Przepisy kulinarne

Kuchnia dla ciężarnych

Przepisy kulinarne


W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Samar Khanafer-Gniadek przygotowała zdrowe dania dla przyszłych mam. Użyła przy tym produktów, które są łatwo dostępne zimą.

 

 

 

 

 

Koktajl bananowo-daktylowy i bananowo-orzechowy

Składniki:

2 banany

5 daktyli

2 kostki gorzkiej czekolady

1/2 szklanki orzechów ziemnych

1 łyżeczka gorzkiego kakao

0,4 l mleka (krowiego lub roślinnego)

Przygotowanie:

Blendujemy: orzechy, banany, gorzkie kakao i daktyle. Następnie łączymy wszystko z zimnym mlekiem.

Sałatka z pieczonych buraków, kaszy pęczak, kalafiora i pomarańczy

Składniki:

100 g kaszy pęczak

2 buraki

kiełki rzodkiewki

1/4 fioletowej sałaty

1 pomarańcza

1 grejpfrut

1/3 małego kalafiora

1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego

2 łyżki pistacji

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki kroimy na pół, delikatnie solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 30-40 min. (w zależności od wielkości buraków) aż będą miękkie. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pomarańcze i grejpfruta filetujemy, z pozostałej części wyciskamy sok do dresingu. Kalafiora kroimy w mniejsze różyczki i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek aż się zarumienią. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbyt dużej ilości oliwy. Kiedy kasza będzie miękka, przekładamy ją do miseczki, następnie układamy pozostałe składniki: filety z pomarańczy i grejpfruta, kiełki rzodkiewki, rozdrobnioną sałatę, smażonego kalafiora, ser homogenizowany posypany pistacjami. Do sałatki dajemy dresing (powstaje po zmieszaniu soku z pomarańczy i grejpfruta z oliwą z oliwek, solą i pieprzem).

Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i rukolą

Składniki:

1/2 kg piersi z indyka

2-3 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

2-3 gałązki rozmarynu

2-3 łyżki soku z pomarańczy

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy dijon

sól i pieprz do smaku

1 dojrzałe awokado

1 fioletowa cebulka

pełnoziarniste bułeczki

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty: mieszamy sos sojowy, wyciśnięty ząbek czosnku, sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, musztardę, drobno posiekany rozmaryn wraz z solą i pieprzem. Przekładamy mięso do marynaty - najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy je (najlepiej w rękawie) w 180 st. przez ok. 45 min. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia - na min. 15 min. Bułkę kroimy na pół i opcjonalnie smarujemy majonezem/masłem. Następnie układamy rukolę, cienko pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki dojrzałego awokado oraz pokrojonego w plasterki indyka.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ciecierzycy

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

3/4 szklanki zielonej soczewicy

1 duża cebula

2 marchewki

2-3 ząbki czosnku

1/2 passaty pomidorowej

1 pomidor w puszce (krojony)

1 łyżeczka kuminu, kolendry

szczypta chili

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

sok z cytryny

gęsty jogurt naturalny

świeża kolendra

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, następnie delikatnie podsmażamy przez 2-3 min. na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew oraz soczewicę. Całość zalewamy wodą, gotujemy 15-20 min. i dodajemy ciecierzycę, pasatę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i chili. Gotujemy kolejne 10-15 min. Na sam koniec delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i świeżą kolendrą oraz ćwiartką cytryny.

Pieczone jabłko z rodzynkami i imbirowym mascarpone

Składniki:

3-4 duże jabłka

2-3 łyżki miodu

szczypta kardamonu i cynamonu

2-3 łyżki rodzynek

2-3 łyżki orzechów włoskich

1 op. mascarpone

kawałek świeżego imbiru

Przygotowanie:

Ścinamy górne części jabłek, nożem wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka układamy na blaszce do pieczenia i wypełniamy mieszanką miodu, rodzynek, rozdrobnionych orzechów włoskich oraz cynamonu i kardamonu. Pieczemy przez 25 min. (bardzo duże jabłka pieczmy dłużej). Jabłka wyjmujemy z piekarnika. Na górę dajemy po 1 łyżeczce mascarpone wymieszanego z miodem i drobno utartym imbirem.

Domowe chipsy warzywne

Składniki:

1 kg dowolnych warzyw korzeniowych: buraka, marchwi, pietruszki, ziemniaków, batatów, pasternaka

kilka kropel oliwy z oliwek

sól i grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (przy pomocy mandoliny, obieraczki lub maszyny elektrycznej). Następnie skrapiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Pieczemy 10-15 min. w 220 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości