego
                                                          • świeżo mielony pieprz
                                                            • sok z limonki

                                                              Przygotowanie:

                                                              W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę oraz seler naciowy. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w ćwiartki. Im drobniej będzie pokrojona, tym szybciej zrobi się zupa. Następnie całość zalej wywarem, dodaj komosę ryżowa i gotuj aż komosa będzie miękka. . Dodaj ser feta i miętę i zmiskuj na gładką masę. Dopraw sokiem z limonki po wyłączeniu źródła ciepła i podawaj z orzechami i świeżo mielonym pieprzem.

                                                              Mini pizze z cukinii na przyjęcie dla dzieciaków

                                                              Składniki:

                                                              • 1 gruba cukinia
                                                                • 2 kulki mozzarelli duże
                                                                  • 1 passata pomidorowa
                                                                    • szczypta oregano
                                                                      • sól, pieprz
                                                                        • 3 ząbki czosnku
                                                                          • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
                                                                            • 3 łyżki tartego żółtego sera
                                                                              • 3 łyżki tartego parmezanu
                                                                                • oliwa z oliwek
                                                                                  • Dodatkowo opcjonalnie wedle życzenia:
                                                                                    • kilka czarnych oliwek
                                                                                      • kilka kaparów
                                                                                        • kilka plasterków szynki
                                                                                          • kilka suszonych pomidorów
                                                                                            • wędzony łosoś

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Cukinię pokrój w plastry o grubości 1 cm. W misce przygotuj sos: w rondelku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę i chwilę podsmażaj, dodaj oregano. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj sól oraz pieprz. Piekarnik nastaw na 220 stopni. Każdy plaster cukinii posmaruj sosem, dodaj plaster mozzarelli, ulubione dodatki, posyp oregano i na koniec parmezanem. Możesz zamiast mozzarelli dodać tarty żółty ser oraz dodatki. Wstaw do piekarnika. W zależności od piekarnika możesz włączyć opcję grillową by ser ładnie się zapiekł i rozpuścił.

                                                                                              Tagliatelle z cukinii z kurkami, kozim serem, szpinakiem i sojową śmietanką

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 1 opakowanie śmietanki sojowej
                                                                                                • 1 cebula pokrojona w piórka
                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                    • 4 suszone pomidory
                                                                                                      • 1 opakowanie kurek dokładnie umytych i osuszonych
                                                                                                        • 100 g koziego sera
                                                                                                          • 1 szklanka liści szpinaku
                                                                                                            • 1 duża cukinia
                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                • oliwa z oliwek
                                                                                                                  • garść orzechów włoskich utłuczonych w moździerzu
                                                                                                                    • kilka liści świeżej bazylii

                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                      Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plastry. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj kurki i chwilę podsmażaj a następnie cukinię z solą i pieprzem. Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki, szpinak i śmietankę sojową. Całość wymieszaj. Dodaj starty kozi ser, liście bazylii oraz orzechy i podawaj.

                                                                                                                      Cukinia - zdrowe warzywo dla najmłodszych

                                                                                                                      Cukinia (w niektórych regionach nazywana jest kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza.

                                                                                                                      Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

                                                                                                                      Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                                                      Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana