Marynata do kurczaka na grilla - przepisy na soczyste piersi z kurczaka

Pieczony kurczak na desce do krojenia
Fot. istetiana / Getty Images
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?

Marynata do kurczaka na grilla decyduje o smaku i aromacie potrawy. Można ją przygotować, bazując na różnych składnikach i przyprawach. Jedną z propozycji jest marynata z sosu sojowego, miodu, oliwy z oliwek i keczupu. Wyjątkowych walorów smakowych nada potrawie również jogurtowa marynata z czosnkiem i przyprawą curry.

Marynata do kurczaka na grilla - jak dobrze zamarynować mięso?

Marynata do kurczaka na grilla jest ważnym elementem w przygotowywaniu smacznej potrawy. Dobrze zamarynowana pierś z kurczaka nabiera soczystości, aromatu oraz wyjątkowego smaku. Marynata do kurczaka z grilla powinna składać się z oliwy z oliwek, oleju roślinnego, kefiru bądź jogurtu naturalnego oraz odrobiny kwaśnego smaku, np. soku z cytryny, octu winnego bądź wytrawnego wina. Do marynaty do piersi z kurczaka na grilla dodaje się także miód lub cukier, drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: bazylia, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka, świeżo zmielony czarny pieprz. Pikantności nada potrawie dodatek ostrej musztardy lub keczupu. Marynatę do kurczaka na grilla najlepiej jest przygotować w przeddzień planowanego grillowania. Najbardziej zalecany czas marynowania piersi z kurczaka to 8-12 godzin. Mięso przeznaczone do zamarynowania i grillowania powinno być pokrojone na kawałki, np. w plastry o jednakowej grubości.

Marynata do kurczaka na grilla - przepis na marynatę z miodem i sosem sojowym

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
    • 2 łyżki miodu,
      • 2 łyżeczki sosu sojowego,
        • 2 łyżki ostrej musztardy,
          • 3 łyżki keczupu,
            • 2 łyżki oliwy z oliwek,
              • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                • 1 łyżka mielonej papryki wędzonej,
                  • duża szczypta soli i pieprzu, najlepiej świeżo mielonego.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Wszystkie składniki marynaty do kurczaka z grilla wrzuć do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż produkty i przyprawy połączą się ze sobą.
                      1. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki o jednakowej grubości.
                        1. Pokrojonego kurczaka dodaj do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw do zamarynowania kurczaka.
                          1. Zamarynowanego kurczaka ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 5-7 minut z każdej strony.
                            Zobacz film: Kurczak na trzy sposoby. Źródło: Dzień Dobry TVN

                            Marynata do kurczaka z grilla - przepis na jogurtową marynatę

                            Składniki:

                            • 500 g filetu z kurczaka,
                              • 200 ml jogurtu naturalnego,
                                • 1 łyżeczka curry w proszku,
                                  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                    • 2 ząbki czosnku,
                                      • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
                                        • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
                                          • sól i pieprz do smaku.

                                            Sposób przygotowania:

                                            1. Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w plastry o jednakowej grubości.
                                              1. Czosnek drobno posiekaj. Wrzuć do dużej miski, następnie dodaj pozostałe składniki marynaty do kurczaka z grilla. Dokładnie wymieszaj.
                                                1. Do marynaty włóż mięso i wymieszaj.
                                                  1. Miskę z mięsem wstaw do lodówki. Kurczaka marynuj co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

                                                    Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z papryczką chilli

                                                    Składniki:

                                                    • ½ szklanki oliwy z oliwek,
                                                      • świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny,
                                                        • otarta skórka z cytryny,
                                                          • 1 papryczka chilli,
                                                            • sól i pieprz do smaku,
                                                              • 1 garść świeżej kolendry.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Papryczkę chilli i kolendrę drobno posiekaj. Przełóż do miski.
                                                                  1. Do miski z papryczką chilli dodaj pozostałe składniki marynaty. Starannie wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
                                                                    1. Pokrojone w plastry piersi z kurczaka lekko dopraw solą i pieprzem. Następnie zanurz kurczaka w przygotowanej marynacie. Wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

                                                                      Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z octem

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1 kg filetu z kurczaka,
                                                                        • 1 średnia cebula,
                                                                          • 1 pęczek natki pietruszki,
                                                                            • ½ szklanki oliwy z oliwek,
                                                                              • 1 szklanka wody,
                                                                                • 1 łyżeczka ostrej papryki,
                                                                                  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                                                                    • 2 łyżki octu winnego,
                                                                                      • sól do smaku.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        1. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Natkę pietruszki opłucz i osusz, następnie posiekaj.
                                                                                          1. Cebulę i natkę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj.
                                                                                            1. Umyte, osuszone i pokrojone mięso zanurz w marynacie, wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

                                                                                              Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z nutą owocową

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 1 kilogram piersi z kurczaka,
                                                                                                • ½ szklanki octu jabłkowego,
                                                                                                  • ½ szklanki soku z pomarańczy,
                                                                                                    • ½ szklanki soku z grejpfruta,
                                                                                                      • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                                                                        • 1 łyżeczka cynamonu,
                                                                                                          • 1 łyżeczka cukru,
                                                                                                            • ½ łyżeczki soli.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              1. Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plastry o jednakowej grubości.
                                                                                                                1. Wszystkie składniki marynaty przełóż do dużej miski. Wymieszaj.
                                                                                                                  1. W przygotowanej marynacie zanurz kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

                                                                                                                    Marynata do kurczaka na grilla - przepis na marynatę z winem

                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                    • 1 kg piersi z kurczaka,
                                                                                                                      • 150 g czerwonego, wytrawnego wina,
                                                                                                                        • 1 łyżeczka rozmarynu,
                                                                                                                          • 1 łyżeczka tymianku,
                                                                                                                            • 1 łyżeczka liści kolendry,
                                                                                                                              • 2 łyżeczki musztardy,
                                                                                                                                • 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej,
                                                                                                                                  • 2 liście laurowe,
                                                                                                                                    • 4 ziarenka jałowca,
                                                                                                                                      • 5 ząbków czosnku,
                                                                                                                                        • 1 szklanka oleju roślinnego.

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          1. Przyprawy do marynaty do kurczaka z grilla umieść w dużej misce. Ugnieć tak, by powstał proszek.
                                                                                                                                            1. Do przypraw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Wymieszaj.
                                                                                                                                              1. Na koniec do marynaty dodaj musztardę i wlej czerwone wino. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj za pomocą blendera.
                                                                                                                                                1. Do gotowej marynaty włóż kurczaka. Odstaw do zamarynowania.

                                                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                                                  Majówkowe grillowanie w domowej kuchni: krewetki z salsą mango, kurczak z sosem barbecue i inne pyszności

                                                                                                                                                  Marynaty do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa

                                                                                                                                                  Grillowane szparagi, marynowany kurczak, hummus z czosnkiem i glazurowane żeberka. Przepisy Beaty Śniechowskiej

                                                                                                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana