Kapusta à la bolognese - przepis Piotra Kucharskiego
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Piotr Kucharski
Wiosna to sezon na różne młode warzywa, w tym kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kapustę à la bolognese. To pyszne danie w sam raz na obiad, nie tylko od święta. Sprawdź jego przepis.
Kapusta à la bolognese - przepis krok po kroku
Składniki:
- cebula,
- marchewka,
- 50 g selera naciowego,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 150 g mielonej jagnięciny,
- puszka anchovy,
- 0,5 kieliszka czerwonego wina,
- szklanka mleka,
- pieprz do smaku,
- puszka krojonych pomidorów,
- młoda kapusta,
- kula mozzarelli.
Sposób przygotowania kapusty à la bolognese
- 1Na maśle podsmażyć warzywa i dusić, aż cebula się zeszkli.
- 2Dodać mieloną wołowinę i jagnięcinę oraz pokrojone fileciki anchovy, podsmażyć około 10 minut.
- 3Dodać wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym.
- 4Następnie dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Jeśli jest za suche, dolewać odrobinę mleka.
- 5Po około 2-3 godzinach gotowania dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 30 minut.
- 6W czasie gotowania ragu, kapustę pokroić na cztery plastry i podgotować na parze.
- 7Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem. Na górze ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez 30 minut.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Diana Miller / Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości