Materiał promocyjny

Kuchnia łódzka w wykonaniu Marianny Gawędy - poznaj tradycyjną łódzką zalewajkę

Kulinarne tradycje Łodzi
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marianna Gawęda zaprezentowała regiolane łódzkie dania, a w tym kultową zalewajkę, która ma nawet własne święto w Łodzi. To pyszna zupa przygotowana na zakwasie z żuru chlebowego i ziemniaków. Sprawdź, jak ją przygotować. Poniżej znajdziesz także przepisy na knedle z truskawkami i młodą zasmażaną kapustę w iście łódzkim stylu.

Kremowa łódzka zalewajka z chrupiącą kiełbasą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cebula - 300 g
    • czosnek - 50 g
      • grzyby, np. podgrzybki - 200 g
        • boczek wędzony - 300 g
          • kiełbasa wędzona - 300 g
            • ziemniaki - 200 g
              • zakwas - 0,5 l
                • śmietana 18% - 100 ml
                  • wędzony twaróg - 1 op
                    • sól, pieprz, majeranek

                      Sposób przygotowania:

                      1. Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy do złotego koloru, dodajemy boczek, kiełbasę (200g), podgrzybki, ziemniaki i dusimy kilka minut.
                        1. Następnie zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.
                          1. Dalej dodajemy zakwas i śmietanę, gotujemy jeszcze 5 minut po czym całość blendujemy i doprawiamy do smaku.
                            1. Podajemy ze skwarkami z kiełbasy i pokruszonym wędzonym twarogiem.

                              Knedle z truskawkami - przepis krok po kroku

                              Składniki:

                              • ziemniaki obrane - 500 g
                                • truskawki - 250 g
                                  • mąka pszenna 100 g plus do podsypania
                                    • jajko - 1 szt.

                                      Sposób przygotowania:

                                      1. Ziemniaki ugotować.
                                        1. Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wystudzic.
                                          1. Połączyć z mąką i jajkiem, chwilę wyrabiać.
                                            1. Z ciasta zrobić wałek i podzielić go na 10 części.
                                              1. Każdą delikatnie podsypać mąką i spłaszczyć, nadziać truskawką i uformować w kulkę.
                                                1. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

                                                  Młoda kapusta zasmażana - przepis krok po kroku

                                                  Składniki:

                                                  • młoda kapusta - 1 kg
                                                    • cebula - 100 g
                                                      • masło - 50 g
                                                        • mąka - 1 łyżka
                                                          • koperek - 1 pęczek

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Poszatkowaną kapustę dusimy do miękkości z odrobiną wody i dodatkiem soli, pieprzu, soku z polowy cytryny i cukru.
                                                              1. Dodajemy zeszklona cebulę i posiekany koperek, następnie dodajemy zasmażkę z masła i mąki i jeszcze chwilę dusimy.
                                                                1. Podajemy z wcześniej przygotowanymi knedlami.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Źródło: Marianna Gawęda

                                                                  Materiał promocyjny
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana