Produkty, których używał Sebastian mają moc przyciągania dobra – część przychodu z ich sprzedaży Biedronka przekaże bowiem Szlachetnej Paczce, która każdego roku dociera ze wsparciem do tysięcy najbardziej potrzebujących z całego kraju. Kupując od 9.11 do 24.12 produkty Magnetic z logo Szlachetnej Paczki wspierasz najbardziej potrzebujących.
Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami - przepis
- Mąka pszenna - 300 g
- Cukier - 1 łyżka
- Drożdże świeże - 40 g
- Sól - 1 łyżka
- Mleko 500 ml
- Jajko - 2 szt.
- Pierniki magnetic mix - 0,5 kg
- Świeży imbir - 100 g
- Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko urośnie.
- Dodaj resztę mleka, posiekane pierniki, tarty świeży imbir, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie.
- Na patelni rozgrzewamy olej, na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.
- Jabłka - 3 szt.
- Masło klarowane - 50g
- Cynamon mielony - 1 łyżka
- Cukier brązowy - 1 łyżka
- Sok z cytryny do smaku
- Cukier puder
- Mięta do dekoracji
- Jabłka dokładnie umyj, obierz i potnij na ósemki. Podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem cynamonu i cukru brązowego.
- Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, skrop je sokiem z cytryny.
- Na talerzu ułóż porcję usmażonych racuchów, następnie dodaj smażone jabłka i posyp wszystko cukrem pudrem.
Krem marchwiowo-pomarańczowy z korzennymi grzankami na mleku kokosowym - przepis
Składniki:
- Marchew zwykła - 2 pęczki
- Imbir świeży - 50g
- Nasiona kolendry - 1 łyżka
- Koper włoski - 1 szt.
- Mleko kokosowe - 1 l
- Sok pomarańczowy - 1 l
- Sól, cukier do smaku
- Pierniki magnetic x 0,5 kg
- Masło x 75g
- Olej roślinny x 1 łyżka
- Szczypiorek x 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- W głębokim garnku podduś drobno pokrojoną marchew razem z imbirem, nasionami kolendry, kawałkami kopru włoskiego i chili. Duś pod przykryciem tak długo, aż marchew zmięknie, następnie całość zalej mlekiem kokosowym, sokiem pomarańczowym i gotuj do miękkości.
- Gdy marchew będzie miękka, zmiksuj zupę na krem za pomocą miksera kuchennego i dopraw do smaku solą oraz cukrem.
- Pierniki Magnetic potnij na małe kawałki, na patelni rozpuść masło z małą ilością oleju, dodaj pocięte pierniki i lekko podsmaż, aż nabiorą rumianego koloru. Pierniki odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru masła.
- Do miski nalej porcję kremu, dodaj grzanki i posiekany szczypiorek.
Indyk duszony w sosie korzennym z suszonymi owocami, orzechami i jarmużem - przepis
Składniki:
- Pierś indyka - 1 szt.
- Sól, pieprz, tymianek po 1 łyżce
- Olej do smażenia
- Pierniki Magnetic - 0,3 kg
- Suszone owoce (morela, żurawina, daktyle) po 100 g
- Śmietana 30% - 0,5 l
- Jarmuż - 200 g
- Orzechy laskowe prażone - 100g
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka nasmaruj dokładnie solą, pieprzem i tymiankiem suszonym. Mięso obsmaż na oleju, aż nabierze złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni i przełóż na papierowy ręcznik.
- Na patelnię dodaj posiekane pierniki, suszone owoce i zimne masło. Smaż wszystko tak długo, aż owoce zmiękną, a pierniki nabiorą rumianego koloru.
- Na patelnie dolej śmietanę 30% i włóż mięso. Gdy sos lekko się podgotuje, przykryj pokrywką i wsadź do piekarnika na 30 minut do temp. 160 st. C.
- Gdy mięso będzie gotowe, dodaj do niego listki jarmużu i podprażone orzechy laskowe.
- Całość podawaj bezpośrednio w naczyniu lub na talerzu porcjowo.
Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką - przepis
Składniki:
- Żółtka - 5 szt.
- Cukier - 5 łyżek
- W misce ubij na sztywno żółtka i cukier, masę odstaw do lodówki
- Śmietanka kremówka - 500 ml
- Ser mascarpone - 500 g
- Przyprawa do piernika - 1 łyżka
- Cukier puder - 125 g
- Kawa rozpuszczalna - 200 g
- Biszkopty do tiramisu - 1 opak.
- Pierniki Magnetic - 0,5 kg
- Czekolada gorzka - 1 szt.
Sposób przygotowania:
- W misce ubij na sztywno żółtka i cukier, masę odstaw do lodówki.
- Do dużej miski dodaj śmietankę kremówkę, mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder. Ubijaj, aż śmietanka i mascarpone całkowicie się połączą i uzyskają konsystencję gęstej ubitej śmietany.
- Wlej kawę do płytkiego naczynia. Zanurz kilka biszkoptów naraz, obracając przez kilka sekund, aż będą ładnie nasączone, ale nie rozmokłe.
- Ułóż je warstwami w naczyniu, aż wykorzystasz połowę biszkoptów, a następnie rozprowadź na połowie kremowej mieszanki.
- Do naczynia dodaj posiekane pierniki i przykryj je drugą warstwą kremu, następnie znów ułóż biszkopty i porcję kremu. Na sam wierzch dodaj posiekane pierniki i tartą czekoladę.
- Przykryć i schłodzić przez kilka godzin lub całą noc. W lodówce wytrzyma do dwóch dni.
- Przed podaniem oprószyć kakao i zetrzeć pozostałą część czekolady.
Zobacz także:
- Słodka kuchnia z korzennymi dodatkami Andrzeja Polana. Jakie desery warto przygotować?
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Świąteczna kuchnia korzenna
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński
Materiał promocyjny
podziel się: