Kremowa łódzka zalewajka z chrupiącą kiełbasą - przepis krok po kroku
Składniki:
- cebula - 300 g
- czosnek - 50 g
- grzyby, np. podgrzybki - 200 g
- boczek wędzony - 300 g
- kiełbasa wędzona - 300 g
- ziemniaki - 200 g
- zakwas - 0,5 l
- śmietana 18% - 100 ml
- wędzony twaróg - 1 op
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy do złotego koloru, dodajemy boczek, kiełbasę (200g), podgrzybki, ziemniaki i dusimy kilka minut.
- Następnie zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.
- Dalej dodajemy zakwas i śmietanę, gotujemy jeszcze 5 minut po czym całość blendujemy i doprawiamy do smaku.
- Podajemy ze skwarkami z kiełbasy i pokruszonym wędzonym twarogiem.
Knedle z truskawkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- ziemniaki obrane - 500 g
- truskawki - 250 g
- mąka pszenna 100 g plus do podsypania
- jajko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować.
- Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wystudzic.
- Połączyć z mąką i jajkiem, chwilę wyrabiać.
- Z ciasta zrobić wałek i podzielić go na 10 części.
- Każdą delikatnie podsypać mąką i spłaszczyć, nadziać truskawką i uformować w kulkę.
- Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Młoda kapusta zasmażana - przepis krok po kroku
Składniki:
- młoda kapusta - 1 kg
- cebula - 100 g
- masło - 50 g
- mąka - 1 łyżka
- koperek - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Poszatkowaną kapustę dusimy do miękkości z odrobiną wody i dodatkiem soli, pieprzu, soku z polowy cytryny i cukru.
- Dodajemy zeszklona cebulę i posiekany koperek, następnie dodajemy zasmażkę z masła i mąki i jeszcze chwilę dusimy.
- Podajemy z wcześniej przygotowanymi knedlami.
Zobacz także:
- Jak w prosty sposób przygotować pyszne knedle ze śliwkami?
- Knedliki – z czym jeść, jak zrobić? Rodzaje knedlików
- Kapusta à la bolognese - przepis Piotra Kucharskiego
Źródło: Marianna Gawęda
Materiał promocyjny
podziel się: