Przepisy kulinarne

Kapusta à la bolognese - przepis Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Piotr Kucharski
kapusta w koszyku
Fot. Diana Miller / Getty ImagesGłówki kapusty

Wiosna to sezon na różne młode warzywa, w tym kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kapustę à la bolognese. To pyszne danie w sam raz na obiad, nie tylko od święta. Sprawdź jego przepis.

Kapusta à la bolognese - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cebula,
  • marchewka,
  • 50 g selera naciowego,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 150 g mielonej jagnięciny,
  • puszka anchovy,
  • 0,5 kieliszka czerwonego wina,
  • szklanka mleka,
  • pieprz do smaku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • młoda kapusta,
  • kula mozzarelli.

Sposób przygotowania kapusty à la bolognese

  1. 1Na maśle podsmażyć warzywa i dusić, aż cebula się zeszkli.
  2. 2Dodać mieloną wołowinę i jagnięcinę oraz pokrojone fileciki anchovy, podsmażyć około 10 minut.
  3. 3Dodać wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym.
  4. 4Następnie dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Jeśli jest za suche, dolewać odrobinę mleka.
  5. 5Po około 2-3 godzinach gotowania dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 30 minut.
  6. 6W czasie gotowania ragu, kapustę pokroić na cztery plastry i podgotować na parze.
  7. 7Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem. Na górze ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez 30 minut.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Fot. Diana Miller / Getty Images

Pozostałe wiadomości